Τρεις διακεκριμένους οικονομολόγους, δύο άνδρες και μια γυναίκα, επέλεξε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών για το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας.
Πρόκειται για τον Αμπχιτζίτ Μπάνερτζι και την Εστέρ Ντιφλό, καθηγητές στο ΜΙΤ και τον Μάικλ Κρέμερ που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο
του Κέμπριτζ. Οι τρεις οικονομολόγοι βραβεύονται για την προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.
«Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν εισαγάγει μια νέα προσέγγιση για την απόκτηση αξιόπιστων απαντήσεων σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.BREAKING NEWS:
The 2019 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded to Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer “for their experimental approach to alleviating global poverty.”#NobelPrize
Το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Απέδειξαν ότι αυτές οι μικρότερες και ακριβέστερες ερωτήσεις συχνά απαντώνται καλύτερα, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων πειραμάτων σε ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο.
«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».
Σύμφωνα με την Εστέρ Ντιφλό, το βραβείο αυτό αποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες οικονομολόγοι αξίζουν περισσότερο σεβασμό. «Είναι μία απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν και να αναγνωριστούν. Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει πολλές ακόμη γυναίκες να συνεχίσουν το έργο τους και πολλούς άνδρες να δείξουν στις γυναίκες τον σεβασμό που τους αξίζει, όπως σε κάθε άνθρωπο», σχολίασε η Ντιφλό.
Η Γαλλοαμερικανίδα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο για την Οικονομία, στα 50 χρόνια ιστορίας του, καθώς και η νεότερη, αφού είναι 46 ετών. Μοιράζεται το βραβείο και με τον γεννηθέντα στην Ινδία, Αμερικανό Μπανερτζί και τον επίσης Αμερικανό Κρέμερ.
Το βραβείο για την Οικονομία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ), προστέθηκε αργότερα στην ομάδα των πέντε βραβείων που θεσπίστηκαν, σύμφωνα με την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ. Καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.
Το σημερινό είναι το τελευταίο Νόμπελ για φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου