Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πολυεθνική Θεσσαλονίκη ονειρεύεται να ξαναδημιουργήσει ο Γ. Μπουτάρης


Σε καινοφανείς δηλώσεις προχώρησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης από τη Σμύρνη –όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη- καθώς υπερέβαλλε εαυτόν για άλλη μια φορά μιλώντας για πολυεθνική Θεσσαλονίκη αλλά και χρησιμοποιώντας τις κλασικές ατάκες περί αδελφοποιήσεων, αδελφών, ξαδέλφων κτλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκόφωνης εημερίδας της Θράκης «Μπιρλίκ» (τουρκικά νέα) ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης  όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς ανακοίνωσε πως ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανέγερση τζαμιού στην πόλη του για τους 5000 μουσουλμάνους που –σύμφωνα με τον ίδιο- ζουν εκεί.
 «Αυτή τη στιγμή ζουν στην Θεσσαλονίκη περίπου 5.000 μουσουλμάνοι. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους αρχίσαμε τις εργασίες για να κατασκευαστεί ένα τζαμί» είπε ο Γ. Μπουτάρης  για να συνεχίσει χρησιμοποιώντας τα γνωστά επιχειρήματα περί «γεφυροποιίας» και φυσικά περί αδελφών :
«Οι σχέσεις προσέγγισης που άρχισαν παλιότερα οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργος Παπανδρέου, (ο τελευταίος διαστέλλεσαι και πρωθυπουργός της χώρας...)  θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο με την γέφυρα (;) που θα στηθεί ανάμεσα στις δύο πόλεις".
Ο Γ. Μπουτάρης είπε πως "πιστεύει ότι Τούρκοι και Έλληνες είναι αδέρφια (δεν διευκρίνισε βέβαια τι είδους αδέλφια είμαστε εξ αγχιστείας, αδελφοποιτοί ή κάτι άλλο)  και ότι είναι ανάγκη να γίνει προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε κάθε επίπεδο".
Ο Γ. Μπουτάρης τόνισε  ακόμη  και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Μπιρλίκ»  «ότι  στη Θεσσαλονίκη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  έζησαν επί πολλά χρόνια  οι Τούρκοι , οι Εβραίοι και οι Έλληνες μαζί, και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο». Σώνει και καλά να προσθέσουμε εμείς, εν ανάγκη να τυπώσουμε και σχετικά φυλλάδια και να τα μοιράζουμε στο εξωτερικό.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης είπε ακόμη «πως για την μεταφορά των καλών σχέσεων και στο μέλλον, είναι ανάγκη να ενδυναμωθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα παιδιά και ότι σκέφτεται να εντάξει και την Σμύρνη στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδρομών που οργανώνει ο δήμος για τους μαθητές λυκείου».
Πως άλλωστε θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά από έξω. Πάντα τα παιδιά είναι οι καλύτεροι ακούσιοι φορείς της όποιας προπαγάνδας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Γ. Μπουτάρης παρακάθισε στην τράπεζα των συμμετεχόντων στην Έκθεση, -βρισκόταν στη Σμύρνη επ’ ευκαιρία διεθνούς τουριστικής εκθέσεως που πραγματοποιείται εκεί- όπου στο ίδιο τραπέζι υπήρχε και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, προσφέροντας έτσι –τι άλλο- έμμεση αναγνώριση.
Βέβαια τα όνειρα περί πολυεθνικής Θεσσαλονίκης σκοντάφτουν όπως είναι φυσικό στα βιβλία της ιστορίας. Για εάν συμβουλευόταν κάποιο από αυτά ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα διαπίστωνε ότι η συγκατοίκηση στην πόλη ήταν βίαιη και όχι οικειοθελής. Με τη βία βρέθηκαν οι Τούρκοι στην πόλη, και χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι Θεσσαλονικείς εγκαταστάθηκαν και οι Εβραίοι.
Εξάλλου, καθόσον δεν το γνωρίζουμε εμείς, θα μπορούσε να μας πληροφορήσει  πια κοινά έθιμα διαμορφώθηκαν από αυτή την συγκατοίκηση αιώνων ή πόσοι γάμοι έγιναν εθελούσια; Ή τέλος πάντως είναι γνώστης  περί αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των κοινοτήτων, που συχνά κλείνονταν στα γκέτο τους;
Δυστυχώς ή ευτυχώς τέτοιο υπέρμετρο πολυεθνισμό και τέτοιες «ένθερμες δηλώσεις» που λίγο διαφέρουν από αυτές της πλήρους υποταγής δεν χρειαζόμαστε –και δεν χρειαστήκαμε ποτέ- στην Ελλάδα πόσο μάλλον στην Μακεδονία. 
Εάν κάποιοι είναι φορείς τέτοιων ιδεών εκτός του ότι αγνοούν την ιστορία την ίδια, αγνοούν και την ίδια την ανθρώπινη  φύση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου