Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Οι Νεκροί Δε Βγάζουν Selfies Η συγκάλυψη της μονομερούς φύσης της βίας στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζα


tumblr_lqjo5zJybU1qzazti
Γράφει: Belén Fernández, Μετάφραση: Κίμων Παπαθωμάς
#
 Οι “Selfies του Πολεμικού Καταφύγιου” και άλλες ισραηλινές ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος που συγκαλύπτουν την μονομερή φύση της βίας στην περιοχή
Με μία από τις χειρότερες εισαγωγές όλων των εποχών, η Άλισον Κάπλαν Σόμερ ξεκινά το άρθρο της στην εφημερίδα Χάαρετς: “Όταν η κατάσταση σκληραίνει, οι σκληροί βγάζουν selfies” (σ.τ.μ. παραφράζοντας τη γνωστή φράση στην αγγλική:  ’when the going gets tough, the tough get going «)
Παρακάτω συνεχίζει: “Αυτή είναι η φιλοσοφία που αποφάσισε να υιοθετήσει η Σάρα Άιζεν, μία κάτοικος της (ισραηλινής πόλης) Μπετ Σεμές, όταν ξεκίνησε το Facebook group με την ονομασία “Selfies από το Πολεμικό Καταφύγιο” (“Bomb Shelter Selfies”)
Η ανάγκη για αυτή τη θαρραλέα προσπάθεια προέκυψε όταν “άρχισε να βρέχει ρουκέτες στο Ισραήλ” από τη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές της εβδομάδας. Φυσικά, οι Ισραηλινοί αρέσκονται στο να παρουσιάζουν ότι βρέχει βόμβες μονάχα εναντίον τους. Όμως τα δελτία καιρού είναι αντικειμενικά πολύ χειρότερα για τους γείτονές τους.
Ας ξεχωρίσουμε για παράδειγμα ένα περιστατικό του συνολικού χρονικού από την, κατά κύριο λόγο μονομερή, σφαγή που διενεργεί το Ισραήλ (την οποία τα δυτικά ΜΜΕ αποκαλούν κατ” ευφημισμό “διαμάχη”): την “Επιχείρηση Καλοκαιρινές Βροχές” του ισραηλινού στρατού στη Γάζα τον Ιούνιο του 2006, ένα χρόνο μόλις από την υποτιθέμενη διακοπή του ισραηλινού εποικισμού στα παράλια. Κατά τη διάρκειά της σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 85 παιδιά, ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε ως απώλειες μόλις πέντε στρατιώτες.
Το ίδιο καλοκαίρι, το Ισραήλ αποφάσισε ότι και ο Λίβανος είχε περάσει πολύ
καιρό ανενόχλητος. Στο βιβλίο τους “34 ημέρες: το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και ο Πόλεμος στον Λίβανο” (34 Days: Israel, Hezbollah, and the War in Lebanon) οι ισραηλινοί δημοσιογράφοι Αμός Χαρέλ και Άβι Ισαακάροφ εξηγούν πως, ενώ το αρχικό σχέδιο του Ισραήλ για τον πόλεμο με το βόρειο γείτονά του είχε τίτλο “Ανυψωμένα Νερά” (Elevated Waters), μετριάστηκε σε “Ανυψωμένη Βροχή” (Elevated Rain) και έπειτα σε “Ανυψωμένο Ψιχάλισμα” (Elevated Dew). Ανεξάρτητα με το τι στο διάολο σημαίνει ανυψωμένη βροχή ή ψιχάλισμα, το αποτέλεσμα της μετεωρολογικής σύγχυσης ήταν 1,200 νεκροί στο Λίβανο, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι.
Το Ισραήλ επιστρέφει τώρα για να βρέξει περισσότερο καλοκαίρι στη Γάζα (αυτή τη φορά η διαδικασία έχει ονομαστεί “Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή”). Την ώρα συγγραφής αυτού του άρθρου, το σκορ είναι 98 νεκροί Παλαιστίνιοι, 0 νεκροί Ισραηλινοί.
Και εδώ έρχονται τα “Σέλφις του Πολεμικού Καταφύγιου” – σύμφωνα με την Άισεν, ένας τρόπος “να δείξουμε στον κόσμο πως δεν αφήνουμε τη κατάσταση να μας ταράξει”. Η αρχική σύλληψη για την ονομασία του εγχειρήματος, “Bomb Shelter Bombshells” συνάντησε το βέτο του συζύγου της (ΣτΜ – η σημασία της λέξης “bombshell” είναι στη κυριολεξία “βόμβα” αλλά στην αγγλική αργκό έχει και το νόημα της σεξοβόμβας).
Η Κάπλαν Σόμερ περιγράφει την “εξαιρετικά αγχωτική και συχνά σουρεαλιστική κατάσταση που βιώνουν οι Ισραηλινοί”, όπως για παράδειγμα το να μη μπορεί να αποφασίσει κανείς αν θα πάρει το ποδήλατό του μαζί στο καταφύγιο ή όχι. Κατά τα φαινόμενα, το στρες είναι τόσο υψηλό που οι Ισραηλινοί έφτασαν να “χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter, το Instagram και το WhatsApp για να αντέξουν στη κατάσταση και να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους”.
Με κάθε έκρηξη της βίας, τα ΜΜΕ διαδίδουν ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος έτσι ώστε το διεθνές κοινό να εκτιμήσει πλήρως το μεγαλείο της αντοχής των ισραηλινών στον καθημερινό αγώνα τους να επιβιώσουν – και μέχρι και να παραγγείλουν σούσι!  - την ίδια ώρα που ο στρατός τους διενεργεί σφαγές. Τι είναι άλλωστε το ισραηλινό μονοπώλιο στη θυματοποίηση, αν όχι μια μεγάλη “selfie”, 24 ώρες το 24ωρο;
Ασφαλώς, η τραυματική εμπειρία του να ακούς πολεμικές σειρήνες που αναγγέλουν συνήθως την … μη άφιξη μιας ρουκέτας ξεπερνά, ας πούμε, το να ανατινάζεται η οικοδομή σου με τρεις γενιές της οικογένειάς σου στο εσωτερικό της.
Όσο για το αν οι Παλαιστίνιοι μπορέσουν να οικειοποιηθούν τις ισραηλινές θεραπευτικές τεχνικές πολεμικής περιόδου, δυστυχώς οι νεκροί δε μπορούν να βγάλουν “selfies”.
Αρχική πηγή: Jacobin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου