Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Νερό με λεμόνι, τσάι με κουρκουμά και διατάσεις για ένα υγιή εγκέφαλο

Fast Company
    Το ότι επτά με οχτώ (αλλά όχι περισσότερες από εννιά) ώρες ύπνου το βράδυ συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου το
επόμενο πρωί, είναι γνωστό.
  Αλλά ενδέχεται να μην ξέFast Company ρουμε όλοι ότι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εγκέφαλό μας μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι είναι να πιούμε έναν δυνατό καφέ.
  Γιατί μετά τον ύπνο είμαστε συνήθως αφυδατωμένοι ενώ η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό, επιβαρύνοντας περισσότερο τον οργανισμό μας. Ιδανικό ρόφημα για να ξεκινήσει κανείς μια απαιτητική ημέρα είναι το νερό.
  Ένα ποτήρι (ζεστό με λεμόνι) είναι αρκετό – αναφέρει στο Fast Company η Τάρα Σουόρτ, πρώην κλινική γιατρός και νυν πρωτοπόρος νευροεπιστήμονας με ειδίκευση στη βελτιστοποίηση των εγκεφαλικών λειτουργιών – ενώ ενδείκνυται επίσης το πράσινο τσάι με μια κουταλιά κουρκουμά, ένα μπαχαρικό με ιστορία χιλιάδων χρόνων που συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης, ενισχύει τη συγκέντρωση και αυξάνει ραγδαία την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
   Σημαντικές είναι επίσης οι διατάσεις καθώς πέρα από τους μύες ξυπνούν και τον εγκέφαλο μέσω της αύξησης της ροής του αίματος. Και για όσους δεν έχουν ούτε δέκα λεπτά για χάσιμο, μπορούν απλά να ξαπλώσουν στο πάτωμα, ακουμπώντας τα πόδια τους στον τοίχο.
  Σύμφωνα με τη βρετανίδα επιστήμονα στη θωράκιση του εγκεφάλου συμβάλλει επίσης ο διαλογισμός ενώ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να τρώμε πάντα το ίδιο πρωινό και πάνω-κάτω την ίδια ώρα. Ιδανικές τροφές θεωρούνται τα αυγά, το αβοκάντο, ο σολωμός, οι ξηροί καρποί, τα σπόρια και τα μούρα ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγονται το λευκό ψωμί και τα δημητριακά με ζάχαρη καθώς μερικές ώρες αφότου καταναλωθούν επιφέρουν πνευματική και φυσική κατάπτωση.
   Τέλος, προτείνεται να ξεκινάμε την ημέρα μας στη δουλειά, ολοκληρώνοντας πρώτα τις πιο απαιτητικές από τις υποχρεώσεις μας γιατί τις μεσημεριανές ώρες, συνήθως, πέφτουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό μας.
Φωτό: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πηγή: Shutterstock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου