Οδηγίες προς… ναυτιλομένους μέσω του editorial του χτεσινού «Βήματος»:

«Ετσι ή αλλιώς η ατμόσφαιρα είναι προεκλογική και άπαντες πολιτεύονται ωσάν οι κάλπες να στηθούν αύριο. Επειδή αυτό είναι το κλίμα και η πλειοδοσία περισσεύει, επιβάλλεται να οριστούν οι συνθήκες και το περιβάλλον διεξαγωγής του επερχόμενου, μικρής ή μακράς διαρκείας, εκλογικού πολιτικού αγώνα.

Κατ’ αρχάς, η περίοδος είναι γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά ιδιαιτέρως ασταθής. […]

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν δηλώνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα εξομαλυνθούν γρήγορα, παρά θα διατηρηθούν επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας αφόρητα ιδιαίτερα τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις… […]

Η Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου αντιμετωπίζει επιπλέον και την εκπηγάζουσα από τη ρωσική εισβολή τουρκική επιθετικότητα. […]

Με άλλα λόγια, σε τέτοιες αβέβαιες πολεμικές και οικονομικές συνθήκες δεν χωρεί πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων. […]

Η Ελλάδα της παρούσης εκλογικής περιόδου οφείλει να διατηρήσει πρωτίστως ενεργειακή και δημοσιονομική ασφάλεια, να εκμεταλλευθεί στον μέγιστο βαθμό τόσο τους εξασφαλισμένους επενδυτικούς πόρους όσο και το ευνοϊκό, υπέρ αυτής, διεθνές επενδυτικό κλίμα, ώστε να δημιουργήσει νέες αξίες και νέο πλούτο, ικανό να καλύψει και να ξεπεράσει το πλήθος των απειλών και των κινδύνων που μας περιβάλλουν. […]

Τα παραπάνω θα μπορούσαν, στην τρέχουσα ιδιαίτερη συγκυρία, να αποτελέσουν κοινούς και αποδεκτούς στόχους από όλους. Και έτσι να ξεπεράσουμε την τοξικότητα του λαϊκισμού και τη φθορά της υπερφίαλης πλειοδοσίας».

Ημουνα νιος και γέρασα κι ακόμα το ίδιο παραμύθι ακούω: «Πρώτα να μεγαλώσουμε την πίτα και μετά θα τη μοιράσουμε δίκαια». «Πρώτα πρέπει να παραγάγουμε πλούτο και μετά θα δούμε πώς θα τον μοιράσουμε».

«Μαζεύτηκαν» την τελευταία στιγμή

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε, πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και προβλέπει μια σειρά παρατάσεις σε ειδικές ρυθμίσεις που έγιναν λόγω πανδημίας. Εχωσαν και μια σειρά ακόμα «άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», αλλά… ξέχασαν να παρατείνουν το καθεστώς υπαγωγής στον μειωμένο ΦΠΑ (6%) για τα μέσα προστασίας μαζικής κατανάλωσης: μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υγρομάντηλα, καθαρή αιθυλική αλκοόλη. Ετσι, από 1ης Ιούλη θα είχαμε αύξηση 18% σε όλα αυτά τα είδη. Το νομοσχέδιο, όπως προωθείται για ψήφιση, μετά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Οι τύποι σκέφτηκαν κουτοπόνηρα: αφού καταργήσαμε την υποχρεωτικότητα, ας επαναφέρουμε μάσκες και αντισηπτικά στο 24%, να βγάλει έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα «κορόιδα» που ακόμα εξακολουθούν να φορούν μάσκα θα πληρώσουν. Εγινε, όμως, ντόρος στο Ιντερνετ και πουρνό-πουρνό σήμερα βγήκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 ο ακροδεξιός τηλεμαϊντανός-υπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο θα κατατεθεί τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο, που θα παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ για ένα εξάμηνο ακόμη. Οχι μόνιμα, κι ας πρόκειται για μέσα προστασίας και όχι για… αξεσουάρ βραδινής ενδυμασίας σελέμπριτι.

Ενας χαφιές ακόμη

Ο «πολύς» Πολ Μέισον, δημοσιογράφος τηλεοπτικών καναλιών, πρώην τροτσκιστής και μετέπειτα «ριζοσπάστης αριστερός», είναι χαφιές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Διέρρευσαν προσωπικά του e-mail με προϊστάμενο των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙ6), ενώ ο ίδιος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις διαρροές!

Το γεγονός δεν μας εξέπληξε καθόλου. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι. Ο πιο διάσημος από τον Μέισον, Τζορτζ Οργουελ, επιφανής τροτσκιστής και αυτός, ήταν επίσης χαφιές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που αποκαλύφθηκε μόλις το 1996, όταν αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του Φόρεϊν Οφις μεταξύ των οποίων και η περιβόητη «λίστα Οργουελ». Το 1949, ο Οργουελ είχε παραδώσει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λίστα με 38 ονόματα συγγραφέων, δημοσιογράφων, διανοούμενων, καλλιτεχνών, που τους χαρακτήριζε ως «υπόπτους για συμπάθεια στον κομμουνισμό» ή «κρυφοκομμουνιστές» ή «φιλικά διακείμενους προς το καθεστώς της Ρωσίας του Στάλιν».

Η αποκάλυψη για τον Μέισον θα περνούσε απαρατήρητη στη χώρα μας, αν αυτός δεν είχε γίνει «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ και μετά του Βαρουφάκη. Ο Μέισον, που εκτός των άλλων είναι και υποστηρικτής της αντιδραστικής-αντιεπιστημονικής θεωρίας του «μετακαπιταλισμού», καλλιεργούσε θεωρίες συνωμοσίας, προωθούσε έναν εθνικιστικό αντι-γερμανισμό (οι σχέσεις του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το εξηγούν πλέον) και γενικώς έσπερνε σύγχυση με κάθε είδους «λόξες» που βόλευαν τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή. Μεγαλύτερη ζημιά έκανε ο Μέισον στον Κόρμπιν, που τον είχε ως βασικό στέλεχος στην επικοινωνιακή του πολιτική (ας πρόσεχε). Οσο για τον Βαρουφάκη, που έχει δανειστεί από τον Μέισον και τη θεωρία του «μετακαπιταλισμού», προφανώς «ζεματίστηκε». Γι’ αυτό έσπευσε να δηλώσει ότι «ο Μέισον ήταν συνεργάτης μου αλλά είχαμε διαφωνήσει στο θέμα του ΟΧΙ για το δημοψήφισμα».

Την πάτησαν τα τρολ

Το ΠΑΜΕ έστησε δέκα κόκκινες χημικές τουαλέτες στην Παμεπιστημίου, μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών, για να τις χρησιμοποιήσουν οι συνταξιούχοι στη συγκέντρωσή τους. Σε εταιρία ανέθεσε το έργο, τις έστησε το πρωί, τις μάζεψε το βράδυ. Τα τρολ του Διαδικτύου, όμως, έσπευσαν να την πέσουν στον Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον ότι έστησε αυτός τις τουαλέτες, μόνιμα, για χρήση από τους τουρίστες του «μεγάλου περίπατου» (που κανείς δεν τον κάνει). Εντάξει, έχει κάνει σημεία και τέρατα ο Μπακογιάννης, αλλά κι αυτό; Αν ήθελε να βάλει χημικές τουαλέτες θα τις έβαζε σε κάποιο στενό, όχι φάτσα κάρτα μπροστά από την Ακαδημία, τα Προπύλαια και τη Βιβλιοθήκη. Κι αν πάση περιπτώσει, αν δεν ψάξεις ένα θέμα, δε γράφεις τίποτα. Δεν αρπάζεις το πληκτρολόγιο κι όποιον πάρει ο χάρος. Ενίοτε, αυτού του είδους η βιαστική πολυπραγμοσύνη γίνεται μπούμερανγκ.

Σακούλες και κούτες

Εδώ δεν έχουμε κούτες από πάμπερς γεμάτες με «τούβλα» (για τους νεότερους: «τούβλο» ήταν ένα πακέτο με χίλια πεντοχίλιαρα σε δραχμές, ήτοι πέντε εκατομμύρια δραχμούλες), που δεν ξέρουμε αν υπήρξαν ή δεν υπήρξαν, καθώς το Ειδικό Δικαστήριο δε δέχτηκε τους ισχυρισμούς των σωματοφυλάκων του Κοσκωτά, που έλεγαν ότι κουβαλούσαν τα «τούβλα» στον Παπανδρέου μέσα σε κούτες από πάμπερς. Εδώ έχουμε αποδεδειγμένα εκατομμύρια δολάρια σε σακούλες από ψώνια, που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι, στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκηπα Κάρολο. Αλλά… όλα έγιναν νόμιμα. Οι υπάλληλοι του Καρολάκου πήραν τις σακούλες, άδειασαν το… μαρούλι στο τραπέζι, μέτρησαν με το χέρι και το τελευταίο… μαρουλόφυλλο και μόλις τελείωσαν τη σούμα τα κατέθεσαν στο… φιλανθρωπικό ίδρυμα του διαδόχου. 

Παρακαλούμε να αποφύγετε κάθε κακεντρεχές σχόλιο. Οι εμίρηδες, σεΐχηδες και λοιπές… δημοκρατικές δυνάμεις έχουν το βίτσιο να κουβαλάνε τα λεφτά σε σακούλες από το ντιούτι φρι. Δεν γουστάρουν να κόβουν επιταγές ή να κάνουν τραπεζικές μεταβιβάσσεις από λογαριασμό σε λογαριασμό. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Ο Κάρολος (και γενικά τα μέλη των βασιλικών οίκων) είναι… τέρατα ηθικής ακεραιότητας!

 Τι απαντά ο πρίγκιπας Κάρολος για τα «μετρητά σε βαλίτσες» από τον σεΐχη Αλ Θάνι του Κατάρ