Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ο λογαριασμός ενός εγκλήματος

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ, λίγοι πια, θεωρούν ακόμη και σήμερα, έξι μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση στα Τέμπη, ότι έχει γίνει κατάχρηση των όρων «δολοφονία» και «έγκλημα» σε μια υπόθεση που είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Παρότι η εκδοχή του «ανθρώπινου λάθους», δηλαδή της τραγικής ατομικής αστοχίας του προφυλακισμένου σταθμάρχη της Λάρισας, κανέναν δεν πείθει ως πραγματικό αίτιο της τραγωδίας, υπάρχει μια καταιγίδα πληροφοριών που προκαλούν σύγχυση.

ΣΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ της πληροφόρησης για τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας έχουν μπει οι πάντες. Από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της καθυστερημένης συγγνώμης, που προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από υποσχέσεις για έρευνα σε βάθος εικοσαετίας (!). Μέχρι τα συστημικά ΜΜΕ που, θορυβημένα από τις εκρηκτικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τη δική τους ομερτά, αποφάσισαν να «ξεσκονίσουν» τις αμαρτωλές συμβάσεις του Δημοσίου με τους εργολάβους/προμηθευτές των συστημάτων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου ή με τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ΕΔΩ ΙΣΧΥΕΙ το αρχαϊκό ρητό «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Ευτυχώς που η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, πρωτίστως η νεολαία που θρηνεί αδικοχαμένους της γενιάς της, έχει τεράστια αποθέματα οργής και καχυποψίας για να «μασήσει» απέναντι στην κυβερνητική επιχείρηση διάχυσης ευθυνών και σύγχυσης των αιτίων.

ΩΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» δεν πέσαμε από τα σύννεφα για την εκατόμβη των Τεμπών. Την τελευταία διετία σειρά δημοσιογραφικών ερευνών μας προειδοποίησε για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το πιο καχεκτικό και καθυστερημένο της Ευρώπης, πίσω ακόμη και από αυτό των άλλων Βαλκάνιων εταίρων μας.

Σ’ ΑΥΤΕΣ τις έρευνες προσθέτουμε σήμερα μια καίρια αποκάλυψη: ότι η καθυστέρηση στην εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησηςτης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας δεν ήταν απλά αποτέλεσμα της συνήθους καθυστέρησης της κρατικής γραφειοκρατίας και της χρονοκαθυστέρησης εταίρων εργολάβων και προμηθευτών, αλλά εγκληματική επιλογή αυτής της κυβέρνησης.

ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ μιας συναλλαγής ολέθριας για το δημόσιο ταμείο, αλλά κυρίως επικίνδυνης για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο. Με πολύ απλά λόγια: Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση παζάρευε επί τρία χρόνια με την ιδιωτική εταιρεία που παρέχει το σιδηροδρομικό έργο να κάνει τα στραβά μάτια στην αναβολή των απαραίτητων έργων ασφαλείας του δικτύου.
Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ εστέφθη από απόλυτη επιτυχία. Εγινε και σύμβαση ψηφισμένη από την κυβερνητική πλειοψηφία Ο λογαριασμός της εκδόθηκε στα Τέμπη. Ποιος θα τον πληρώσει;

****

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη που εξαγγέλλει με το σημερινό της πρωτοσέλιδο και η εφημερίδα “Δημοκρατία”. Θα δούμε το δημοσίευμα και θα επανέλθουμε:

1 σχόλιο: