Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Ποια είναι fake news, κύριε Πιερρακάκη

  Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης απαντά με αποδείξεις!!!



Η Σύγκλητος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητά του.

Ακόμα μια ηχηρή και τεκμηριωμένη απάντηση ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά ΑΕΙ ήρθε χθες από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης

την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έλεγε στη Βουλή ότι είναι «fake news τα περί υποβάθμισης χρηματοδότησης των ΑΕΙ». Ενόψει της κατάθεσης στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, που αναμένεται σε λίγες μέρες, η Σύγκλητος δημοσιοποίησε χθες δεδομένα που καταδεικνύουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%. Παρ’ όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο (λίστα Times Higher Education World University Rankings) και στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια.

Παρά τις διακρίσεις του Πανεπιστημίου όμως, η Σύγκλητος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητά του, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς» αναφέρει η Σύγκλητος, υπογραμμίζοντας ότι η «ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα».

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε χθες πως η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία συνεχώς αυξάνεται από το 2018, χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στο πραγματικό ποσοστό ανάκτησης της συνολικής χρηματοδότησης σε σχέση με την περίοδο πριν από τα μνημόνια. Ο ίδιος επανέλαβε πως η χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έφτασε τα 133 εκατ. το 2023 σε σχέση με τα 92 εκατ. ευρώ το 2018.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΥ έδειξε πως τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ είναι μακράν τα πιο υποχρηματοδοτημένα στην Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα -πανευρωπαϊκά- ποσοστά Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Τέλος, με βάση στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει μακράν τη χαμηλότερη δημόσια χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκτός αν όλα αυτά είναι fake news.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου