Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων

Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτωνΑπόστολος Λυκεσάς
      Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς οργανώνει μέσα στον Μάιο πλήθος παρεμβάσεων ενάντια στην απόσπαση της «υπόγειας Πομπηίας» από τον σταθμό του μετρό, μετά τις διαρροές για έγκρισή της από το ΣτΕ ● Παραστάσεις διαμαρτυρίας, ομάδες πληροφόρησης, «τραπεζάκια έξω» και νέοι δικαστικοί αγώνες στη φαρέτρα.
    Kλιμακώνεται ο αγώνας για τη διατήρηση in situ των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες που αντιδρούν στην καταστροφική αποξήλωση τους να μην κάμπτονται από το οριακά αρνητικό γι’ αυτούς αποτέλεσμα στο ΣτΕ που, σύμφωνα με τις διαρροές, δίνει έγκριση νομιμότητας με 13 έναντι 12 ψήφων για την απόσπαση –και την αβέβαιη επανατοποθέτηση– της «υπόγειας Πομπηίας», όπως έχει χαρακτηριστεί το αρχαιολογικό σύνολο από τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.

   Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες για να ληφθούν αποφάσεις συνέχισης των δικαστικών αγώνων, σχεδιασμού ακτιβιστικών ενεργειών και νέας επικοινωνιακής καμπάνιας που ξεκίνησε χθες με εκδήλωση μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης συνεχίζει να (εγ)καλεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού «να έρθουν στα συγκαλά τους».

   Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μετά το αρχικό μούδιασμα και έναν κύκλο συζητήσεων των μελών της δραστηριοποιείται και πάλι, οργανώνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα στον Μάιο, ομάδες πληροφόρησης με «τραπεζάκια έξω» και δράσεις που δεν ανακοινώνονται αφού θα βασίζονται στο στοιχείο του αιφνιδιασμού.

   Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δημόσια εκδήλωση στα γρασίδια της Φιλοσοφικής με τα μέλη της Κίνησης Ιωάννη Κιουρτσόγλου (ξεναγός) και Κατερίνα Νικολαΐδου (αρχαιολόγος-μουσειολόγος), που συζήτησαν με φοιτητές για το σταυροδρόμι Βενιζέλου με Εγνατίας, το σταυροδρόμι που κρύβεται κάτω από αυτό και το σταυροδρόμι του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης με το μέλλον της.

   Στην πρώτη γραμμή φαίνεται να μπαίνει, έπειτα από σκέψη και με δεδομένο το «ρίσκο», η καταφυγή ξανά στα δικαστήρια, αυτή τη φορά στα πολιτικά, καθώς φαίνεται ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα συνταχθούν πίσω από τον δικηγόρο και επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ Απόστολο Σοφιαλίδη, ο οποίος κατέληξε ότι δεν έχουν τελειώσει τα νομικά «όπλα», αφού μπορεί να προσφύγει –με όσους συνταχθούν μαζί του– και θα προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, καταθέτοντας και ασφαλιστικά μέτρα για να μην ξηλωθούν τα αρχαία.

   Το σκεπτικό, σύμφωνα με τον κ. Σοφιαλίδη, είναι απλό: «για κάθε άνθρωπο μετράει η προσωπικότητά του και η περιουσία του. Αν πιστεύει κάποιος ότι τα μνημεία μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς μου και της περιουσίας μου, μπορώ να απευθυνθώ στα πολιτικά δικαστήρια για να ζητήσω την προστασία τους. Η απόφαση αυτή για την απόσπαση των αρχαιοτήτων με προσβάλλει και νιώθω να απειλούμαι».

   Την ίδια στιγμή, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο Νυμφαίο της Φλώρινας, αλλά όχι μόνο δεν έχει αποσυρθεί από τον αγώνα, αλλά δίνει διαρκώς το «παρών» με παρεμβάσεις και δηλώσεις του. Μετά τον «θερμό» διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο μέσω της ιστοσελίδας ethnos.gr, μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» και, τονίζοντας ότι «το θέμα τώρα έχει γίνει καθαρά πολιτικό», απευθύνθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

   «Είναι μια ελπίδα ότι μια στιγμή θα έρθουν στα συγκαλά τους και η Μενδώνη και ο πρωθυπουργός και θα πουν κάναμε ένα λάθος. Η τεχνική λύση Βέττα όχι μόνο σώζει τα αρχαία, όχι μόνο ολοκληρώνει νωρίτερα το έργο, αλλά είναι και πιο οικονομική. Εξι μήνες η απόσπαση, 18 μήνες με δυο χρόνια οι ανασκαφές, αυτό δεν το καταλαβαίνουν; Ο κατασκευαστής επιπλέον ζητά λεφτά για αποζημιώσεις από καθυστερήσεις, γιατί να πετάξουν λεφτά στον αέρα; Είναι ντροπή να επιμένουν. Το θέμα είναι πολιτικό πια».

   Κι ενώ συμμετέχει στον κύκλο των συζητήσεων της Κίνησης Πολιτών, εκτός όλων των άλλων κινήσεων –«συζητάμε ακτιβιστικές ενέργειες, μέχρι προσφυγή σε Πρωτοδικείο για προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας»– προτείνει «να κάνουμε γράμμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, έχει δημιουργηθεί ένα διχασμός τεράστιος στην πόλη η οποία δεν θα ηρεμήσει αν σηκώσουν τα αρχαία. Θα είναι πλεονέκτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει άποψη». 

Απευθυνόμενος δε στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τους λέει: «Συνέλθετε, διαβάστε τις τεχνικές εκθέσεις και προτάσεις. Ο αγώνας μας συνεχίζεται».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου