Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ενα δημοσίευμα της “Καθημερινής” που καταλήγει στην διαχρονική διαπίστωση ότι το κυβερνητικό προσωπικό δεν αποτελεί παρά θεραπαινίδα των καπιταλιστών.

Κάποτε ο μακαρίτης Μητσοτάκης είχε πει, απευθυνόμενος στους μπάτσους: “Το κράτος είστε εσείς”. Η ορθότερη και διαχρονική όμως διαπίστωση είναι ότι το κυβερνητικό προσωπικό δεν αποτελεί παρά θεραπαινίδα των καπιταλιστών.

Κι αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη δική μας εκτίμηση. Προκύπτει και απ’ το ρεπορτάζ που υπάρχει σήμερα, όχι σε κάποιο φιλοκομμουνιστικό έντυπο, αλλά στην έντυπη προπαγανδιστική ναυαρχίδα του αστικού συστήματος. Την “Καθημερινή”..

Το παρακάτω κείμενο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος;

Η «ναυμαχία» της ξαπλώστρας στη Ρόδο – Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το μπιτς μπαρ

Λειτουργεί χωρίς άδεια, η σφράγισή του έχει διαταχθεί από το 2016. Εκκρεμεί από το 2017 απόφαση κατεδάφισής του, ενώ κάθε χρόνο οι παρανομίες «αυγατίζουν».

αράνομα λειτουργεί το μπιτς μπαρ Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου, που έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο για τις… θαλάσσιες ξαπλώστρες του. Η σφράγισή του έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως, όμως χάρη σε μια «περίεργη» ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. Αυτή η ανάκληση ερευνάται ποινικά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση διώξεων. Ακόμη μία ιστορία αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που δυσφημεί το νησί της Ρόδου βρίσκεται πίσω (και) από το Santa Marina. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»:

• Η επιχείρηση «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.» μίσθωσε το 2014 και το 2015 τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας.

• Ηδη από το 2015 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται παράνομα, με αυθαίρετες κατασκευές. Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης (απόφαση 160/16). Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (γιατί η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) και, όπως προκύπτει από αναφορές του αστυνομικού τμήματος Ρόδου, χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

• Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

• Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

• Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας (62/18) από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον… Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

• Το 2020 η επιχείρηση (που έως τότε λειτουργούσε χωρίς άδεια) υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Η γνωστοποίηση είναι φυσικά παράνομη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε μισθωτήριο από το Δημόσιο, ενώ διαπιστωμένα έχει παράνομες κατασκευές.

• Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου (41/21). Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον… Οκτώβριο. Εκεί εξελίσσεται μια παράξενη υπόθεση: Η επιχείρηση ειδοποιείται στις 14 Οκτωβρίου ότι θα σφραγιστεί στις 22 Οκτωβρίου. Η επιχείρηση υποβάλλει στις 20 Οκτωβρίου αίτημα ανάκλησης της απόφασης σφράγισης, υποστηρίζοντας ότι μετά τη διακοπή λειτουργίας της δεν συντρέχει λόγος. Στις 21 Οκτωβρίου, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι επειδή η γνωστοποίηση (άδεια λειτουργίας) έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να εκτελεστεί, η σφράγιση ανακαλείται με απόφαση του Δήμου Ρόδου. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία: συγκεκριμένα ερευνάται ποινικά γιατί ενώ το κατάστημα είχε σφραγιστεί από το 2016, συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα από το 2021 ανακλήθηκε η σφράγιση. Παράλληλα ερευνώνται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων.

• Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.

Και πάμε στο 2023. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς άδεια, ενώ οι θαλάσσιες κατασκευές… αυγατίζουν. Το Λιμενικό πραγματοποιεί στις 16 Μαΐου αυτοψία και καταγράφει ως αυθαίρετα 9 θαλάσσια κρεβάτια διαστάσεων 2Χ2 (τα περιγράφει ως «επικαθήμενες κατασκευές», δηλαδή χωρίς θεμέλια στον βυθό). Στις 7 Ιουνίου το Λιμενικό πραγματοποιεί νέα αυτοψία και διαπιστώνει ότι έχουν προστεθεί… ακόμη 18 θαλάσσια κρεβάτια (συνολικά 27). Το Λιμενικό Σώμα επιβάλλει πρόστιμο 10.400 ευρώ (ένα ποσό… αστείο, αν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα κρεβάτια ενοικιάζονται προς 150 ευρώ έκαστο). Στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε αυτοψία για τα θαλάσσια κρεβάτια και η Κτηματική Υπηρεσία επιβάλλοντας στην εταιρεία «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες» πρόστιμο 5.400 ευρώ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

– Κατ’ αρχάς, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατ’ εντολήν του υπουργού, δεν διαπιστώθηκε ότι το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια; Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

– Γιατί δεν σφραγίζεται εκ νέου το κατάστημα, παρά αφήνεται «να βγάλει τη σεζόν» (όπως και πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο);

– Τέλος, για ποιο λόγο δεν μπορεί από το 2017 να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισης (όπως και για πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο

 

2 σχόλια:

  1. https://www.esos.gr/arthra/83947/paramoni-ekpaideytikon-sta-lykeia-gia-mihanografiko-ton-ypopsifion#comment-338954
    Γιατί να είναι ΄άλλοι 2; Και οι 2 της εφημερίας θα κάνουν τις γλάστρες; Τότε, ας απαλλαγούν από την εφημερία. Διαφορετικά θα είναι άδικο να παρίστανται ταυτόχρονα 4 καλοκαιριάτικα, οι 2 να παίρνουν αποζημίωση μη χρήσης αδείας και οι άλλοι 2 όχι.
    Και γενικά κακώς δεν παίρνουν αποζημίωση μη χρήσης αδείας για τη θερινή υπηρεσία, ειδικά όταν κάποιος ταξιδεύει και πληρώνει και μετακίνηση, και χάνει και 2 μέρες διακοπών (την προηγούμενη για να μεταβεί στην έδρα του σχολείου) και ειδικά με τους μισθούς μας.
    Και αν ο διευθυντής είναι καινούργιος (σε πολλά σχολεία αυτό συμβαίνει) με ποια κριτήρια θα επιλέξει;
    Και βάσει ποιας εγκυκλίου απαντάτε; Την ώρα της ανάρτησής σας, δεν βρήκα στην ιστοσελίδα του υπουργείου ακόμα αναρτημένη την εγκύκλιο.
    Ευχαριστώ.
    Ο ΠΕ86 θα πάρει όμως και την αποζημίωση, σε αντίθεση με τον εφημερεύοντα. Να ενημερώσω ότι στο πρώτο σχολείο που πήρα οργανική όταν διορίστηκα, ο ΠΕ86 (ΠΕ19 ή ΠΕ20 τότε) ΄΄επαιρνε την πρώτη εφημερία χαριστικά επειδή θα δούλευε και για το μηχανογραφικό. Έτσι, έπαιρνε και την αποζημίωση, και οι υπόλοιποι, αφού φεύγαμε για διακοπές (στην άλλη άκρη της Ελλάδας, εγώ με 2 μωρά) κουβαλιόμασταν πάλι κατακαλόκαιρο για τη θερινή υπηρεσία (+έξοδα μετακίνησης) στην εξορία του Αδάμ, μόνοι (1 ανά υπηρεσία) μέσα στην ερημιά, χωρίς φύλακα, και έτρεμε το φυλοκάρδι του καθενός μας μην τού "την πέσει κανένας" περίεργος, που απλά, είδε φως και μπήκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιον μού θυμίζει....
    https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/95300/echete-toxiko-afentiko-ta-26-trantachta-simadia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή