Πολιτεία

Πολιτεία

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Τι δήλωνε ο «τσάρος» Ζητούσε εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα

Αναδημοσιεύω άρθρο από τη σημερινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,για το τι δήλωνε και το τι προτίθεται να πράξει ο καινούργιος υπουργός οικονομικών!

Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έγκριση από τη Βουλή κάθε αποκρατικοποίησης ξεχωριστά, ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει την «ηλεκτρική καρέκλα» στον Ευ. Βενιζέλο, που επιδιώκει την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης. 
 Πρόκειται για κάποιες από τις προτάσεις που είχε κοινοποιήσει είτε με συνεντεύξεις είτε στα κυβερνητικά όργανα το προηγούμενο διάστημα ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην πρώτη του επίσημη τηλεοπτική παρουσία την Παρασκευή κοινοποίησε την πρόθεσή του για οριακές αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο ώστε να γίνει πιο δίκαιο, εξήγησε ότι τα περιθώρια είναι μικρά και μετέθεσε ευρύτερες παρεμβάσεις για το μέλλον, στον διάλογο για το νέο φορολογικό πλαίσιο και όταν θα υπάρχουν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, οι δημόσιες δηλώσεις του δίνουν ένα στίγμα των προθέσεων που είχε πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η οποία συνήθως υποχρεώνει τους «ενοίκους» της να μη... δίνουν, αλλά να κόβουν δαπάνες και να επιβάλλουν φόρους:
*Στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια δέσμη παρεμβάσεων που ουσιαστικά αποτελούσαν ένα διαφοροποιημένο μνημόνιο. Εξέχουσα θέση είχε η πρόταση για ένα εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, ώστε να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση.
Για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει δημοσίως στην αρχή του χρόνου σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ότι «ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να τεθούν κριτήρια «όχι γενικά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα και ατομικά».
*Δημόσιες αναφορές έχουν γίνει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε να πειστεί «ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας ότι το νόμιμο συμφέρει». Σε συνέντευξή του πρότεινε μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, μαζί με μέτρα για τόνωση κλάδων όπως η οικοδομή, αναφερόμενος ενδεικτικά στο «πόθεν έσχες» και τις αντικειμενικές αξίες.
*Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να γίνει με «τα ακίνητα να παραμένουν στα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου και να ενσωματώνουν την υπεραξία που θα προκύπτει από τη βελτίωση της οικονομίας». Σε άλλη του συνέντευξη πρότεινε «με τη Βουλή και με τη μορφή νόμου» να λαμβάνονται «τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες» αποφάσεις όπως οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς διαφορετικά «δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες».
*Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανέφερε ότι η «κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές».
Θα τα υποστηρίξει άραγε και τώρα ή άλλα στο υπουργείο Αμυνας και άλλα στο Οικονομικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου