Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Όταν το ΥΠΑΙΘ εξαφανίζει 1.915 οργανικές θέσεις ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Όταν το ΥΠΑΙΘ εξαφανίζει 1.915 οργανικές θέσεις ποιο είναι το επόμενο βήμα;ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI 
Χρήστος Κάτσικας

      Στις 2 Ιουνίου 2021 διδάχθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας για τελευταία φορά στα Λύκεια της χώρας καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας (από το 1982-'83).

   Είναι πλέον γνωστό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία. Με το νόμο 4692/20 καταργήθηκε η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και στη συνέχεια με την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων καταργήθηκε οριστικά. Παράλληλα, καταργήθηκαν άλλα δύο μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και  τα αντίστοιχα της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το λύκειο, χωρίς κάποια επιστημονική ή παιδαγωγική αιτιολόγηση, με συνέπεια τον πλήρη εξοβελισμό των επιστημών αυτών και των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών και των μαθητριών.

   Για να γίνει πιο συγκεκριμένο το ζήτημα αυτό χρειάζεται να επισημάνουμε ότι από τα τέσσερα μαθήματα που διδάσκονταν μέχρι πρότινος στο Λύκειο έχει απομείνει ένα δίωρο μάθημα όλο κι όλο στην Α' Λυκείου. Συγκεκριμένα, η Κοινωνιολογία καταργήθηκε με νόμο (ν. 4692/2020) από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και αντικαταστάθηκε από το μάθημα των Λατινικών με ισχύ από τις ερχόμενες κιόλας εξετάσεις (2022), ενώ με υπουργική απόφαση η Νίκη Κεραμέως άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα καταργώντας δύο ακόμη μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη Β' Λυκείου, το μάθημα γενικής παιδείας «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία» και το μάθημα κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών».

   Τέλος, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία της «Πολιτικής Παιδείας» στην Α' Λυκείου, που είναι το μοναδικό μάθημα που απέμεινε για τους/τις εκπαιδευτικούς των Κοινωνικών Επιστημών να το διδάσκουν από κοινού με τους οικονομολόγους.

   Οι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, δηλαδή, οι καθηγητές που δίδασκαν τα παραπάνω μαθήματα, στις τελευταίες υπηρεσιακές μεταβολές έχουν κριθεί σχεδόν στο σύνολό τους υπεράριθμοι καθώς οι 1.915 οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών χάνονται σχεδόν όλες εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας του αντικειμένου αφού ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων προκύπτει εφόσον το μάθημα είναι πρώτης ανάθεσης και συμπληρώνονται 12 ώρες διδασκαλίας, κάτι το οποίο είναι πρακτικά ανέφικτο.

   Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: «Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η διαθεσιμότητα; Οι απολύσεις;», αναρωτιούνται με αγωνία οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί. Και έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται, να αγωνιούν και να ανησυχούν καθώς η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ (με συγκυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ) και με υπουργό Παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, τον Ιούλιο του 2013, μέσα σε μια νύχτα, εξαφάνισε από το εκπαιδευτικό τοπίο πάνω από 2.500 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων από τα Επαγγελματικά Λύκεια, καταργώντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

   Η ΟΛΜΕ και οι Ενώσεις Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών εδώ και ενάμιση χρόνο έθεσαν επανειλημμένα το πρόβλημα και κατέθεσαν μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις. Παρόλα αυτά όλο αυτό το χρονικό διάστημα δε δόθηκε καμία απολύτως απάντηση από το ΥΠΑΙΘ ούτε υπήρξε κάποια διορθωτική κίνηση για την αποκατάσταση των τόσο σημαντικών αυτών επιστημών.

   Η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν δέχτηκε ποτέ να συναντηθεί, ως όφειλε, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να λάβει υπόψη τις προτάσεις του, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα.

   Στις 8 Ιουνίου  η ΟΛΜΕ ζήτησε να συναντηθεί άμεσα με την κ. Κεραμέως και την κ. Μακρή με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διευθέτηση του πολύ μεγάλου αυτού ζητήματος που αφορά και στις δύο αυτές ειδικότητες. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παρότι πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι την ίδια περίοδο έσπευσε να συναντήσει κάποιες επιστημονικές ενώσεις.

  Κατόπιν όλων αυτών των εξελίξεων, η ΟΛΜΕ και οι Ενώσεις Εκπαιδευτικών Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών αλλά και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, αποφάσισαν να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 2μμ στο ΥΠΑΙΘ και στο πλαίσιο αυτό καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας να δώσουν μαζικά το παρών και να στηρίξουν τους συναδέλφους τους, συνειδητοποιώντας  ότι πρέπει να προστατεύεται το εργασιακό καθεστώς όλων, προς όφελος και της μόρφωσης των μαθητών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου