Όταν όλες οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν κάθε κύτταρο του κορμιού σου, διάβασε αυτό!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 5 Αμερικανούς παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Και περισσότεροι απ’ τους μισούς απ’ αυτούς δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται. Γι’ αυτό η Dr Julie Smith, κλινική ψυχολόγος, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο γεμάτο με δεξιότητες που διδάσκονται στην ψυχοθεραπεία.
Βασιζόμενη σε χρόνια κλινικής εμπειρίας, μέσα απ’ το βιβλίο της με τίτλο «Γιατί δεν μου το είχε πει κανείς;» αποκαλύπτει τις πιο χρήσιμες στρατηγικές από τη δική της εργαλειοθήκη.
Η ίδια αρχικά ξεκίνησε να δημοσιεύει πολύτιμες συμβουλές ψυχικής υγείας στα social media, με τις αναρτήσεις της να γίνονται viral, αφού καταφέρνει μ’ έναν πολύ εύκολο και απλό τρόπο για όλους να εξηγήσει θέματα ψυχικής υγείας που βασανίζουν τους περισσότερους από εμάς.
Οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις ανθεκτικότητα, να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις την κριτική, να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου ή να διαχειριστείς το άγχος.
Και παρόλο που το βιβλίο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον θεραπευτή, αυτά τα μικρά μαθήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου συμπεριφορά.
Διαβάζοντας το βιβλίο συγκράτησα μερικές χρήσιμες πληροφορίες απ’ το κεφάλαιο που σχετίζεται με την πεσμένη διάθεση και τις αρνητικές σκέψεις.
Οι αρνητικές σκέψεις, γνωστές και ως προκαταλήψεις σκέψης, συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικό βαθμό. Είναι υποσυνείδητα λάθη στη σκέψη που μπορεί να σε οδηγήσουν στο να παρερμηνεύσεις πληροφορίες από τον κόσμο γύρω σου.
Για παράδειγμα, μπορεί να εστιάσεις σε ένα μόνο αρνητικό σχόλιο που έκανε ο διευθυντής σου και να θεωρήσεις ότι δεν είσαι άξιος στη δουλειά σου, ενώ αποτυγχάνεις να αναγνωρίσεις τα ποικίλα θετικά σχόλια που έχουν προηγηθεί πριν απ’ αυτό το αρνητικό.
Ποιες είναι οι πιο βασικές προκαταλήψεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα;
Μαντικές ικανότητες
Εικασίες σχετικά με το τι σκέφτονται οι άλλοι.
Παράδειγμα: «Έχει καιρό να μου τηλεφωνήσει επειδή με μισεί».
Υπεργενίκευση
Εστίαση σε ένα περιστατικό και χρησιμοποίησή του για εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων.
Παράδειγμα: «Απέτυχα στις εξετάσεις, το μέλλον μου καταστράφηκε».
Εγωκεντρικό σκεπτικό
Η εικασία πως οι άλλοι έχουν την ίδια οπτική και αξίες με εμάς και η αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
Παράδειγμα: «Εγώ δεν θα καθυστερούσα ποτέ τόσο. Προφανώς, δεν νοιάζεται αρκετά για εμένα».
Συναισθηματική εκλογίκευση
Το αισθάνομαι, επομένως πρέπει να ισχύει.
Παράδειγμα: «Αισθάνομαι τύψεις, επομένως είμαι κακός γονιός».
Τα διάφορα πρέπει
Ασταμάτητες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μας ρίχνουν στην παγίδα να αισθανόμαστε αποτυχημένοι κάθε μέρα.
Παράδειγμα: «Δεν πρέπει να συμβιβάζομαι ποτέ με οτιδήποτε λιγότερο πέρα απ’ το καλύτερο που θα μπορούσα να καταφέρω».
Φυσικά δεν γίνεται να αποβάλλεις αυτές τις προκαταλήψεις απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις να τις εντοπίζεις όταν εμφανιστούν και στη συνέχεια να εξετάζεις εναλλακτικές. Είναι πολύ σημαντικό να εξασκηθείς στο πώς να σταματάς, πριν θεωρήσεις ότι μια σκέψη είναι γεγονός και να εξετάζεις ενεργά κι άλλες απόψεις.
Πολύ χρήσιμα και για εκείνον που το ανάρτησε.
ΑπάντησηΔιαγραφή