Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ: Ενεργοί πολίτες και η –μειωμένη- συμμετοχή στα κοινά


Στοιχεία έρευνας του Pew Research Center σε 14 χώρες για τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.ΕΡΕΥΝΑ: Ενεργοί πολίτες και η –μειωμένη- συμμετοχή στα κοινά
Ενεργοί πολίτες και η –μειωμένη- συμμετοχή στα κοινά
Ένας ενεργός πολίτης θεωρείται συχνά σημάδι υγιούς δημοκρατίας, ενώ τα υψηλά επίπεδα συμμετοχής πολιτών στα κοινά αυξάνουν την πιθανότητα να
ακουστούν οι φωνές των πολιτών σε σημαντικά θέματα. Ωστόσο, σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο, μεγάλο μέρος των πολιτών αποσυνδέονται από την πολιτική.
    Για την καλύτερη κατανόηση της στάσης των πολιτών ως προς την κοινωνική συμμετοχή, το Pew Research Center διεξήγαγε έρευνες σε 14 χώρες που περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών συστημάτων, από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιανατολική Ασία.
    Η έρευνα διαπιστώνει ότι, εκτός από τις εκλογές, σχετικά λίγοι άνθρωποι συμμετέχουν σε άλλες μορφές πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αν και ορισμένα ζητήματα -ειδικά η υγειονομική περίθαλψη, η φτώχεια και η εκπαίδευση- είναι πιθανότερο από άλλα να εμπνεύσουν πολιτική δράση.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2018, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε 14.875 άτομα.
energoi_polites_101118.jpg
Μορφές συμμετοχής
Οι περισσότεροι πολίτες ψηφίζουν, ωστόσο άλλες μορφές συμμετοχής στα κοινά είναι πολύ λιγότερο δημοφιλείς. Στα 14 κράτη της έρευνας, κατά μέσον όρο 78% των πολιτών λένε ότι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν, 9% ότι μπορεί να ψηφίσουν στο μέλλον και 7% ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ.
Σε τρεις από τις τέσσερις χώρες με υποχρεωτική συμμετοχή στις εκλογές (Βραζιλία, Αργεντινή και Ελλάδα), τουλάχιστον εννιά στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν Η ψηφοφορία είναι παρόμοια υψηλή τόσο στην Ινδονησία (91%) όσο και στις Φιλιππίνες (91%), δύο χώρες που δεν έχουν υποχρεωτικούς νόμους ψήφου. Το χαμηλότερο ποσοστό βρίσκεται στην Τυνησία (62%), η οποία διεξήγαγε μόνο δύο εθνικές εκλογές από την πτώση του Προέδρου Μπεν Άλι το 2011.
Η παρουσία σε εκδήλωση ή ομιλία πολιτικής εκστρατείας είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος συμμετοχής μεταξύ των ερωτηθέντων - ένας μέσος όρος 33% το έκανε τουλάχιστον μία φορά. Λιγότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις (μέσος όρος 27%), δημοσιεύουν online σχόλια σε πολιτικά θέματα (17%), συμμετέχουν σε οργανωμένη διαμαρτυρία (14%) ή δωρίζουν χρήματα σε κοινωνικό ή πολιτικό οργανισμό (12%).
symmetohi_sta_koina_101118_936.jpg
Κίνητρα για πολιτική δράση
Η υγειονομική περίθαλψη, η φτώχεια και η εκπαίδευση αποτελούν τα κορυφαία κίνητρα για πολιτική δραστηριότητα. Σε ερώτηση ποια ζητήματα θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε πολιτική δράσ

ΕΡΕΥΝΑ: Ενεργοί πολίτες και η –μειωμένη- συμμετοχή στα κοινά

η, οι πολίτες σε 13 από 14 χώρες κατατάσσουν την κακή υγειονομική περίθαλψη ως πρώτη ή δεύτερη επιλογή μεταξύ των θεμάτων. Πολλοί επίσης θέτουν τη φτώχεια και τη χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση στις δύο πρώτες επιλογές. Ξεχωρίζει επίσης το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, το οποίο είναι κορυφαίο στη Νιγηρία και στη δεύτερη θέση στην  Ιταλία και την Πολωνία.
Οι νέοι ψηφίζουν λιγότερο συχνά…
Σε 10 από τα κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι πιο πιθανό από τους νέους 18 έως 29 ετών να δηλώσουν ότι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά σε εκλογές. Το χάσμα μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και νεότερων ερωτηθέντων που ψήφισαν είναι πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στην Τυνησία και τη Νότια Αφρική και πάνω από 20 στο Μεξικό, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Κένυα. Στις Φιλιππίνες και τη Νιγηρία είναι 19, στο Ισραήλ 12 και στη Βραζιλία 11.…αλλά είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στο διαδίκτυο
    Οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών είναι πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να δημοσιεύουν σχόλια online σχετικά με κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, σε 12 από τις 14 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Για παράδειγμα, 36% των Πολωνών ηλικίας 18-29 έχουν δημοσιεύσει τις απόψεις τους σε απευθείας σύνδεση, σε σύγκριση με μόνο 4% των 50+. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 19 (18-29) και 5 (50+).
Οι νέοι, επίσης, παρακινούνται περισσότερο από ποικιλία θεμάτων
Η ελευθερία του λόγου είναι ένα καλό παράδειγμα - σε 10 χώρες, τα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών είναι πιθανότερο από τους ανθρώπους 50 και άνω να δηλώσουν ότι θα αναλάβουν πολιτική δράση στο θέμα αυτό. Στη Βραζιλία, 73% των ενηλίκων κάτω των 30 λένε ότι θα μπορούσαν να παρακινηθούν να συμμετάσχουν πολιτικά υπέρ της ελευθερίας του λόγου, σε σύγκριση με 39% όσων η ηλικία είναι πάνω από 50 (η μεγαλύτερη διαφορά σε όλες τις χώρες: 34%). Οι νέοι είναι επίσης πιο πιθανό να αναλάβουν δράση σχετικά με το ζήτημα των διακρίσεων, ενώ αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ηλικιών παρατηρούνται επίσης σε θέματα όπως τα κακής ποιότητας σχολεία, η κακή συμπεριφορά της αστυνομίας, η φτώχεια, η κυβερνητική διαφθορά και η κακή υγειονομική περίθαλψη. Η μικρότερη διαφορά +11% καταγράφηκε στις Φιλιππίνες, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει διαφορά 21 μονάδων.
Εκπαίδευση και συμμετοχή
Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και πολιτικής συμμετοχής. Σε 13 χώρες, όσοι έχουν μεγαλύτερη μόρφωση είναι πιο πιθανό να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους online. Σε επτά έθνη είναι πιο πιθανό να δώσουν χρήματα σε μια πολιτική ή κοινωνική οργάνωση. Και σε έξι χώρες, είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαμαρτυρία. Περίπου τρεις στους δέκα Βραζιλιανούς με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης (29%) συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, σε σύγκριση με μόλις 8% μεταξύ αυτών με λιγότερη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα η διαφορά ήταν στο 15%, (40% έναντι 25%). Στη Νότια Αφρική, η διαφορά είναι -7, καθώς συμμετείχαν σε διαμαρτυρία 32% των λιγότερο μορφωμένων έναντι 25% των περισσότερο μορφωμένων.
Κοινωνική δικτύωση και συμμετοχή
Τα άτομα που χρησιμοποιούν online ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναλάβουν πολιτική δράση σε ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Για παράδειγμα, σε 13 από τις 14 χώρες, τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό -σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης- να αναλάβουν πολιτική δράση στο θέμα της ελευθερίας του λόγου. Ως ομάδα, οι χρήστες κοινωνικών δικτύων τείνουν να είναι νεότεροι και πιο μορφωμένοι από εκείνους που δεν εμπλέκονται στην κοινωνική δικτύωση.
Στη Βραζιλία, το χάσμα μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών των social media ως προς την πιθανότητα ανάληψης δράσης για την ελευθερία του λόγου είναι +37% υπέρ των πρώτων. Στην Ελλάδα, η διαφορά είναι στο 19%, ενώ η Ουγγαρία έρχεται με τελευταία με 10%.


Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία έρευνας του Pew Research Center σε 14 χώρες για τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες /
 ΑΠΕ-ΜΠΕ / 
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου