Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Οι Αγγελόπουλοι, η Χαλυβουργική και το παραμυθάκι με το... δράκο

Οι Αγγελόπουλοι, η Χαλυβουργική και το παραμυθάκι με το... δράκο
  Αδερφοί Αγγελόπουλοι: Όλα τα παραμυθάκια στη ζωή έχουν ένα δράκο, άλλα μικρό κι άλλα μεγάλο. Αυτό όμως που επιχειρείται να γίνει με τη Χαλυβουργική των Αγγελόπουλων ξεπερνάει κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας - Το ζήσαμε και με άλλους: βλέπε Μαρινόπουλο, Λαυρεντιάδη, Κουτσολιούτσους - Είναι πολλά τα «μπουμπούκια» που την έχουν
γλιτώσει και την έχουν γλιτώσει με πλάτες πολιτικές, επειδή σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- 

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Και για να είμαι καθαρός. Το «μαγαζί» το ρίξανε στα βράχια για διαφόρους λόγους που μόνο οι ίδιοι οι Αγγελόπουλοι γνωρίζουν. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και ο ανηλεής πόλεμος με τον πατέρα τους, ενδεχομένως να υπήρξε κακοδιαχείριση, ενδεχομένως να φταίει και η οικονομική συγκυρία μιας χώρας που βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια στ ύφεση και σε μνημόνια.
Όμως μισό λεπτό. Η οικονομική κατρακύλα της εταιρείας δεν έγινε σε ένα βράδυ. Ο κατήφορος είναι γνωστός εδώ και χρόνια.
Η οικογένεια Αγγελόπουλου δεν έκανε απολύτως τίποτα για να δώσει ένα τέλος στο υφεσιακό σπιράλ.
Η τελευταία είδηση που κάνει το γύρο του διαδικτύου είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε τους διακόπτες του ρεύματος για τα 32 εκατομμύρια χρεών προς τη ΔΕΗ. Αν και δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα πράγματα θα γίνουν ακριβώς έτσι, κρατώ μια επιφύλαξη.
Τώρα που τα πράγματα έφτασαν στο «και πέντε», πρώτοι και καλύτεροι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι άρχισαν να ρίχνουν τις ευθύνες στον πατέρα τους και σε διάφορα αόρατα συμφέροντα που επιδιώκουν να αρπάξουν την περιουσία του πατέρα τους.
Άρα περιουσία για να πληρωθούν τα χρέη υπάρχει.
  • Συμπέρασμα: Λεφτά υπάρχουν. Οι Αγγελόπουλοι δεν θέλουν να πληρώσουν. Για να συνεννοούμαστε. Θέλουν να κλείσει η βιομηχανία και να γραφτούν στο χιόνι όλα τα χρέη, και τα 32 εκατομμύρια της ΔΕΗ και τα 400 εκατομμύρια προς στις τράπεζες!
  • Ερώτημα: Το κράτος και οι τράπεζες γιατί δεν έχουν δεσμεύσει τα χρέη από τους λογαριασμούς των Αγγελόπουλων μέχρι του οφειλόμενου ποσού; 
Πάμε παρακάτω: Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο, όπως ήδη προανέφερα με δυνατότερες περιπτώσεις τον Πάνο Μαρινόπουλο που κάνει τις διακοπές του και δεν έχει πληρώσει δεκάρα τσακιστή για τα χρέη του, αλλά και τον Λαυρεντιάδη που ζει σαν βασιλιάς. Κανείς δεν του ζήτησε τα χρήματα από τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ. Θα μου πείτε πήραν ποτέ τα χρήματα από το σκάνδαλο της Proton; Όχι βέβαια, μια χαρά την βγάζει ο Λαυρέντης όλα αυτά τα χρόνια.
Όλοι αυτοί οι κύριοι τακτοποιήθηκαν με ειδικές ρυθμίσεις είτε της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχει εξήγηση; Ο λαός πάντως έχει καταλάβει ότι πρέπει να έχουν ταϊστεί πολλά στόματα για να βρίσκονται τέτοιες λύσεις...

Πλήρης επιβεβαίωση Newsbomb.gr – Ποιος θα πληρώσει τα χρέη των Αγγελόπουλων;

Ακόμα κι αν κλείσει η Χαλυβουργική, το ερώτημα πλέον είναι το ποιος θα πληρώσει τα χρέη της οικογένειας Αγγελόπουλου.
Το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει με αναλυτικά ρεπορτάζ τα «φέσια» των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου αλλά και τις απαράδεκτες πρακτικές κατά των εργαζομένων.
Υπενθυμίζουμε πως τα χρέη προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με το προδιαγεγραμμένο «κανόνι» να προκαλεί ισχυρότατους κραδασμούς και στον τραπεζικό κλάδο.
Με τη στάση των Αγγελόπουλων να χαρακτηρίζεται ακόμη και ως αδιάφορη για τις εξελίξεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «γραφτούν στο χιόνι» τα χρέη, με τις συνέπειες να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Ποιος «έβαλε πλάτη» για τους Αγγελόπουλους

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ αποκόπτουν κατά κύματα το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, οι μεγάλοι οφειλέτες που χρωστούν εκατομμύρια στην ΔΕΗ, μένουν, σχεδόν, στο απυρόβλητο, την στιγμή, μάλιστα, που οι ιδιοκτήτες τους έχουν συσσωρεύσει έναν μεγάλο, συχνά αμύθητο, πλούτο.
Η ιστορία με τα 32 εκατομμύρια που χρωστάει η Χαλυβουργική στη ΔΕΗ εξελίσσεται σε ιλαροτραγωδία.
Τα χρέη βεβαίως της εταιρείας τρέχουν εδώ και δυο χρόνια και κανένας φορέας του κράτους δεν τα απαιτεί άμεσα.
Μιλάμε για υπόθεση καρμπόν με τα χρέη Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ.
Τα χρέη της ΕLFE στη ΔΕΠΑ έπρεπε να φτάσουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του σκανδάλου.
Και όλως περιέργως, πίσω από το σκάνδαλο με τα χρέη Λαυρεντιάδη βρίσκεται πάλι ο Γιώργος Σταθάκης (μεταξύ άλλων υπουργών) ο οποίος γνώριζε τα πάντα.
Ποιο είναι το εξοργιστικό της ιστορίας;
Η Χαλυβουργική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔΕΗ, μετά τη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Όπως είχα επισημάνει και στο παρελθόν όλα αυτά τα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ όχι μόνο δεν τους έκοψε το ρεύμα, αλλά αντίθετα η ΡΑΕ τους ανανέωνε ανα τακτά διαστήματα, ένα σχέδιο που είχαν καταθέσει προ ετών για να δημιουργήσουν δική τους μονάδα ενέργειας!
  • Ερώτημα δεύτερο: Οι Αγγελόπουλοι έχουν λεφτά για να κάνουν μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλά δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα χρέη στη ΔΕΗ και στις τράπεζες;
Μάντης δεν είμαι, ούτε επιδιώκω να γίνω, όμως η υπόθεση φαίνεται πεντακάθαρα που πάει...
Το κράτος θα πάρει τη Χαλυβουργική για ένα κομμάτι ψωμί και θα διαγραφούν τα χρέη στη ΔΕΗ και η ΔΕΗ θα ανοίξει μια νέα μονάδα παραγωγής χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτα. 
Η τύχη των εργαζομένων της Χαλυβουργικής είναι μάλλον δυσοίωνη, αφού θα χάσουν τα δικαιώματά τους, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, ενώ όσο για τα υπόλοιπα χρέη προς τις τράπεζες, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Άλλωστε και οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών για αυτούς τους λόγους έγιναν: Για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» όλων αυτών των λαμόγιων που χρωστούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Θα σας το πω όσο πιο μαλακά μπορώ: Τα χρέη των Αγγελόπουλων τα έχετε πληρώσει και με το παραπάνω από τις περικοπές στους μισθούς σας και στις συντάξεις σας. 
Τα κόκκινα δάνεια τέτοιων δήθεν επιφανών επιχειρηματιών χρησιμοποιήθηκαν και φουσκώθηκαν για να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests και στη συνέχεια καλύφθηκαν από το PSI, τη φορολογία των χαμηλών στρωμάτων και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος θα ανοίξουν σίγουρα μια Dom Perignon και θα πιουν στην υγειά σας.
Θα το γλεντήσουν δηλαδή.
Διαβάστε επίσης:
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου