Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Άρθρο-παρέμβαση από το Capital.gr> Πολιτική απόφαση η σύμβαση ΟΠΑΠ-Κόκκαλη!

Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο



Αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, τόσο των τριών κομμάτων που συνθέτουν τον κυβερνητικό σχηματισμό, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ -που ως αξιωματική αντοπολίτευση ανεβάζει τους τόνους σε ό,τι αφορά στην πώληση του Οργανισμού αλλά επιλέγει να «αγνοεί» τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων- χαρακτήριζε κορυφαίος οικονομικός παράγοντας την διαφαινόμενη υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot του ομίλου Kόκκαλη, μετά και την έγκριση που λήφθηκε στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Όλα δείχνουν πως, εάν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα που να οδηγήσουν σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού, η υπογραφή της σύμβασης με την Intralot, για την προμήθεια από τον ΟΠΑΠ νέου λειτουργικού συστήματος και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εξοπλισμού, ύψους 108,8 εκατ. ευρώ και διάρκειας 3+2 χρόνων, μπορεί να αποτελέσει και θέμα ημερών.

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως μετά την έγκριση από τη γ.σ. εκκρεμούν, βάσει τις διαδικασίας, δύο στάδια προκειμένου να «πέσουν» οι υπογραφές, σε κάθε περίπτωση εκτιμούσαν πως η σύμβαση με την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη οδεύει -εκτός απροόπτου- ήδη προς υπογραφή.

Έγκυροι νομικοί τόνιζαν στο Capital.gr., πως από τη στιγμή που έχει υπάρξει η έγκριση της γενικής συνέλευσης, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ διαθέτει την απαιτούμενη θεσμική κάλυψη προκειμένου να προχωρήσει στα συμφωνηθέντα. Επιπλέον, σημείωναν πως η Intralot επελέγη μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, ο έτερος διεκδικητής δεν προσέβαλε τη διαδικασία, ούτε υπήρξε κάποιου είδους καταγγελία επί της διαδικασίας.

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες το παρασκήνιο γύρω από την τύχη της σύμβασης είναι έντονο και οι πιέσεις που ασκούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, ασφυκτικές. Οι πληροφορίες φέρουν ορισμένους από τους υποψήφιους επενδυτές για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ να έχουν διατυπώσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και κέντρα αποφάσεων, προετοιμάζοντας την αντίδρασή τους μέσω της νομικής οδού. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξουν άμεσα κινήσεις που να φέρουν νέα δεδομένα στο τραπέζι και να προκαλέσουν αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εκ των πραγμάτων πιεστικό, δεδομένου ότι η ισχύς της προσφοράς της Intralot εκπνέει αύριο, 9 Απριλίου 2013, βάσει των όρων του διαγωνισμού που ξεκίνησε ο ΟΠΑΠ από το 2010 για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου.

Να τονιστεί ότι με την υπογραφή της νέας σύμβασης, ύψους 108,8 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΟΠΑΠ ενημέρωσε τους μετόχους πως αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη), για την υποστήριξη των τερματικών των πρακτορείων για δύο έτη, με κόστος που έχει συμφωνηθεί στα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Τι, όμως, αφορά η νέα σύμβαση; Με βάση τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές και τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν, τα εξής:

1. Η σύμβαση που θα υπογραφεί, για το Κεντρικό Σύστημα, θα καλύπτει το σύνολο των τμημάτων της διακήρυξης του διαγωνισμού. Η υλοποίηση δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα (VLTs), Online και Λαχεία – Ξυστό.

2. Η έναρξη των προθεσμιών της σύμβασης άρχεται από την 31η Ιουλίου 2013.

3. Η έναρξη των εργασιών υλοποίησης θα είναι άμεση, δηλαδή αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

4. Η διάρκεια των εργασιών υλοποίησης δεν θα υπερβεί τους επτά (7) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

5. Η έναρξη των πληρωμών παροχής υπηρεσιών θα γίνει σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού.

6. Η έναρξη των πληρωμών των τερματικών θα γίνει σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2011.

7. Μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος, ο ανάδοχος θα αμείβεται με τις τιμές της σύμβασης του 2010.

Σημειώνεται πως αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.

Αποκρατικοποίηση

Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της σύμβασης αλλάζει τις ισορροπίες εν όψει της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Όπως έχει αναφέρει το «Κ», η Intralot αποκτά πλέον πλεονέκτημα -δεδομένης και της μακρόχρονης σχέσης της με τον Οργανισμό- στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση, στον οποίο και συμμετέχει. Και αυτό διότι, σύμφωνα με αναλυτές, αποκτά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ως collateral τις συμβάσεις της με τον Οργανισμό προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Πληροφορίες, μάλιστα, έφεραν τον πρόεδρο του ομίλου Σ. Κόκκαλη να βρίσκεται την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, κάτι που ενδεχομένως να συνδέεται με τα σενάρια περί από κοινού σύμπραξης με τη ρωσική Sistema, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Σημειώνεται πως το τίμημα για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού θεωρείται πως θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση ανεξάρτητου αποτιμητή από το ΤΑΙΠΕΔ, η έκθεση του οποίου θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τελικό τίμημα.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου