Τούλα Τριανταφύλλου*

Η εφαρμογή του συστήματος My School ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων επειδή αποτελεί ένα πληροφοριακό σύστημα συλλογής προσωπικών δεδομένων των μαθητών και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους, που δεν έχουν συσχέτιση ή συνάφεια ή υποχρεωτικότητα με τη σχολική φοίτηση. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κάνοντας δεκτές τις προσφυγές που έγιναν κατά το μέρος ότι συλλέγονται προσωπικά δεδομένα μαθητών, που δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρεώνεται το ΥΠΑΙΘ στη λήψη μιας σειράς μέτρων ασφαλείας υψηλού επιπέδου, καθώς και στην υποβολή προς την Αρχή αυστηρού σχετικού χρονοδιαγράμματος.
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα το οποίο παραβιάζεται με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού. Με την ψηφιακή πλατφόρμα My School, τα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων μαθητών γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας για σημερινή ή μελλοντική εκμετάλλευση. Διαχειριστής της πλατφόρμας και
υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων (ευαίσθητων και μη) των μαθητών όλης της χώρας είναι το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του οποίου ο Πρόεδρος διορίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του Ν. 3966/2011 στους σκοπούς του ΙΤΥΕ περιλαμβάνεται «η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων, στα ψηφιακά μέσα και το Διαδίκτυο».
Ύστερα απ' όλα αυτά, το ΥΠΑΙΘ έπρεπε να αποσύρει πλήρως την πλατφόρμα My School και κάθε μέσο απόσπασης πληροφοριών από ανηλίκους. Αντίθετα, επιμένει να εμφανίζει και στον Προϋπολογισμό του 2015, ως διαρθρωτική μεταρρύθμιση, την ολοκλήρωση και καλύτερη διαχείριση του συγκεκριμένου συστήματος.
Η κατάρρευση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας σε όλα τα επίπεδα, η απαξίωση των εκπαιδευτικών, η διάλυση των υποδομών, η υποβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης, η μετατροπή του σχολείου σε χώρο αφιλόξενο και εχθρικό, μαζί με τις πρακτικές «μεγάλου αδελφού» έχουν σαν στόχο την υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του λαού, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση των αντιστάσεών του και τη χειραγώγησή του.

* μέλος της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ