Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ!ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ

Ο Νικολό Μακιαβέλι στον ηγεμόνα γράφει
ο
ΗΓΕΜΌΝΑΣ
44
Συνοψίζοντας τις συμβουλές σε έναν
ηγέτη για τους συνεργάτες του
Το αν οι συνεργάτες σου βγουν καλοί ή κακοί εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σου προνοητικό­ τητα.
Κρίνεις το μέλλον ενός Ηγέτη παρατηρώντας τους συ­
νεργάτες που τον περιστοιχίζουν.
Πρέπει να ξέρεις να ξεχωρίζεις τους ικανούς συνεργάτες και από τους ικανούς να διατηρείς κοντά σου όσους σου είναι πιστοί.
Ηγέτης που έχει επιλέξει λάθος συνεργάτες έχει κάνει το πρώτο και το μεγαλύτερο από τα λάθη που θα τον οδηγήσουν στην καταστροφή.
Υπάρχουν τριών ειδών μυαλά:
- Το πρώτο είναι ικανό να κρίνει μόνο του.
- Το δεύτερο είναι ικανό να κρίνει την κρίση των άλ­
λων.
- Το τρίτο δεν μπορεί να κρίνει ούτε από μόνο του,
ούτε αυτά που οι άλλοι κρίνουν.
Το πρώτο είναι εξαιρετικό, το δεύτερο καλό και το τρίτο
άχρηστο.
Το ιδανικό για έναν Ηγέτη είναι να διαθέτει το πρώτο είδος μυαλού. Αλλά και με το δεύτερο κάνει τη δουλειά του, αφού όταν μπορεί να αναγνωρίζει το σωστό ή το λάθος των επιλογών των συνεργατών του και, αναλόγως, να επαινεί ή να διορθώνει, κανείς από αυτούς δεν θα μπορεί να ελπίζει πως μπορεί να τον κοροϊδέψει, οπότε αναγκαστικά θα είναι καλός και χρήσιμος.
Υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος για να κρίνεις τον συ­νεργάτη σου. Αν βλέπεις το συνεργάτη να σκέφτεται πε­ρισσότερο τον εαυτό του από τα δικά σου συμφέροντα να ξέρεις πως δεν μπορείς να τον εμπιστεύεσαι και ότι τελικά θα στη φέρει.
Ο καλός συνεργάτης σκέφτεται και επιδιώκει μόνο το συμφέρον σου και ποτέ δε φορτώνει το μυαλό του με πράγματα που αφορούν το δικό του, το προσωπικό συμ­φέρον.
Να φροντίζεις τον πιστό συνεργάτη και να τον κρατάς πιστό με τιμές και αξιώματα, ευεργεσίες και πλούτη. Οι τιμές και τα αξιώματα πρέπει να είναι τέτοια που να μην φοβάται τις εσωτερικές αλλαγές, οι ευεργεσίες τέτοιου είδους που να μην μπορεί να σταθεί κοινωνικά χωρίς αυτές και τα πλούτη τόσα που να του ικανοποιούν κάθε του ανάγκη.
Όταν Ηγέτης και συνεργάτης δεν συνδέονται με απόλυ­της και αμοιβαία εμπιστοσύνη στο τέλος η σχέση τους αποβαίνει οδυνηρή είτε για τον έναν, είτε για τον άλ­λον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου