Πολιτεία

Πολιτεία

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Οδηγός για αγανακτισμένους λουόμενους

 Τι απαγορεύεται να βρίσκεται πάνω στην παραλία μας, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και μια εισαγωγή στις μαγικές δυνάμεις της Διαύγειας.




Παραλία Κατερίνης, καλοκαίρι 2017. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Από την στιγμή που τα κινήματα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες πήραν δημοσιότητα, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται πώς μπορούν κι αυτοί να εντοπίσουν παραβάσεις και να αντιδράσουν σε αυτές.

Μιλήσαμε με κινήματα και δικηγόρους, διαβάσαμε τη νομοθεσία και προσπαθήσαμε με απλό τρόπο να εξηγήσουμε τι δεν προβλέπεται να συναντάτε, όταν επισκέπτεστε μια παραλία για το μπάνιο σας – θα αναγνωρίσετε πιθανότατα όλα τα είδη παραβάσεων, καθώς φαίνεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού καλοκαιριού. Ακόμα, προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε αυτό το μαύρο κουτί της ελληνικής πραγματικότητας που γίνεται τροχοπέδη στη σχέση του πολίτη με το κράτος: την αρμοδιότητα. Μάθαμε λοιπόν πού πρέπει να απευθυνθείτε όταν εντοπίσετε παραβάσεις και τι προβλέπεται να κάνουν μετά από την καταγγελία σας οι αρμόδιες αρχές.

Όπως καταλαβαίνετε, το ρεπορτάζ ξεκινάει από την παράδοξη θέση, ότι ο πολίτης οφείλει να παίξει τον ελεγκτικό ρόλο των αρχών.

Ποιος είναι αρμόδιος για τις παραλίες;

Οι παραλίες υπάγονται στο κράτος κι αν έπρεπε να το πούμε πολύ απλά, η αρμοδιότητα γι' αυτές ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή χωρίζεται σε κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίεςΚτηματικές Υπηρεσίες | Υπουργείο Οικονομικών, που είναι επιφορτισμένες με τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους. Εκμισθώνουν (ή εκχωρούν στον οικείο Δήμο τη δυνατότητα να το κάνει) κομμάτια της παραλίας σε επιχειρήσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο βγάζοντας κέρδος από ομπρέλες ή ξαπλώστρες, από την παροχή υποδομών και μέσων για θαλάσσια σπορ ή από τη λειτουργία καντίνας. Η παραχώρηση του χώρου γίνεται είτε έπειτα από πλειστηριασμό, είτε απευθείας, βάσει του λεγόμενου προτιμησιακού δικαιώματος, του οποίου κάνουν χρήση όμορες επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω από το συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας και άρα αυτό τους παραχωρείται απευθείας.

Είναι η παραλία και ο αιγιαλός το ίδιο;

Σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2971 ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001, ως αιγιαλός ορίζεται «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της», ενώ η παραλία είναι η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό για την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα, καθώς και για τη διατήρηση και προστασία των ακτών από τη διάβρωση και γενικότερα την προστασία του αιγιαλού. Το πλάτος της παραλίας καθορίζεται σε τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

ΕδώΕυρετήριο και χάρτης καθορισμένου αιγιαλού | Κτηματολόγιο | gov.gr μπορείτε να βρείτε τον χάρτη του καθορισμένου αιγιαλού.

Στο ρεπορτάζ θα αναφερόμαστε στον χώρο της παραλίας και του αιγιαλού συμβατικά ως «παραλία».

Οι συνηθέστερες παραβάσεις και πώς μπορείτε να αντιδράσετε
  • Παντού ξαπλώστρες

Η εικόνα μικρών και μεγάλων παραλιών κατειλημμένων απ’ άκρη σ’ άκρη με ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν είναι μόνο αντιαισθητική, είναι και εντελώς παράνομη. Ο νόμοςΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2971 ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001 προβλέπει απαραιτήτως να υπάρχει ελεύθερο κομμάτι παραλίας. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 50% της παραλίας μπορεί να παραχωρείται για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν παραχωρείται η χρήση της παραλίας για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτής είναι μικρότερο των 5 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν είναι μικρότερο των 150 τ.μ., εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σε ισχύ άδειες λειτουργίας όμορων επιχειρήσεων.

Το 60% που έγινε 50%
O νόμος 2971/2001 που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία, μέσα στα χρόνια έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. Δύο σχετικά πρόσφατες αφορούν την πρόβλεψη για τον ελεύθερο χώρο και τις κυρώσεις των παραβατών. Το 2019 ο σχετικός νόμος διασφάλιζε ότι το 60% επί του συνόλου των τετραγωνικών της παραλίας θα έπρεπε να παραμένει ελεύθερο, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης και την τροποποίηση του νόμου το 2020, ο απαιτούμενος ελεύθερος χώρος στις παραλίες μειώθηκε στο 50%. Στην ίδια τροποποίηση, η ποινή αποκλεισμού για τους παραβάτες μειώθηκε από πέντε έτη σε ένα έτος.

 

  • Σαρδελοποίηση

Είναι απαραίτητο οι επιχειρηματίες που κάνουν απλή χρήση του αιγιαλού/παραλίας να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη δίοδο των λουομένων προς τη θάλασσα. Δηλαδή, οι ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μόνο το 60% του παραχωρούμενου χώρου. Το υπόλοιπο 40% πρέπει να αποτελείται από ελεύθερους διαδρόμους, κάθετους και παράλληλους προς την παραλία, από τους οποίους μπορούν να διέρχονται ανεμπόδιστα ακόμα και όσοι δεν είναι πελάτες της επιχείρησης. Στις δε παραλίες που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο προστασίας NATURA 2000, οι ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μόνο το 30% του συνόλου των τετραγωνικών που παραχωρούνται για χρήση σε έναν ιδιώτη.

Επίσης, όταν βλέπετε συνεχόμενες –όμορες με την παραλία– επιχειρήσεις που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες μπροστά τους, πρέπει να ξέρετε ότι από τις ξαπλώστρες της μίας επιχείρησης μέχρι τις ξαπλώστρες της άλλης απαιτείται μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Στη μόνη περίπτωση που αυτό δεν ισχύει είναι όταν η πρόσοψη μιας επιχείρησης είναι μικρότερη από 6 μέτρα και άρα η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατα 50%.

corfubeachbeds5941785.jpg

Ξαπλώστρες και ομπρέλες σε παραλία της Κέρκυρας, 4 Αυγούστου 2023. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Επιπλέον, οι διάσπαρτες καντίνες σε μια παραλία πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από άλλες εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λ.π.) και επίσης τουλάχιστον 100 μέτρα μεταξύ τους. Στον νόμο δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την απόσταση που πρέπει να διατηρούν οι επιχειρήσεις που νοικιάζουν καρέκλες και ομπρέλες χωρίς να διαθέτουν καντίνα. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, ούτε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ούτε και Κτηματικές Υπηρεσίες στις οποίες απευθυνθήκαμε κατάφεραν να απαντήσουν αν η πρόβλεψη για τα 100 μέτρα ισχύει και γι΄ αυτές.

  • Ξαπλώστρες που βουτούν στη θάλασσα

Μπορεί οι ξαπλώστρες δίπλα στο κύμα να είναι δελεαστικές για κάποιους, όμως δεν είναι νόμιμες. Κανονικά, θα πρέπει να υπάρχει μια ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων από την ακτογραμμή μέχρι την πρώτη ξαπλώστρα.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει από το να πάρετε την πετσέτα σας και να κάτσετε μπροστά από τις πρώτες ξαπλώστρες, ανάμεσα σε αυτές ή οπουδήποτε αλλού. Οι δε πλωτές κατασκευές για τις οποίες όλοι μάθαμε από την περίπτωση της Ρόδου πριν λίγο καιρό, είναι παράνομες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αρμοδιότητα για ελέγχους και βεβαίωση παράβασης έχει το λιμενικό.

  • Κατασκευές στην παραλία

Πέρα από ξαπλώστρες και ομπρέλες, όλοι έχουμε δει κάθε είδους κατασκευές κοντά στο κύμα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με εγκύκλιο του τον Μάιο ξεκαθάρισεΕγκύκλιος 10/2023 | Εισαγγελία Αρείου Πάγου ότι «απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και στην παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός ορισμών του νόμου, οπότε η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα».

Θα πείτε: «Μα σε όλες τις παραλίες που ξέρω έχει κτίσματα!» Και θα έχετε δίκιο. Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερωθήκαμε ότι τα κτίσματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εντός αιγιαλού και συχνά εντός παραλιών έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, αλλά η εκτέλεση της πράξης βρίσκεται σε αναστολή, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του θέματος και μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν οριζόντια όλες αυτές οι περιπτώσεις.

Αυτό που επιτρέπεται μέσα στον κοινόχρηστο χώρο της παραλίας (δηλαδή 50 μέτρα από τον αιγιαλό) είναι η παραχώρηση απλής χρήσης για την τοποθέτηση αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων τροχήλατων αναψυκτηρίων μέχρι 15 τ.μ.

Στο νόμο δεν γίνεται λόγος για κατασκευές τύπου μπιτς μπαρ. Επίσης, στο παράρτημα της ΚΥΑ 38609/2023 αναφέρεται ρητώς ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα στο έδαφος (π.χ. πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις κλπ). Η Μαρίστα Ορφανού, δικηγόρος με πεδίο ενασχόλησης το περιβάλλον, μας βοήθησε σημειώνοντας ότι «επιτρέπονται ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες και ξύλινο δάπεδο, ενώ απαγορεύονται ψηλές εξέδρες, πλακοστρώσεις, μόνιμη σταθερή έδραση με τσιμέντα, στέγαστρα τύπου πέργκολας κ.λ.π.»

  • Δυνατή μουσική

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ στην παραλία είναι η δυνατή μουσική από μπιτς μπαρ. Στην ΚΥΑ του 2023 αναφέρεται ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο. Άρα, η τοποθέτηση ηχείων στην άμμο είναι παράνομη. Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι το όριο των ντεσιμπέλ. «Η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας» αναφέρει επί λέξει η ΚΥΑ. Για να γίνει πιο σαφές, τα 50 ντεσιμπέλ είναι περίπου όσο μια κανονική συζήτηση, ο ήχος της βροχής ή ένα ήσυχο ψυγείο. Είναι πολύ εύκολο να κατεβάσετε μια εφαρμογή στο κινητό σαςWhat Is 50 Decibels Compared To Other dB | Decibel Pro και να ελέγξετε τα ντεσιμπέλ.

Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε όλα τα παραπάνω

Ο νόμος επιβάλλει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με έμφαση στην αιχμή αυτής, οι αρμόδιες κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες δύνανται να προβαίνουν στην διενέργεια αυτοψιών». Έχουν επομένως ελεγκτικό ρόλο και αρμοδιότητα για την επιβολή κυρώσεων. Σε αυτή την προσπάθεια όμως, ελεγκτικό ρόλο έχουν παράλληλα η Αστυνομία και ο Δήμος.

  • Άρα, μπορείτε να απευθυνθείτε με ανώνυμη, επώνυμη τηλεφωνική ή γραπτή καταγγελία στην τοπική αστυνομία για να έρθει να ελέγξει επιτόπου. Ακόμα και τα πιο μικρά νησιά έχουν αστυνομικό σταθμό ή καλύπτονται από κοντινό νησί. Αν από το αστυνομικό τμήμα δηλώσουν αναρμόδιοι, τότε μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία του προϊσταμένου και να κάνετε έγγραφη καταγγελία.

Η αστυνομία είναι αρμόδια να ελέγξει αν υπάρχει άδεια ή αν αυτή παραβιάζεται. Αν δεν υπάρχει άδεια, αυτό που μπορεί να κάνει είναι: μήνυση ή αυτόφωρη διαδικασία για τον προσωρινά υπεύθυνο ή τον ιδιοκτήτη λόγω παράνομης κατάληψης της παραλίας ή παραβίασης της υπάρχουσας άδειας. Δεν έχει αρμοδιότητα να ασφαλίσει το συγκεκριμένο κατάστημα, ούτε να απομακρύνει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες. Όμως υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τις κατα τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα να προβούν σε κυρώσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κατα την διάρκεια αυτού του ρεπορτάζ ακούσαμε ότι οι καταγγελίες στις κτηματικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής δεν οδήγησαν πουθενά. Μεταξύ άλλων, οι κτηματικές υπηρεσίες δεν προέβαιναν σε αυτοψίες, επικαλούμενες υποστελέχωση ή μεγάλη απόσταση από το σημείο. Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση των Κυκλάδων η κτηματική υπηρεσία είναι μία, βρίσκεται στην Σύρο και πρέπει να καλύψει όλα τα νησιά εκτελώντας παράλληλα και τις υπόλοιπες αρμοδιότητές της.

Ακριβώς εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και της απόστασης της κτηματικής υπηρεσίας, η συμβολή των Δήμων στους ελέγχους είναι απαραίτητη. Οι Δήμοι –ακόμα και αν δηλώνουν αναρμόδιοι– είναι συνυπεύθυνοι για τις παραλίες και τους ελέγχους. Στον νόμο αναφέρεται ρητά ότι οι Δήμοι «σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας». Επομένως, μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά και γραπτώς στο Δήμο και να τον κινητοποιήσετε για να αναλάβει δράση. Ο Δήμος γνωρίζει καλύτερα τη συμβαίνει στην περιοχή του, έχει επαφή με την τοπική κοινωνία και είναι απολύτως αρμόδιος να κινητοποιήσει τα ελεγκτικά όργανα, στέλνοντας λεπτομερείς καταγγελίες στις κτηματικές υπηρεσίες.

Στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών οφείλεται και η μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης αδειών χρήσης παραλιών, που ευνοεί τα φαινόμενα αυθαιρεσίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να έρθει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά με τις φετινές αντιδράσεις, από τη μία στιγμή στην άλλη οι έλεγχοι εντάθηκαν και μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν διαδικασίες για την απλοποίησηΠαραλίες: Οκτώ υπηρεσίες για μια ξαπλώστρα | Η Καθημερινή της αδειοδότησης και τον έλεγχο των παρανομιών.

Κυρώσεις κτηματικής υπηρεσίας
Η κτηματική υπηρεσία, όταν εντοπιστεί παράβαση, κάνει δύο πράγματα: είτε εκδίδει πρωτόκολλο απομάκρυνσης για κινητά αντικείμενα, π.χ. ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα (σε αυτήν την περίπτωση υπεύθυνος για την απομάκρυνση των κινητών πραγμάτων από την παραλία είναι ο Δήμος), είτε εκδίδει πρωτόκολλο κατεδάφισης για μόνιμες κατασκευές χωμένες μέσα στη γη, το οποίο υποχρεούται να εκτελέσει η αποκεντρωμένη διοίκηση της εκάστοτε Περιφέρειας. Αλλά όπως μας ενημέρωσε ο Χριστόδουλος Μαλιαράκης, δικηγόρος του δικτύου για την προάσπιση του δημόσιου χώρου «ΟΜΠΡΕΛΑ» στη Ρόδο, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης εκτελούνται σπανίως. «Η πράξη έχει δείξει ότι οι επιχειρηματίες προτιμούν να τους επιβληθεί η αυστηρότερη ποινή, το πρωτόκολλο κατεδάφισης, ακόμα κι αν δεν συνάδει με την παράβασή τους, γιατί γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί ποτέ» σημειώνει.

Τέλος, για τη δυνατή μουσική αρμοδιότητα έχει η ΕΛ.ΑΣ. Επομένως, ή καλείτε το 100 ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα που είναι υποχρεωμένο να έρθει για έλεγχο της κατάστασης. Σε περίπτωση που δηλώσει αναρμόδιο ή αδυναμία, μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία του προϊσταμένου για έγγραφη καταγγελία

Και αν κάνετε όλα τα παραπάνω, αλλά βρείτε «τοίχο», όπως εδώ,...

...μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές:

  • Bγάλτε φωτογραφίες/βίντεο των παρανομιών που έχετε δει
  • Aν θελήσετε να κάνετε γραπτή καταγγελία, καλύτερα να την κάνετε μέσω email. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε όσα περισσότερα στοιχεία έχετε (π.χ τις φωτογραφίες και τα βίντεο). Στείλτε το ίδιο email σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που προαναφέραμε καθώς και στην τοπική εισαγγελία αν θελήσετε (είναι και εκείνοι υπεύθυνοιΕγκύκλιος 10/2023 | Εισαγγελία Αρείου Πάγου να διαφυλάξουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών). Μπορείτε να δείτε εδώΗ καταγγελία που υποβλήθηκε τη Δευτέρα 7/8/2023 | #SaveNaxosBeaches την καταγγελία που υπέβαλε η κίνηση πολιτών της Νάξου.
  • Πάντα οι επώνυμες καταγγελίες, αλλά και οι καταγγελίες που έχουν πολλές υπογραφές, ασκούν μεγαλύτερη πίεση.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε και λίγο τους δημοσιογράφους, με μερικά απλά βήματα:

Πώς μπορείτε να μάθετε αν σε μια παραλία έχει γίνει παραχώρηση απλής χρήσης;

Ένας πολίτης πρέπει να μπορεί εύκολα να ελέγξει αν έχει παραχωρηθεί μέρος μιας παραλίας σε μια επιχείρηση και ποιο είναι αυτό. Ο Δήμος υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο της παραλίας πινακίδα με σχέδιο, στο οποίο θα επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις. Την ίδια ανάρτηση οφείλει να κάνει και στην ιστοσελίδα του. Αλλά και οι επιχειρηματίες βάσει του νόμου οφείλουν να επισημαίνουν «επί του εδάφους τα όρια του παραχωρούμενου χώρου με τρόπο αναγνωρίσιμο και εύκολα αντιληπτό από τους χρήστες του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης ή παρόχθιας ζώνης». Αν δεν υπάρχει κάτι αναρτημένο, μπορούμε ως πολίτες να κάνουμε καταγγελία τόσο στην αστυνομία, όσο και στην κτηματική υπηρεσία.

Επίσης, οι κατα τόπους κτηματικές υπηρεσίες έχουν και ενημερωτικό ρόλο και υποχρεούνται να ενημερώσουν τον πολίτη για τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει αν τους ζητηθεί, όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών. Αν ο πολίτης δεν λάβει απάντηση εντός 60 ημερών ακόμα και μετά από επώνυμη γραπτή καταγγελία, τότε μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη ή σε Εισαγγελέα.

Σε περίπτωση που τα όρια των παραχωρήσεων δεν είναι αναρτημένα, κανείς δεν σας απαντά και έχετε κουράγιο να ψάξετε μόνοι σας, συγκεντρώσαμε συμβουλές για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τη Διαύγεια στην αναζήτησή σας.

Αναζήτηση στη Διαύγεια

Αυτό που προσπαθείτε να βρείτε στη Διαύγεια είναι το «Συμφωνητικό Μίσθωσης – Άδεια Απλής Χρήσης Αιγιαλού». Αυτό θα σας δώσει πληροφορίες, όπως τις συντεταγμένες του χώρου που έχει παραχωρηθεί και τα τετραγωνικά μέτρα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε όσα δεν είναι αντιληπτά με μια πρώτη ματιά.

Από την «Κίνηση Πολιτών Πάρου», που έκανε καταπληκτική δουλειάDigitalparos Lab με την εύρεση των συμφωνητικών στο νησί τους, επισημαίνουν ότι πρέπει να έχετε υπομονή και χρόνο. Επιπλέον, συγκέντρωσαν εδώ όσα ξέρουνΤο σχετικό ποστ στο facebook για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Τα βήματα στη Διαύγεια:

  • Μπαίνοντας στην Διαύγεια υπάρχει η επιλογή της «Σύνθετης αναζήτησης» την οποία και θα χρησιμοποιήσετε.
  • Μπορείτε να εισαγάγετε στον όρο αναζήτησης «παραχώρηση αιγιαλού» ή «άδεια απλής χρήσης αιγιαλού», «απλή χρήση αιγιαλού» (ή σκέτο «αιγιαλού» ή ακόμη και το όνομα της παραλίας που σας ενδιαφέρει αν έχει μια συγκεκριμένη ονομασία). Αν έχετε εισαγάγει περισσότερες από μία λέξη στην μπάρα αναζήτησης, να επιλέξετε ακριβώς από κάτω το «Όλους τους όρους με τη σειρά που αναφέρονται».
  • Στο πεδίο «Φορέας» θα γράψετε τον Δήμο που αναζητάτε (έτσι θα βρείτε όλες τις συμβάσεις του δήμου, αλλά όχι όσες έχουν γίνει απευθείας με την κτηματική υπηρεσία).
  • Όπως προτείνει ο Νικόλας Στεφάνου στην ανάρτησή του στην ομαδαΤο σχετικό ποστ στο facebook «Κίνημα Πολιτών Πάρου»: Στο «Ημερομηνία έκδοσης», επιλέξτε «Εύρος» και πηγαίνετε 2 ή και 3 χρόνια πίσω, γιατί οι συμβάσεις μπορεί να είναι και για 3 χρόνια. Να έχετε υπόψη ότι μάλλον δεν θα βρείτε φετινές συμβάσεις πριν τα τέλη Αυγούστου! Στα αποτελέσματα που θα δώσει η αναζήτησή σας, μην ξεχάσετε να σορτάρετε με το «πιο πρόσφατες» (πράξεις) διότι το default της Διαύγειας είναι να εμφανίζει τις «πιο σχετικές»,
  • Σε περίπτωση που δεν θέλετε να βρείτε συμβάσεις γενικά για τον Δήμο σας αλλά ειδικά για μια παραλία, μπορείτε να βρείτε κάποια απόδειξη (αγοράζοντας κάτι από την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει) για να κρατήσετε το ΑΦΜ και να το γράψετε στον πεδίο ΑΦΜ αναδόχου/αποδέκτη (αν θέλετε σε αυτήν την περίπτωση μην προσθέσετε το Δήμο, προκειμένου να εμφανιστούν και οι συμβάσεις που έχουν γίνει με την κτηματική).
Η ισχύς εν τη ενώσει

Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συσπειρωθείτε με άλλους. Συλλογικές υπογραφές και καταγγελίες από ομάδες αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Ανεβάστε τις φωτογραφίες με τις καταπατήσεις στους λογαριασμούς σας στα social media, αναφέροντας με σαφήνεια τις παραβάσεις που είδατε και αν θέλετε επισημάνετε με tag τον δήμαρχο της περιοχής σας, την ΕΛ.ΑΣ. ή τα Υπουργεία (αυτό δεν αντικαθιστά τις επίσημες καταγγελίες αλλά δίνει μεγαλύτερη ορατότητα στο πρόβλημα). Μια καλή ιδέα είναι να ανεβάσετε αυτές τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα ομάδων ήδη κινητοποιημένων για τη διεκδίκηση ελεύθερων παραλιών, ώστε να βρείτε τους κατάλληλους συνοδοιπόρους.

Υπάρχουν παραδείγματα πολιτών που έδρασαν από κοινού και πέτυχαν πράγματα. Μπορείτε να αναζητήσετε τα υπάρχοντα κινήματα στην περιοχή ή στο νησί σας. Ορίστε μερικά:

Τα κινήματα για τις ελεύθερες παραλίες φαίνεται πως ενώνουν πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους κάτω από την ανάγκη για την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Η συσπείρωσή τους για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των παραλιών έχει σηκώσει τεράστιο θόρυβο. Αυτός ο οδηγός ήταν ένας τρόπος για περισσότερη κατανόηση και ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Εικόνα rafaella_maneli
Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1995. Ζει στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και του Μεταπτυχιακού Πολιτική και Διαδίκτυο. Της αρέσει να γράφει για όσα είναι οι άνθρωποι σήμερα και αγαπά τις κοινωνικές επιστήμες.
Εικόνα tsaliki
Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ όπου εισήχθη με την ελπίδα να μάθει τι εστί δημοσιογραφία. Τελικά, το μεγαλύτερο σχολείο για εκείνη είναι το inside story από όπου ξεκίνησε με πρακτική. Έχει δουλέψει και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου