Ο πόλεμος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οικονομικές κρίσεις
ευθύνονται για τις επισιτιστικές κρίσεις που επηρέασαν 74 εκατομμύρια
ανθρώπους στον πλανήτη το 2018, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές.
Το
Δίκτυο Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSIN) δημοσίευσε την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των πληγέντων από επισιτιστικές κρίσεις επηρεάστηκαν από την κλιματική αλλαγή και τις πολεμικές συγκρούσεις. Ακόμη, η έκθεση φανέρωσε πως το σύνολο των ανθρώπων που βιώνουν επισιτιστικές κρίσεις ανέρχεται στα 113 εκατομμύρια.
Το FSIN είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Τροφίμων.
Αυτή είναι η τρίτη χρονιά όπου ο αριθμός των ανθρώπων σε επισιτιστική κρίση ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια, αλλά ο αριθμός είναι λίγο χαμηλότερος σε σχέση με το 2017, όταν χρειάζονταν βοήθεια 124 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι το 2018 οι χώρες δεν βίωσαν τα ίδια επίπεδα ξηρασίας, πλημμηρών, αιφνίδιων βροχοπτώσεων και αυξήσεων θερμοκρασίας σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το FSIN.
Από τις χώρες που βίωσαν επισιτιστικές κρίσεις το 2018, περισσότερο επλήγη η Υεμένη, όπου σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επείγουσα ανάγκη τροφίμων έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου και ακολουθεί το ΛΔ Κονγκό με 13 εκατομμύρια και το Αφγανιστάν με 10,6 εκατομμύρια.
Εκατομμύρια άνθρωποι λίγο πριν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Λούκα Ρούσο, ο ανώτερος αναλυτής επισιτιστικών κρίσεων του FAO, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη 143 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν να βρεθούν στην κατηγορία ανθρώπων που έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.Οι άνθρωποι αυτοί, άλλα 143 εκατομμύρια, είναι «τόσο ευάλωτοι που χρειάζεται μόλις μια ξηρασία» ώστε να βυθιστούν στην επισιτιστική κρίση, λέει ο ίδιος.
«Αν δεν εργαστούμε ουσιαστικά γι αυτούς τους ανθρώπους και δεν απομακρύνουμε κάποιες από τις δυνάμεις που μπορεί να τους οδηγήσουν σε μια χειρότερη κατάσταση, ο συνολικός αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί», εξηγεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου