Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Θα φανεί στο χειροκρότημα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΜ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!

Θα φανεί στο χειροκρότημαΜιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
         Το βράδυ της Κυριακής αρκετοί Ελληνες, όντας σε αυτοπεριορισμό, βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.
   Το κάλεσμα έγινε διαδικτυακά στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας
και τα βραδινά βίντεο, τραβηγμένα κυρίως από κινητά, με τον κόσμο να χειροκροτάει, να σφυρίζει, ακόμα και να πετάει δυναμιτάκια, κατέκλυσαν τις ιστοσελίδες και τα δελτία ειδήσεων, δείχνοντας ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο το έργο των υγειονομικών αναγνωρίζεται.
Η αφίσα που καλούσε στο χειροκρότημα
   Πέρα όμως από το κάλεσμα για ένα απλό χειροκρότημα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που είναι οι ελλείψεις και τα τραγικά προβλήματα στο ΕΣΥ, δεν κρύβεται.
   Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι στην Υγεία κάλεσαν πολίτες και πολιτικούς να μη χειροκροτήσουν υποκριτικά.
   Εξάλλου, το αυθόρμητο χειροκρότημα δεν αρκεί αν δεν πάρει μορφή κραυγής για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας άμεσα αλλά και πιο μακροπρόθεσμα.

Αντιδράσεις

Ευρηματικό γραφικό για τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού στη δημόσια Υγεία
   Ανάμεσα σε όσους «επώνυμους» κάλεσαν στο χειροκρότημα ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, παίρνοντας την απάντηση από γιατρούς και πολίτες στα social media ότι δεν μπορούν να χειροκροτήσουν μαζί της καθώς η κυβέρνηση μέχρι πρότινος υποστήριζε πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης της δημόσιας υγείας.
   Ι«Και μετά το χειροκρότημα της Μαρέβας, εγώ αύριο το πρωί έχω να επιστρέψω σε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας και να βοηθήσω κάθε συνάνθρωπο για να τιμήσω τον όρκο μου. Η Μαρέβα, αν ο μη γένοιτο της συμβεί κάτι, στο Ντυνάν θα πάει», έγραψε στο twitter η γιατρός Τσαμπίκα Παπαδήμα.
   H Ολγα Κοσμοπούλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μίλησε για θράσος και για μια κυβέρνηση που υπηρετεί την πιο αντιλαϊκή πολιτική όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία. Σε παρόμοιο πνεύμα και το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, που ζητά πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας.
Γραφικό που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα κι εκτός από την ατομική ευθύνη υπενθυμίζει και τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους
   Ο διασώστης του ΕΚΑΒ από το Αγρίνιο, Βασίλης Καραμάνης, στην ανάρτησή του ευχαρίστησε μεν τους πολίτες που χειροκρότησαν, αλλά υπενθύμισε τις δυσκολίες της δουλειάς του με όλες τις αντίξοες συνθήκες και τους προέτρεψε να μην ξεχάσουν την ευγνωμοσύνη τους και συνεχίσουν να τον αποκαλούν υποτιμητικά «δημόσιο υπάλληλο» όταν τελειώσει αυτή η κρίση.
   Ιδιαίτερα επικριτική προς την κ. Γκραμπόφσκι και η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα, που την κάλεσε να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό «αυξήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και μετά να βγούμε όλοι μαζί στα μπαλκόνια».   Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον βουλευτή πλέον της Ν.Δ., Μπάμπη Παπαδημητρίου, αλλά και τον σύντροφό του στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, Αρη Πορτοσάλτε.
   Τον Μάιο του 2019 ζητούσαν να κλείσουν, ακόμα και να γκρεμιστούν (!) δημόσια νοσοκομεία, αλλά τώρα γράφουν στο twitter για «μεγάλο χειροκρότημα» (Παπαδημητρίου) και χειροκρότημα που «ενόχλησε μειοψηφίες με φόβο απώλειας του συνδικαλιστικού μονοπωλίου» (Πορτοσάλτε).
   Ηδη πάντως στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν πρωτοβουλίες που ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, όπως στο διαδικτυακό event «Δε χειροκράταμε-απαιτούμε ενίσχυση του ΕΣΥ και των υγειονομικών»: «πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και νέων (απαιτούνται τουλάχιστον 2.000 ακόμα), προμήθεια όλου του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό των νοσοκομείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου