Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κόντρα εφημεριδοπωλών και εκδοτών Σοβαρά προβλήματα στη διανομή εφημερίδων σε Αθήνα και Πειραιά

Σοβαρά προβλήματα με τη διακίνηση των εφημερίδων σημειώθηκαν χτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τα περισσότερα περίπτερα δεν εφοδιάστηκαν με εφημερίδες λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εκδοτών - ιδιοκτητών των δύο Πρακτορείων Διανομής Τύπου και των εφημεριδοπωλών, δηλαδή αυτών που διανέμουν τον Τύπο στα σημεία πώλησης και χρησιμοποιούν γι' αυτό προσωπικό. Πέρα από το σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη διανομή των εφημερίδων, στον αέρα είναι και οι εργαζόμενοι στους εφημεριδοπώλες.
Μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος και του εφημεριδοπώλη (ν. 3919/2011), τα δύο πρακτορεία «ΑΡΓΟΣ ΑΕ» και η «ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ», μετά και τη μη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σ' αυτά και τους εφημεριδοπώλες, για τις αλλαγές στη διανομή που επιδιώκουν τα πρακτορεία, κατήγγειλαν το περασμένο Σάββατο τη σύμβαση με τους εφημεριδοπώλες και από χτες προχώρησαν στη διανομή των εφημερίδων με δικά τους συνεργεία.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των εφημεριδοπωλών, οι οποίοι χτες «μπλόκαραν» τα δύο πρακτορεία, με αποτέλεσμα να διανεμηθούν στην Αθήνα και τον Πειραιά ελάχιστα «φύλλα».
Με ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Εφημεριδοπωλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επικαλούμενες το ΝΔ 2943/1954 «περί τρόπου πωλήσεως εφημερίδων και περιοδικών», καταγγέλλουν ότι η ενέργεια των πρακτορείων να διανέμουν μόνα τους τις εφημερίδες είναι «παράνομη» και «ποινικά κολάσιμη ενέργεια». Υποστηρίζουν δε ότι ο κλάδος οδηγείται σε κατάργηση, καθιστώντας «άνεργους σε μια νύχτα, 1.200 εφημεριδοπώλες».
Στο μεταξύ, μηνύσεις κατατέθηκαν χτες και από τις δύο πλευρές, οι μεν εφημεριδοπώλες «για παρακώλυση της κυκλοφορίας των εφημερίδων», τα δε πρακτορεία για «αθέμιτο ανταγωνισμό». Παράλληλα, με αυτόφωρο απειλούνται όσοι θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διανομή εντύπων, σύμφωνα με προειδοποίηση του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Γ. Ιωαννίδη προς τους εφημεριδοπώλες.
Είναι αναγκαίο να δοθεί λύση στο πρόβλημα της απρόσκοπτης διανομής του Τύπου και έχει ευθύνες και η κυβέρνηση ως προς αυτό, με ένα το κρατούμενο να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στη διανομή. Λύση δεν είναι ούτε οι απειλές ούτε η καταστολή ούτε οι δικαστικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου