Όταν ο Γιάννης Κυράστας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, το καλοκαίρι του 1999, δήλωσε πως στόχος του ήταν πρώτα απ'όλα να γίνει ο Παναθηναϊκός ομάδα. Λίγο καιρό μετά, ο Γιάννης Κυράστας εκπλήρωσε το στόχο του, κάτι που αναγνώρισε όλος ο φίλαθλος κόσμος πλην φυσικά της ομάδας του δημοσίου.
Η καμμένη γη που παρέλαβε από τον Βασίλη Δανιήλ μεταλλάχθηκε σε μία μοντέρνα, νεανική και ορεξάτη ομάδα, με σαφείς ρόλους μέσα στον αγωνιστικό χώρο και εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των παικτών. Το ρόστερ αποτελούνταν από πολλούς ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, κάτω των 25 ετών, όπως: Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Νασσιόπουλος, Άγγελος Μπασινάς, Γιάννης Γκούμας, Γιώργος Αλεξόπουλος. Δέσποζε φυσικά η παρουσία του Ρενέ Χένρικσεν στην άμυνα, των Έρικ Μίκλαντ και Αλιόσα Ασάνοβιτς στο κέντρο και του μεγάλου Κριστόφ Βαζέχα στην επίθεση. Παρά τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών (Καρλ - Χάιντς Φλίπσεν και Ιγκόρ Σιπνιέφσκι), ο Γιάννης Κυράστας έβρισκε λύσεις εκ των έσω (όπως με τον Μπλένταρ Κόλα) και όλα αυτά χωρίς ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (αποκτήθηκε μόνο ο Γερμανός Μάρκο Βίλα που πέρασε και...δεν ακούμπησε.)
Στο ρόστερ ανήκαν επιπλέον ο κηπουρός-γενίτσαρος, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Τάκης Φύσσας, ο Κώστας Κιάσσος, ο Πέρσυ Ολιβάρες, ο Φερνάντο Γκαλέτο, ο Χέλγκι Σίγκουρντσον και ο Κώστας Ηπειρώτης.
Το πρωτάθλημα χάθηκε λόγω των σφαγιαστικών διαιτησιών στα μικρά ματς με Καλαμάτα και Προοδευτική, αλλά κυρίως χάρη στην προκλητική εύνοια του ΟΣΦΠ που τελείωσε το 1/3 των αγώνων του με παίκτη παραπάνω, ενώ είχε τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτυ (πιο μαϊμού πεθαίνεις) και τις περισσότερες κόκκινες κάρτες υπέρ του και κατά των αντιπάλων του.
Αλήστου μνήμης το διπλό του γάβρου κόντρα στον Ηρακλή όπου ο δανεικός από τον Ολυμπιλαγό Σταύρος Τζιωρτζιώπουλος είναι προκλητικός και δέχεται 4 γκολ από την πλευρά του, αλλά και το ματς του δεύτερου γύρου όπου ο τερματοφύλακας του Ηρακλή τραυματίζεται, ο αναπληρωματός αρνείται να μπει στο παιχνίδι (!!!) και τελικά ο γάβρος κέρδισε στο 92'.
Ειδική μνεία φυσικά πρέπει να γίνει και στο Παναχαϊκή-Παναθηναϊκός, όταν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού δέχονταν κίτρινη κάρτα επειδή...ανέπνεαν και κόβονταν διαρκώς με ανύπαρκτα οφσαιντ εις βάρος τους. Το παιχνίδι αυτό, προπύργιο της γάβρικης προπαγάνδας, οδήγησε τον Γιάννη Κυράστα να πει μετά τη λήξη "Θα πεθάνουμε για αυτούς τους αλήτες? Όχι ρε! Δεν θα πεθάνουμε! Θα παλέψουμε!".
Μία από τα ίδια και στο Κύπελλο, όπου ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στα πέναλτυ από τον Άρη στο Χαριλάου, τελειώνοντας τον αγώνα με 8 παίκτες. Ο διαιτητής Δούρος απέβαλλε 3 παίκτες του Παναθηναϊκού. Η τελευταία αποβολή ήταν αυτή του Κόλα, γιατί τόλμησε να διαμαρτυρηθεί που ακυρώθηκε το γκολ του ως offside. Σωστά μαντέψατε, το γκολ ήταν κανονικό και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει την πρόκριση.
Στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (νυν Europa League) αποκλείοντας τη Νόβα Γκόριτσα από τη Σλοβενία και τη Γκράτσερ από την Αυστρία στους δύο πρώτους γύρους. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανίας Ντεπορτίβο Λα Κορούνια του Ρόι Μακάι, του Τζαλμίνια και του...Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ήττα με 4-2 στην Ισπανία και νίκη 1-0 στην Αθήνα με πέναλτυ του Αλιόσα Ασάνοβιτς.
Ο Σίγκουρντσον έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία όταν, ενάμιση μέτρο προ της άδειας εστίας, έστειλε τη μπάλα στα περιστέρια. Στο παιχνίδι εκείνο ο Παναθηναϊκός έπαιζε μονότερμα την καλύτερη ομάδα της Primera Division. Αυτό τα λέει όλα. Δυστυχώς η ομάδα εκείνη, η καλύτερη που εμφανίστηκε στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία 30 χρόνια, έμεινε χωρίς τίτλο.
Πέτυχε την εποχή του "Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε". Την ίδια εκείνη εποχή που η τότε διοίκηση Βαρδινογιάννη άφησε την ομάδα απροστάτευτη να μάχεται στο λάκο με τα φίδια και επέτρεψε στον Σωκράτη Κόκκαλη να χτίσει την παράγκα, ένα σάπιο και διεφθαρμένο κύκλωμα που κατέστρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σε ευχαριστούμε για όλα Γιάννη Κυράστα. Εμείς δεν ξεχνάμε. Και δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου