Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Mάθετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο

www.invitromagazine.gr/2014/01/08/mathete-pies-ine-i-sichnoteres-eties-thanatou-ston-kosmo/

Αλήθεια γνωρίζετε ποια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο; Από τι πεθαίνουν στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι; Από καρδιά; Από εγκεφαλικό, μήπως τα τροχαία ατυχήματα αποδεκατίζουν την ανθρωπότητα; Διαβάστε το top-20 των αιτιών θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο και θα εκπλαγείτε. Εξάλλου όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι, «ο θάνατος είναι σίγουρος, η ώρα του δεν είναι…»

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο medhelp.org οι 20 κυριότερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι:

pirovolismos20: Πυροβολισμός. Αφορά τόσο τον πόλεμο που μαίνεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όσο και τις κατά τόπους διαμάχες. Ακόμη και τους πυροβολισμούς σε γάμους, ή σε ληστείες, ή σε συρράξεις
συμμοριών. Το ποσοστό είναι 1 στους 5.890 ανθρώπους να βρει τον θάνατο από κάποια σφαίρα



aeroporiko19: Αεροπορικά ατυχήματα. Τουλάχιστον 1 στους 5.600 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο θα πεθάνει σε αεροπορικό ατύχημα. Βέβαια ακόμη και έτσι το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.



KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA18: Εργατικά ατυχήματα. Η 18η αιτία θανάτου στον κόσμο. Με πιθανότητες 1 στους 5.000 ανθρώπους. Η κακή χρήση των μηχανημάτων αλλά και η κακή τους συντήρηση είναι υπεύθυνες για το αίτιο αυτό. Και για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, τα μηχανήματα εξόρυξης, θέρμανσης και κατασκευής είναι τα πιο επικίνδυνα.



pnigmosfagito17: Πνιγμός ενώ τρώμε: Και όμως όσο και εάν ακούγεται παράξενο οι άνθρωποι πεθαίνουν σε μεγάλο ποσοστό την ώρα που τρώνε και στραβοκαταπίνουν. Το ποσοστό είναι 1 στα 4.000 άτομα, το οποίο θα πεθάνει από πνιγμό την ώρα που τρώει και δεν θα καταπιεί σωστά.


oldmansitting16: Πτώση από έπιπλα. Μια παροιμία λέει: «ο ηλικιωμένος ή από πέσιμο θα πάει ή από…» Στην περίπτωση μας ταιριάζει το πρώτο. Το πέσιμο από έπιπλα, μια καρέκλα, ένα σκαμπό, έναν καναπέ, ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων άνω των 65 ετών.



podilatoginaika15: Ποδήλατο: Σε κάποιες χώρες το να οδηγείς ποδήλατο δεν είναι επικίνδυνο. Σε κάποιες άλλες, όπως στην Ελλάδα, είναι. Παγκοσμίως πάντως 1 στα 3.900 άτομα θα σκοτωθούν.




pirkagia14: Πυρκαγιά. Η φωτιά σε κάποιο κτίριο είναι στη 14η θέση. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πεθάνει από τα εγκαύματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και ο καπνός που θα εισπνεύσει κάποιο εγκλωβισμένο άτομο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος. Στατιστικά να ξέρετε κάποιος που θα βρεθεί σε φλεγόμενο, γεμάτο καπνούς κτίριο, έχει 3 λεπτά καιρό να βγει έξω και να αναπνεύσει καθαρό αέρα.

pamela13: Πνιγμός στη θάλασσα: Ειδικά σε χώρες που έχουν θάλασσα το καλοκαίρι είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Σκεφτείτε μόνο τι γίνεται στη χώρα μας. Οι άντρες μάλιστα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό από ότι οι γυναίκες και ο λόγος είναι ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο από αυτούς τους θανάτους, ενώ στατιστικά οι αποδόσεις να πεθάνει κάποιος από ακούσιο πνιγμό είναι 1 στις 1.073.


troxaia12: Τροχαία ατυχήματα: Παγκοσμίως είναι μια πληγή, που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Λίγο οι κακοί δρόμοι, λίγο η επιπολαιότητα και η κακιά στιγμή φέρουν τον τρόπο αυτόν του θανάτου σε πολύ υψηλή θέση. Στα τροχαία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι συγκρούσεις με μηχανή, με αυτοκίνητα, αλλά και οι παρασύρσεις πεζών



narkotika11: Ναρκωτικά: Ότι και να γράψουμε για τους θανάτους από ναρκωτικά θα είναι λίγο. Είναι μια κατάσταση που ισχύει και που καθημερινά καταγράφει όλο και περισσότερους θανάτους ανά την υφήλιο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των φτηνών ναρκωτικών τύπου «σίσα» η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.


Συνέχεια στη λίστα βρίσκονται οι πτώσεις από κτίρια (όχι εσκεμμένες) οι δηλητηριάσεις από υπερδοσολογία φαρμάκων (όχι εσκεμμένες) τα ατυχήματα με γεωργικά μηχανήματα, κ.α και φτάνουμε στο νούμερο τέσσερα…

autoktonia4: Αυτοκτονίες: ένας πολύ λεπτό ζήτημα που έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα στη χώρα μας οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πάντως 9 στους 10 ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να δώσουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.



LS0100463: Εγκεφαλικό. Στις 3 πρώτες θέσεις της «μοιραίας» λίστας βρίσκονται δυστυχώς οι πιο κοινές ιατρικές παθήσεις. Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται στην Τρίτη θέση. Οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, και το κάπνισμα.


cancer2: Καρκίνος: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και διατροφής, μαζί με τη γενετική προδιάθεση έχουν φέρει τον καρκίνο στη δεύτερη θέση σε θανάτους παγκοσμίως. Μια στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

heart-attack1: Έμφραγμα: Αν και τα νέα σε γενικές γραμμές είναι αισιόδοξα, οι θάνατοι από έμφραγμα παγκοσμίως, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Και λέμε αισιόδοξα διότι τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμη πρώτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άγχος η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με το κάπνισμα έχουν φέρει τις καρδιακές παθήσεις στο Νο 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου