Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Και η Νέα Σμύρνη, κάτι μας θυμίζει

https://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/full_promo/public/kratos.jpg?itok=Wb7sVSZZαπό Αναρχική ομάδα Iterimpia 

        Τις τελευταίες εβδομάδες οι δρόμοι των πόλεων γεμίζαν σχεδόν καθημερινά από ένα ποτάμι κόσμου που διαδήλωνε ενάντια στην εκδικητικότητα του κράτους απέναντι στον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα, στην αστυνομική βία αλλά και ενάντια στην έμφυλη βία και την συγκάλυψή της με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες παρενοχλήσεων και βιασμών. Οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής 05/03 και του Σαββάτου 06/03 χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις πριν καν ξεκινήσουν, όπως και τόσες ακόμα

προγενέστερες συγκεντρώσεις για τον απεργό πείνας. Την Κυριακή 07/03 είδαμε τον ξυλοδαρμό ατόμου από την λαϊκή συνέλευση Νέας Σμύρνης μέρα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της περιοχής από τα τσιράκια του κράτους. Ο ξυλοδαρμός προφανώς ήταν δίχως έλεος και είχε ως αφορμή την υπεράσπιση από κόσμο της πλατείας δύο οικογενειών στις οποίες τα ένστολα σκουπίδια κόβανε πρόστιμα κυκλοφορίας. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί τραμπουκισμοί σε άλλη διαμαρτυρόμενη επειδή βιντεοσκοπούσε την μανία τους. Με χαρά είδαμε οι δρόμοι της Νέας Σμύρνης να γεμίζουν από κόσμο την ίδια μέρα όσο και την Τρίτη 09/03, όπου χιλιάδες ατόμων ξεχύθηκαν στους δρόμους, σφύζοντας από οργή. Μάλιστα όσες φορές οι ένστολοι μαρσάρανε στο πλήθος, με άκρως δολοφονικές διαθέσεις (απορούμε ποιός βλέπει μηχανή να έρχεται να πατήσει κόσμο και δεν τους αποκαλεί δολοφόνους) δεν τους βγήκε σε καλό. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί δεν σταματούσε να επιτίθεται στα μηχανοκίνητα και πεζά καθάρματα με διάφορα μέσα, αρνούμενο να παραχωρήσει το μονοπώλιο της βίας στο κράτος και την αστυνομία του, υπενθυμίζοντας ότι οι εξεγέρσεις δεν γίνανε ποτέ από σιωπηρές μάζες κόσμου. Και για εμάς αυτή η αντιβία απέναντι στη βία του κράτους δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος. Είναι δίκαιη και αναγκαία.

Είναι δίκαιη και αναγκαία γιατί οι από τα κάτω αυτού του κόσμου βυθίζονται στην ανέχεια, κακοποιούνται, παρενοχλούνται, βιάζονται, αντιμετωπίζονται ως υποχείρια που πρέπει μόνο να δουλεύουν και να βλέπουν τηλεσκουπίδια, υποχρεώνονται στην στέρηση θεμελιωδών -υποτίθεται- δικαιωμάτων μέσα στον ολοκληρωτισμό που επιβάλει η κάθε κυβέρνηση, ειδικά τον τελευταίο χρόνο μέσω της κρατική διαχείρισης του covid.

Όσο αναφορά τα συλληφθέντα άτομα της ημέρας της πορείας της Νέας Σμύρνης, κρατούνταν για πολλές μέρες, ενώ κατά την διάρκεια της κράτησής τους υπέστησαν πληθώρα βασανισμών – από ξυλοδαρμό έως σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απαγόρευση επικοινωνίας με δικηγόρους για πολλές ώρες, και απαγόρευση επικοινωνίας των ανήλικων συλληφθέντων με τους γονείς τους. ''Ειδική μεταχείριση'' αντιμετώπισαν 2 άτομα που συνελήφθησαν εκ των υστέρων (ένα εκ των οποίων αργότερα προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας) περνώντας περίπου οκτώ ώρες βασανιστηρίων στους ορόφους της ΓΑΔΑ, δεχόμενοι ανελέητη σωματική και ψυχική βία, και περνώντας το βράδυ στην απομόνωση χωρίς πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα. Παρότι όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί, για μία ακόμη φορά η αστυνομία φρόντισε να κάνει ΕΔΕ εσωτερικής κατανάλωσης και με συνοπτικές διαδικασίες να θεωρούνται λήξαντα. Στο σημείο αυτό, να αναφέρθουμε στο φιάσκο των δύο τελευταίων προφυλακίσεων, με βαρύτατο κατηγορητήριο, αφού ο ένας προφυλακίστηκε ύστερα από την δήλωση που έκανε στο ΑΤ πως χάθηκε το πορτοφόλι του εκείνη την ημέρα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, (στην οποία να θυμίσουμε υπήρχε πορεία με 10.000 άτομα, και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο), ενώ ο δεύτερος ο οποίος κατηγορήθηκε πως ήταν το άτομο που κατέβασε τον μπάτσο από το μηχανάκι, απέδειξε μέσω βίντεο πως εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλη περιοχή και έπαιζε μπάσκετ. Αναρρωτιόμαστε λοιπόν, τί θα γινόταν εάν απλά βρισκόταν σπίτι του και δε μπορούσε να το αποδείξει.

Το κείμενο αυτό δεν θα χύσει δάκρυα για την υπέρμετρη αστυνομική βία. Όλες ξέρουμε πως η βία της αστυνομίας είναι εγγενές χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και του κράτους, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να επιβληθεί, η αδικία βγάζει μάτι και η κοινωνία έχει αρχίσει να σιγοβράζει. Γι’ αυτό είδαμε στα στενά της Νέας Σμύρνης να γίνονται συλλήψεις στο σωρό μαθητών της περιοχής, να γεννιούνται ένοχοι από tag στο facebook (!), από φόρμα που βρέθηκε σε σπίτι συλληφθέντα (συνηθισμένη φόρμα με ρίγα στο πλάι που όλες έχουν από μία). Γι’ αυτό είδαμε τα ΜΜΕ_ξεφτίλες, που τις τελευταίες μέρες αναπαράγουν μονταρισμένα βίντεο (κάτι μας θυμίζει) να έχουν χαρακτηρίσει ήδη τους συλληφθέντες ενόχους, παίρνοντας ακόμα μια φορά τον ρόλο του δικαστή. Γι’ αυτό είδαμε κυβερνητικά σκουπίδια να δίνουν στον αέρα στοιχεία συλληφθέντων και να κάνουν αναφορά στα πολιτικά τους φρονήματα. Τίποτα δεν είναι νέο. Μπάτσοι-τιβί-νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί.

Ωστόσο θα θέλαμε να σταθούμε σε και μία πλευρά των συλλήψεων με αφορμή την καταγγελία της 18χρονης Έφης. Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι μαρτυρίες από συλληφθείσες για την παρενόχλησή τους από τους μπάτσους. Πολλές έχουν να πουν για ατάκες επιπέδου ‘έλα να σε γαμήσουμε στα τέσσερα’, όντας δεμένες πισθάγκωνα με χειροπέδες ή ακόμα για αστυνομικούς που παίρνανε μάτι κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου συντρόφισσας, με την πλήρη ανοχή της γυναίκας αστυνομικού που την έκανε, στην πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης του Κουκακίου, ενώ με αντίστοιχες απειλές και φρασεολογία έρχονται αντιμέτωποι συχνά και άντρες συλληφθέντες. Η Έφη δέχτηκε απειλές τύπου "ΕΣΥ ΘΑ ΓΑΜΗΘΕΙΣ,ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ". Ενώ, ο άλλος αστυνομικός της ομάδας ΜΑΤ της έπιασε τα οπίσθια και της είπε "ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΩ". Όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε, της έδωσε μπουνιά στο πρόσωπο και μετά από περεταίρω διαμαρτυρίες της, ξυλοκοπήθηκε και από τους υπόλοιπους ΜΑΤατζηδες που βρίσκονταν εκεί. Ενώ η Έφη έκανε εμετό με αίμα, οι ΜΑΤατζηδες της φώναζαν "ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥΤΑΝΑ;". Στη συνέχεια, ζήτησε ιατρική βοήθεια αλλά οι αστυνομικοί της απάντησαν "ΘΑ ΦΤΥΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ" και την ξαναχτύπησαν στο πρόσωπο.

Περιστατικά όπως τα παραπάνω έρχονται να μας θυμίσουν την άρρηκτη σχέση της πατριαρχίας με την εξουσία και την επιβολή της. Η πατριαρχία είναι ένα καλά δομημένο σύστημα και η διατήρηση της προσθέτει άλλη μία καταπίεση στις πολλές που δεχόμαστε από κράτος και κεφάλαιο. Γι' αυτό δεν πρέπει να αποπολιτικοποιείται, και να ανάγεται σε μεμονωμένες συμπεριφορές σεξουαλικού χαρακτήρα. Καμία σχέση δεν έχει με την ερωτική επαφή, αλλά συμπυκνώνεται στην επιβολή της εξουσίας, και κάθε παραβιαστική/ κακοποιητική συμπεριφορά είναι προέκταση της. Οι βιαστές και οι κακοποιητές δεν είναι τέρατα και ψυχικά ασθενείς. Είναι εκείνοι και εκείνες που επιλέγουν να καταπιέσουν και να εξουσιάσουν και τέτοιοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για να διατηρείται η δομή και η ιεραρχία στα σάπια συστήματα. Και αυτές τις μέρες που συναντιόμαστε και στεκόμαστε στους δρόμους οφείλουμε να το θυμόμαστε και να το φωνάζουμε. Κυβέρνηση και ΜΜΕ εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία προς όφελος τους καθιστώντας τις καταγγελίες ένα πεδίο θεάματος. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τα συστήματα που τους γεννάνε βρήκαν την ευκαιρία να ξεπλυθούν υποστηρίζοντας τάχα τις καταγγέλλουσες (εκτός αν καταγγέλλεις τον Χατζή, οπότε μάλλον θα το κουκουλώσουν) και καταδικάζοντας τους θύτες σεξιστικών/παραβιαστικών/κακοποιητικών συμπεριφορών (όταν δεν τους κάνουν καλλιτεχνικούς διευθυντές). Βαυκαλίζονται στα παράθυρα των ειδήσεων ή στο βήμα της βουλής πως η κοινωνία μας προχωράει στο ζήτημα του σεξισμού, πως η πατριαρχία εξαλείφεται απονοηματοδοτώντας και αποσυνδέοντας τα βιώματά μας και την έκφρασή τους από το σύνολο του αγώνα. Εμείς αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη κάθε μορφής εξουσίας και εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε την ασκεί. Είμαστε αυτές που στεκόμαστε πλάι σε όποιον και όποια αντιδρά στην εξουσία των μπάτσων και του κράτους, είμαστε με αυτές που στήνουν ανάχωμα στην καταστολή, είμαστε αυτές που αγωνιζόμαστε μαζί με όσα άτομα έχουν υποστεί παραβιαστική συμπεριφορά, είμαστε αυτές που βιώνουμε την πατριαρχία στο πετσί μας.

Για την ζωή και την αξιοπρέπεια.

Καλή ανάρρωση στον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα

Αμέριστη αλληλεγγύη στα συλληφθέντα άτομα της Νέας Σμύρνης

Αμέριστη αλληλεγγύη σε όσες αγωνίζονται

Να μετατραπεί η οργή σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει εξουσία πατριαρχία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου