Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Το ταραχώδες 2023 φεύγει και έρχεται ένα αβέβαιο 2024

Το ταραχώδες 2023 φεύγει και έρχεται ένα αβέβαιο 2024

2024: Γεμάτο ήταν το 2023 που φεύγει σε λίγες ώρες με πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης και δύο πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία να συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό. Έτσι, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να υποδεχτούν το νέο έτος με ελπίδα για κάτι καλύτερο, αλλά και αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Στο Σίδνεϊ, την αυτοαποκαλούμενη «Πρωτοχρονιάτικη πρωτεύουσα του κόσμου»περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται να γιορτάσουν στην ακτή της πόλης, παρά το ασυνήθιστα κρύο και υγρασία.

Οκτώ τόνοι πυροτεχνημάτων θα χρησιμοποιηθούν για να γιορτάσουν με λαμπρότητα το 2024 που, για τον μισό πληθυσμό της γης, θα είναι έτος κρίσιμων εκλογών. Θα είναι επίσης χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Το 2023, ο κόσμος βίωσε την «Barbie Mania», άρχισε να εξοικειώνεται με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και την χρονιά που φεύγει έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας

Η Ινδία έγινε η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό, εκθρονίζοντας την Κίνα. Αυτή ήταν επίσης η πρώτη χώρα που προσεληνώθηκε διαστημόπλοιο στην ανεξερεύνητη περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης.

Το έτος που φεύγει ήταν επίσης η χρονιά που η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έφθασε σε ύψη ρεκόρ, με κλιματικές καταστροφές που έπληξαν πολυάριθμες περιοχές στον πλανήτη από το Πακιστάν μέχρι το Κέρας της Αφρικής έως τη λεκάνη του Αμαζονίου.

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο

Κυρίως όμως, το 2023 θα σηματοδοτηθεί από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – και από τα ανελέητα αντίποινα του Ισραήλ.

Ελπίδες στα ερείπια πολέμων

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας – περίπου το 85% του πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου