Η πρωτεύουσά του παρουσιάζεται ως η πιο συγκλονιστική πόλη της Ελλάδας
Με «Μικρή Ιταλία» παρομοιάζει τη Σύρο η βρετανική εφημερίδα, αναφέροντας σε πρόσφατο δημοσίευμά της ότι το «ανεξερεύνητο νησί της Σύρου μοιάζει με ιταλικό αριστούργημα».Η μεγαλύτερη ατραξιόν της Σύρου, σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι άλλη από την ιταλικής αρχιτεκτονικής πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη «η πιο
συγκλονιστική, πιθανότατα, πόλη της Ελλάδας».
«Κανένας λαβύρινθος από σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια ή τα χαρακτηριστικά ψαροκάικα στο λιμάνι. Αντιθέτως, αυτό που συναντά κανείς εδώ είναι μια πολυσύχναστη πόλη με μεγάλες πλατείες, υπέροχες εκκλησίες και αρχοντικά σε παστέλ αποχρώσεις, που μοιάζουν περισσότερο… ιταλικά, παρά ελληνικά», αναφέρει ο John Malathronas για την Ερμούπολη.
Ο συντάκτης αναφέρεται και στην ιστορία της πόλης, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται το 1820 από πρόσφυγες της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου και της Κρήτης κατά την διάρκεια του πολέμου, καθώς και στο γεγονός ότι στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βυζαντινής τεχνοτροπίας, Κρητικής Σχολής) ένα από τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (ο περίφημος Ελ Γκρέκο) μεταξύ 1562-64 σε ηλικία 19-22 ετών. Μια ανακάλυψη, που όπως περιγράφεται στο άρθρο, οφείλειται στον αρχαιολόγο Γεώργιο Μαστορόπουλο.
Η κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου δεσπόζει το επιβλητικό Δημαρχείο με την μνημειώδη σκάλα, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που είναι χτισμένο σε ίδιο στυλ με εκείνο του Teatro San Carlo στη Νάπολη, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα όσα εντυπωσιάζουν τον συντάκτη του άρθρου στην Ερμούπολη.
Η Μεσαιωνική Άνω Σύρος
Στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ο John Malathronas, ανακαλύπτει τα χαρακτηριστικά ελληνικά νησιωτικά σοκάκια, τα ασβεστωμένα σπίτια και διάφορα σημεία με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.
Αυτό που τον εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι στη Σύρο συνυπάρχουν αρμονικά ορθόδοξοι και καθολικοί Χριστιανοί. Μάλιστα, όπως του αποκαλύπτει ένας ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου «η Ερμούπολη είναι Ορθόδοξη, αλλά η υπόλοιπη Σύρος είναι Καθολική. Το νησί ήταν υπό την προστασία του Πάπα. Τώρα, γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί στις Ορθόδοξες ημερομηνίες με ειδική εξαίρεση από το Βατικανό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου