Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ...ΌΜΟΡΦΑ!!! WikiLeaks: Πληροφοριοδότης των ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

.Διαβάστε επίσης: Ντίλμα Ρούσεφ, το χρονικό μιας σκοτεινής ανατροπής
Είναι ένας από τους ενορχηστρωτές του «πραξικοπήματος» που επιχειρείται για την ανατροπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία, αλλά όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα WikiLeaks έχει υπάρξει και μυστικός πληροφοριοδότης των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB), Μισέλ Τέμερ.
Με νέα ανάρτηση τους τα WikiLeaks βάζουν λάδι στη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία, όπου διχασμένη βυθίζεται στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των
τελευταίων δεκαετιών, που σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Νέες αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη της ιστοσελίδας ότι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ υπήρξε στο παρελθόν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ και είχε μεταφέρει «ευαίσθητες» πληροφορίες σε Αμερικανούς διπλωμάτες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2006.
Τα τηλεγραφήματα που αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο των Wikileaks έχουν τη σήμανση «ευαίσθητα αλλά όχι διαβαθμισμένα» και περιλαμβάνουν περιλήψεις συνομιλιών που είχε ο Τέμερ, ομοσπονδιακός βουλευτής την περίοδο εκείνη, με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στο έγγραφο, ο Τέμερ φαίνεται να διαβιβάζει σε Αμερικανούς αξιωματούχους την εκτίμηση  ότι στις τότε εκλογές, στις οποίες επανεξελέγη τελικά το Εργατικό Κόμμα (PT) του Λούλα, το κόμμα του θα γινόταν ο ρυθμιστικός παράγοντας για όποια κυβέρνηση προέκυπτε. Στην ανάλυση του του ο Τέμερ εξηγεί τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του ως προς πιθανές συμμαχίες βάσει το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο θα συνεργαζόταν με οποιονδήποτε φιναλίστ. Ανοίγει επίσης τα χαρτιά του για τον εσωτερικό διχασμό που υπήρχε στην παράταξη του και το πως σκόπευε να τον ξεπεράσει.
Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση λίγο πριν τις κάλπες, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έλεγε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι «η εκλογή Λουλά γέννησε την ελπίδα στον βραζιλιάνικο λαό, αλλά οι επιδόσεις του στη διακυβέρνηση έχουν υπάρξει απογοητευτικές». Του ασκούσε κριτική επίσης για το γεγονός ότι προσπαθούσε να στήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ότι δεν εστίαζε στην οικονομική ανάπτυξη. Στις συζητήσεις που είχε δεν παρέλειψε να τονίσει τον προσανατολισμό του κόμματος του στην ανάπτυξη αλλά και να δώσει υποσχέσεις για τη συμφωνία FTAA, για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο, με εξαίρεση την Κούβα.
Όπως υποστήριζε επιπλέον στις συνομιλίες του με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος (ΡΤ) είχαν καταχραστεί χρήματα όχι για ιδίον όφελος, αλλά για να ενδυναμώσουν το κόμμα.
Πώς ανατράπηκε η Ρούσεφ
Η «Σιδηρά Κυρία» της Λατινικής Αμερικής όπως την αποκαλούν, η Ντίλμα Ρούσεφ, βρίσκεται κατηγορούμενη από την αντιπολίτευση για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων. Κατηγορείται πως με «δημιουργική» λογιστική «μαγείρεψε» τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές του 2014, θάβοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Η αντιπολίτευση ξεκίνησε μια εκστρατεία για την παραπομπή της Ρούσεφ στη Δικαιοσύνη. Σε αυτή την προσπάθειά της βρήκε συμμάχους ακόμη και στο χώρο των συνεργατών της Ρούσεφ. Μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας  από το 2011 Μισέλ Τέμερ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας, που έσπασε τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μετά την αποπομπή της ο Τέμερ ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος.
Ο διάδοχος της Ρούσεφ, Μισέλ Τέμερ, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Petrobas αλλά και σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έστειλε μήνυμα ενότητας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως επιδίωξή του είναι να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και λήγει η προεδρική θητεία. Στις προτεραιότητες του σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Βραζιλία είναι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού και φορολογικού και η ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών.
Σημειώνεται, ότι όχι μόνο ο Τέμερ αλλά και πολλά από τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας βρίσκονται υπό έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς.
Με την ανάληψη της προεδρίας έχει πλέον τη δυνατότητα να περάσει νομοθετήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις έρευνες
ΠΗΓΉ,ΆΡΘΡΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου