Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πραξικόπημα στο Περιστέρι!

Από τον Φώτη Κόλλια


















Σε παρωδία εξελίχθηκε η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ για την έγκριση της πολύκροτης σύμβασης με την Ιντραλότ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του προέδρου του Στέλιου Σταυρίδη προς τον προέδρου και διευθύνων σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Κ. Λουρόπουλο γνωστοποίησε την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία, όπως πρώτο αποκάλυψε το Euro2day.gr. Στην επιστολή αιτιολογεί την αποχή του Ταμείου με το επιχείρημα πως δεν έχει τις γνώσεις για να κρίνει την επίμαχη σύμβαση.

Κι’ όμως η συνέλευση συνεχίστηκε κανονικά παρά την αρνητική στάση του βασικού μετόχου (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 33%). Μικρομέτοχοι διαπίστωσαν με έκπληξη πως το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε τελικά μόνο με 3,13%, ενώ προ δέκα ημερών στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση είχε καταθέσει το σύνολο του ποσοστού του.

Στη σημερινή συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, το 37,86% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ποσοστό το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση του οργανισμού να υποστηρίξει ότι, παρά την αποχή του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει απαρτία ώστε να προχωρήσει η συνέλευση σε ψηφοφορία για τη σύμβαση με την Ιντραλότ.
Μάλιστα η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη και δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, όταν ο κ. Λουρόπουλος γνωστοποίησε την ολοκλήρωση της συνέλευσης. Όπως είπε οι μέτοχοι και οι δημοσιογράφοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της εταιρείας για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας!

Ο κ. Λουρόπουλος υπεραμύνθηκε της ανάγκης υπογραφής της σύμβασης με την Ιντραλότ και υποστήριξε ότι ο οργανισμός έχει οικονομικό όφελος γιατί θα πληρώνει 3,4 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ τώρα πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει και «ποιοτικά οφέλη», αφού με το νέο τεχνολογικό σύστημα θα μπορέσει να επεκταθεί σε νέες υπηρεσίες και παιχνίδια.

Όπως είπε ο ίδιος, το 1,25% των μεικτών εσόδων του Οργανισμού στο οποίο ανέρχονται οι δαπάνες για τεχνολογία θεωρείται ανταγωνιστικό με βάση τις άλλες ευρωπαϊκές λοταρίες.

Να σημειωθεί πως παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μικρομετόχου, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ όσο και ο νομικός σύμβουλος Γ. Γανωτής, απέφυγαν να αναφέρουν μέχρι την τελευταία στιγμή, το ποσοστό μετοχών με το οποίο συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση το ΤΑΙΠΕΔ.

EURO2DAY



TI EΓΡΑΦΕ Ο LYKAVITOS.GR ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιο σημαντική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ των τελευταίων χρόνων!


Εκεί όπου θα κριθεί εάν ανανεωθεί,  ή όχι, η σκανδαλώδης σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ 

Το παρασκήνιο είναι τρομερό, οι πιέσεις ασφυκτικές...

Για αυτό και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κόβοντας στην πιο κρίσιμη συγκυρία τον ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ της Εγχώριας Διαπλοκής με τον πακτωλό του κρατικού χρήματος, που για περισσότερο από μια δεκαετία έρεε μόνο προς μια κατεύθυνση: Αυτή του Εθνικού Προμηθευτή...

Ο Lykavitos.gr, εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναδείξει το θέμα και τις διαστάσεις της Διαπλοκής στον αμαρτωλό Οργανισμό του Περιστερίου και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ιδιωτικοποίησης του, που θα κλείσει μια και έξω την πόρτα και τις κάνουλες στις πάσης μορφής ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ της Μεταπολίτευσης, (κομματικές, μηντιακές και επιχειρηματικές)  που λεηλάτησαν το κρατικό χρήμα και οδήγησαν την χώρα στην πτώχευση.

Αυτή η σελίδα θα γυρίσει αύριο, εάν ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ η ανανέωση της σύμβασης.

Γιατί εάν υπογραφεί η σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ οι συνέπειες και σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ανυπολόγιστες, για την Κυβέρνηση Σαμαρά...

Δείτε τι γράφαμε πριν μερικά εικοσιτετράωρα για το θέμα. ΄Ένα κείμενο που αναπαράχθηκε μανιωδώς από εκατοντάδες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ φωνές του Διαδικτύου: :

"Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για το τι θα γίνει τελικά με το χαράτσι της ΔΕΗ, την κυβερνητική συνοχή ή τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Αφού όλα δείχνουν ανοιχτά…

Γι αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι πως εάν γίνει το «λάθος» το επόμενο Σάββατο, κατά την διάρκεια της επαναληπτικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συνεργήσει στην σκανδαλώδη απόφαση της διοίκησης του Λουρόπουλου  προχωρώντας στην ανανέωση της σύμβασης με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, θα τιναχθεί-χωρίς δεύτερη κουβέντα- στον αέρα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Και αυτά τα γράφουμε γιατί κάποια «παπαγαλάκια» της εγχώριας διαπλοκής και της παρηκμασμένης μηντιακής βαρονίας , με στοχευμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να εμφανίσουν περίπου ως «επιβεβλημένη» την σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

Είναι βέβαιο πως μια τέτοια απόφαση θα μπλοκάρει ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ προκαλώντας ΜΕΙΖΟΝ πολιτικό θέμα. 

Ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα, επιπλέον 700-800 εκατομμύρια ευρώ που έχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΕΙ να εισπραχθούν μέσα από την πώληση του «αμαρτωλού» οργανισμού του Περιστερίου.

Όπως αντιλαμβάνεσθε με μια κοινωνία που βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα, που δεν ΑΝΤΕΧΕΙ επιπλέον φόρους και χαράτσια, όποιος δημόσιος λειτουργός ή κρατικός μάνατζερ ΤΟΛΜΗΣΕΙ να μην πράξει τα αυτονόητα, και τορπιλίσει την πιο σημαντική Ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα. 

Αφού εκτός από τις όποιες Πολιτικές ευθύνες, θα υπάρξουν ασφαλώς και Ποινικές.

Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…


Lykavitos

Για το ίδιο θέμα ο Χαμαιλέων του Euro2day γράφει>

Στενάζει τα τελευταία 24ώρα υπό το βάρος της ευθύνης, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, πασχίζοντας να λύσει το «γόρδιο δεσμό» στο θέμα της σύμβασης ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ, καθώς το ΔΣ του ΟΠΑΠ φρόντισε να πετάξει το καυτό μπαλάκι σε αυτούς

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τα μέλη του ανώτατου διοικητικού οργάνου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, γνωρίζουν ότι αν απορριφθεί η σύμβαση είναι σαν να αποσύρουν αυτόματα την εμπιστοσύνη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, λίγες μέρες πριν την κατάληξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης (οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 17 Απριλίου).

Γνωρίζουν όμως κι ότι οι λοιποί -πλην Ιntralot- διεκδικητές του ΟΠΑΠ, έχουν εξαγριωθεί με την απόπειρα… χειροπόδαρης δέσμευσης του Οργανισμού με την εταιρία του κ. Κόκκαλη στο «παρά πέντε».

Ιδίως όταν η τελευταία είναι και διεκδικητής, άρα μέσω της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ (που συνολικά μαζί με τα «συμπληρώματα» τη ξεπερνά σε αξία τα 200 εκατ. ευρώ), αποκτά μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται για να διεκδικήσει το 33% του…ΟΠΑΠ.

Το οποίον σημαίνει ότι αν εγκριθεί προς υπογραφή τώρα η σύμβαση τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικοποίηση, σε μια περίοδο που μετά την υπόθεση της Κύπρου έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Κι αν στραβώσει η ιδιωτικοποίηση θα πέσουν κεφάλια, με απαίτηση των δανειστών, πιθανώς δε θα περάσει το ίδιο το Ταμείο σε ξένους τεχνοκράτες, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρότατο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Πληροφορίες από άλλες πηγές, αναφέρουν ότι προκειμένου να έχει γνωμάτευση για το θέμα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ανέτρεξε και στους συμβούλους που έχει προσλάβει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ήτοι την Εθνική και την Deutsche Bank, θέτοντας τους συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πλην όμως οι απαντήσεις ήταν… λιγότερες από τις ερωτήσεις και στο μοτίβο «ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις»

Στη συνέχεια, έπεσε και η ιδέα, μήπως μεταπηδήσει η απόφαση για το θέμα στη… Βουλή, με τη συλλογιστική ότι πρόκειται για κυρίαρχο όργανο, στο οποίο λογοδοτεί και το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο οι νομικοί σύμβουλοι φέρονται να την απέρριψαν με… συνοπτικές διαδικασίες.

Κατά συνέπεια, ο «γόρδιος δεσμός» παραμένει στα χέρια του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με τον ίδιο τον Στέλιο Σταυρίδη να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς καλείται να χειριστεί την εξαιρετικά ευαίσθητη τελευταία πράξη ενός «έργου» που τροχοδρομήθηκε σε στενές «ράγες», επί μήνες από τον προκάτοχο του Τάκη Αθανασόπουλο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την αυριανή συνέλευση του ΟΠΑΠ, ενώ παράγοντας που γνωρίζει πολύ καλά τις διεργασίες, ανέφερε στη στήλη σιβυλλικά, ότι «δεν πρόκειται να στάξει μελάνι σε χαρτί πλην ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση».

Η πηγή είναι καλή. Εμείς όμως επιφυλασσόμαστε γιατί οι καιροί είναι… πονηροί.


TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ
Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί τα έσοδα που στόχευε το Δημόσιο από την παραχώρηση της άδειας για τα Λαχεία ήταν 200 εκατ. ευρώ και η εγγυητική επιστολή ορίστηκε στο 10%, δηλαδή στα 20 εκατ. ευρώ.
Πως είναι δυνατόν στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, από τον οποίο αναμένονται έσοδα τουλάχιστο 700 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο όριο της εγγυητικής επιστολής να είναι επίσης στα 20 εκατ. ευρώ;, διερωτάται παράγοντας της αγοράς τυχερών παιγνιδιών δείχνοντας προς την κατεύθυνση υποψηφίων που δεν διέθεταν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια η την πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια για μια σημαντικά μεγαλύτερου ύψους εγγυητική επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου