Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η Κορώνεια πεθαίνει, οι επιτροπές... ζουν και βασιλεύουν

Η Κορώνεια πεθαίνει, οι επιτροπές... ζουν και βασιλεύουν
    Με το πρόβλημα στη λίμνη Κορώνεια να είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και μετά τη νέα επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χθες επελέγη ξανά η… γνωστή μέθοδος, ανακοινώθηκε όμως ως καινοφανής. Τι
αποφασίστηκε; Μα, η δημιουργία μιας επιτροπής…
  Για να είναι διαφορετική όμως από τις προηγούμενες, ανακοινώθηκε ότι θα είναι «Μόνιμη Επιτροπή», κάτι δηλαδή σαν τη μονιμότητα του προβλήματος και των αδιέξοδων και υψηλού κόστους λύσεων που έχουν επιλεγεί στο παρελθόν.
  Της σχετικής ανακοίνωσης προηγήθηκε φυσικά σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής.
  Στα τέσσερα άμεσα μέτρα που αποφασίστηκαν (για να αναστραφεί η «απαράδεκτη», όπως διαπίστωσαν, κατάσταση), εκτός της επιτροπής, περιλαμβάνονται: η άμεση χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθούν τα υφιστάμενα τεχνικά έργα που είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους (ποιος ήταν άραγε υπεύθυνος;), η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή (;) και η προώθηση εναλλακτικών γεωργικών καλλιεργειών για μείωση της κατανάλωσης νερού από τους αγρότες.
  Το θέμα φυσικά είναι ότι αφενός η λίμνη κινδυνεύει με αφανισμό, είτε λόγω μείωσης της στάθμης του νερού ή λόγω της ρύπανσης που έφτασε σε τέτοιο σημείο που αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες θα είναι μη αναστρέψιμη και, αφετέρου, η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αφού δόθηκαν ευρωπαϊκά κεφάλαια για ακριβά έργα τα οποία κάποια στιγμή θα αξιολογηθούν.
  Το είπε καθαρά χθες ο κ. Αραβώσης: «Αμεσα πρέπει να αποκαταστήσουμε όποια ζημιά έχει γίνει καθώς υπάρχει η παρακολούθηση της υπόθεσης αποκατάστασης της λίμνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Για τα έργα, όμως, που προέβλεπε το ακριβό και αναποτελεσματικό, όπως αποδεικνύεται, master plan (αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου, «Εφ.Συν.», 19.09.2019, «Εκατομμύρια ευρώ “βούλιαξαν” στα νερά της Κορώνειας») το θέμα μεταφέρθηκε στο απροσδιόριστο μέλλον. Για ευθύνες ούτε λόγος.
  Κι όμως, ενώ η παταγώδης και ηχηρή αποτυχία των παλιότερων σχεδιασμών είναι δεδομένη, χθες δεν κλήθηκαν τουλάχιστον στη σύσκεψη όσοι, ματαίως μέχρι τώρα, έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου, αλλά τότε τους χαρακτήριζαν «κινδυνολόγους».
  Ούτε οι άνθρωποι του οικολογικού κινήματος κλήθηκαν χθες, ούτε όμως και οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι φώναζαν από τη μία για τα λάθη και από την άλλη για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Για να μην προβούμε σε δίκη προθέσεων, ας ελπίσουμε ότι θα κληθούν να πάρουν μέρος στη Μόνιμη Επιτροπή που θα απαρτίζεται, όπως ανακοινώθηκε, από τους «εμπλεκόμενους φορείς», οι οποίοι μάλλον δεν ήταν τόσο… εμπλεκόμενοι στο κοντινό παρελθόν – και γι’ αυτό δεν μπορούμε να βρούμε ποιος φταίει που μια λίμνη έγινε τέλμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου