Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Αθάνατε Μάνο Χατζηδάκι! Όταν η Ελλάδα πήγε στην Eurovision με κραυγή για τον Αττίλα ΜΑΡΙΖΑ ΚΟΧ - EUROVISION 1976

 

Η Μαρίζα Κωχ, σε συνέντευξη της αποκάλυψε το παρασκήνιο της ανάθεσης από τον Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος τότε. 

 Όλα έγιναν μέσα σε ένα βράδυ, όταν την πήρε τηλέφωνο ο Χατζιδάκις και της είπε ξεκάθαρα να φύγει αμέσως για την Χάγη μαζί με ένα λαούτο μόνο. Ήθελε το τραγούδι μέσα σε ένα βράδυ, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν την συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Μαζί με τον Μάικ Ροζάκη, έγραψαν μέσα από το τηλέφωνο το τραγούδι «Παναγία μου – Παναγία μου».

 

Όταν το περιεχόμενο του τραγουδιού έγινε γνωστό, οι Τούρκοι που ζούσαν μόνιμα εκεί, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας... Στις 3 Απριλίου 1976, η Μαρίζα Κωχ απτόητη βγήκε να τραγουδήσει στη σκηνή, ενώ την συμβούλευαν να μην το τολμήσει, αφού διέτρεχε άμεσο κίνδυνο η ζωή της. Οι διοργανωτές, την πληροφόρησαν λίγα δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί, ότι υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής απέναντι της με εντολή αν χρειαστεί να την πυροβολήσει. Εκείνη όμως έκανε δυο βήματα, αγνοώντας τις απειλές και βρέθηκε στην σκηνή τραγουδώντας ένα μοιρολόι που εξιστορούσε τις θηριωδίες των Τούρκων απέναντι στον κυπριακό λαό.

1 σχόλιο:

  1. Αν και δεν είναι Χατζηδάκις...

    Ο Βασίλης Λέκκας, ίσως ο εκφραστικότεροε Έλληνας ερμηνευτής, ξεκίνησε από τον Χαζηδάκι:
    https://www.youtube.com/watch?v=_M57MOZKeEg

    Και άλλη μία υπέροχη ξένη ερμηνεύτρια σε ένα dance mix:
    https://www.youtube.com/watch?v=O4-6Y_91v5I

    ΑπάντησηΔιαγραφή