Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

56.800 μετανάστες χάθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια

Έρευνα ΑΡ για το μεταναστευτικό Τυνησία: Ο πατέρας αγνοούμενων προσφύγων κρατά φωτογραφίες των παιδιών του -πιθανώς να μην μάθει ποτέ τίποτα για την τύχη τους | AP Photo/Nariman El-Mofty
   Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν μέσα σε μια τετραετία, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Associated Press. Βάσει των στοιχείων που ήρθαν στο φως, από
το 2014 έως σήμερα 56.800 άνθρωποι έχουν «χαθεί», αριθμός διπλάσιος των επίσημων καταγραφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ (IOM), σύμφωνα με τους οποίους υπολογίζει τους νεκρούς ή εξαφανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε περισσότερους από 28.500.
  Όπως αναφέρεται στην έρευνα του Associated Press, ο IOM, προφανώς και εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Ασίας, επικεντρώνεται κυρίως σε θανάτους στη Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι ερευνά και άλλες περιοχές του κόσμου.
  Τα στοιχεία για τα επιπλέον 23.800 άτομα που αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων προέρχονται από άλλους διεθνείς οργανισμούς, από εγκληματολογικές έρευνες, αναφορές θανάτων και αρχεία αναζήτησης και καταγραφής εξαφανισμένων ανθρώπων, τα οποία στη συνέχεια συνέκρινε με συνεντεύξεις και καταθέσεις προσφύγων και μεταναστών.
Έρευνα ΑΡ για το μεταναστευτικό Διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο από ισπανική ΜΚΟ | AP Photo/Santi Palacios
  Μέσα στο 2018 ο ΙΟΜ έχει καταγράψει περισσότερους από 1.900 θανάτους στα ύδατα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και περισσότερους από 17.000 από το 2014.
  Αντίστοιχα το Associated Press εντόπισε περίπου 4.900 άτομα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν ότι απλά εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη στην Ευρώπη ή καθ’ οδόν προς αυτήν. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 2.700 παιδιά, την εξαφάνιση των οποίων ανέφεραν οι οικογένειές τους στον Ερυθρό Σταυρό.
  Όπως διευκρινίζει το Associated Press, ακόμη και ο αριθμός των 56.800 ανθρώπων μπορεί να είναι μικρός, καθώς ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε ναυάγια ανά τον κόσμο και όχι μόνο στη Μεσόγειο.     Επίσης, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν ακριβείς πληροφορίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα στη Λατινική Αμερική, όπου χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για διάφορους λόγους από τις πατρίδες τους, όπως η Βενεζουέλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ. Άγνωστοι παραμένουν και οι πραγματικοί αριθμοί προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολική Ασία.

• Πλοία που δεν έφτασαν στη Ευρώπη

  Μπορεί στην Ευρώπη σύμβολο του προσφυγικού να έγινε ο μικρός Αϊλάν, ωστόσο στη Μεσόγειο ένας τεράστιος αριθμός πλοίων κάθε τύπου, συνήθως υπερφορτωμένα και σε κακή κατάσταση, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Ασία ή την Αφρική.
  Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δεκάδες ναυάγια, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε φορά. Εκτός από την αδυναμία να μετρηθούν αποτελεσματικά αυτοί οι άνθρωποι, πολλές χώρες δεν δίνουν ή δεν έχουν ίσως στοιχεία για το πόσοι πρόσφυγες ή μετανάστες αναχώρησαν με πλοία από τα λιμάνια τους και προορισμό την Ευρώπη.
  Παράδειγμα η Τυνησία ή η Αλγερία, από τις οποίες φεύγουν χιλιάδες πρόσφυγες με πλοιάρια.
Έρευνα ΑΡ για το μεταναστευτικό 18χρονος Αφγανός πρόσφυγας δείχνει στον χάρτη την πορεία του πριν φτάσει στην Ευρώπη | AP Photo/Lori Hinnant

• Χάνονται χωρίς ίχνη στην Αφρική

  Πέρα από όσους Αφρικανούς προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην Ευρώπη, άλλοι τόσοι μεταναστεύουν μέσα στην ίδια την ήπειρο, αναζητώντας καλύτερη τύχη ή ασφάλεια σε χώρες γειτονικές στην πατρίδα τους.
  Συνολικά οι Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες και των δύο κατηγοριών υπολογίζονται σε 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2014 περίπου 18.400 πέθαναν ενώ ταξίδευαν μέσα στην Αφρική, εκ των οποίων δεν έχουν αναγνωριστεί οι σοροί 4.300 ανθρώπων, που πήγαινα προς την ευημερούσα Νότια Αφρική, ενώ 8.700 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι από τους συντρόφους τους στο ταξίδι.
  Στην Αφρική, όταν χάνεται ένας άνθρωπος, συνήθως δεν αφήνει κανένα ίχνος, τονίζει η έρευνα του AP, τόσο λόγω των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών· άγνωστο πόσοι έχουν χαθεί στη Σαχάρα, πιθανώς περισσότεροι από τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Μεσόγειο.

• ΗΠΑ: Τόσοι πρόσφυγες όσοι στη Μεσόγειο

   Τουλάχιστον 3.861 μετανάστες έχουν χαθεί -επισήμως- στη διαδρομή από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. Στα 9.000 χλμ. των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού είναι αμέτρητος ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν προσπαθώντας να κερδίσουν κάτι από το αμερικανικό όνειρο και να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ ή το Μεξικό.
Έρευνα ΑΡ για το μεταναστευτικό   Πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, μόλις έχουν εισέλθει στο έδαφος της Κολομβίας | AP Photo/Ariana Cubillos
  Στους 3.861 αυτούς χαμένους ανθρώπους, περιλαμβάνονται καταγραφές τόσο από το Colibri - Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις ΗΠΑ, τον IOM και την έρευνα του AP.
  Εθελοντές των οργανώσεων αρωγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακαλύπτουν διαρκώς σορούς μεταναστών, συχνά ολόκληρων οικογενειών, και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

• Λατ. Αμερική: Κανείς δεν το ομολογεί

  Εκτός από τους μετανάστες και πρόσφυγες της Κεντρικής Αμερικής, υπάρχουν ακόμη δύο εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βενεζουέλα που έφυγαν στις γειτονικές Περού, Κολομβία, τον Ισημερινό και τα νησιά της Καραϊβικής.
Οι καταγεγραμμένες αναφορές για αγνοούμενους ξεπερνούν τους 3.410 ανθρώπους. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι χάθηκαν στα ορεινά μονοπάτια προς τις χώρες αυτές, τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της πείνας όσο και ως θύματα συμμοριών και των καρτέλ των ναρκωτικών. Πολλοί επίσης εκτιμάται ότι χάθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα νησιά.
Έρευνα ΑΡ για το μεταναστευτικό Νεκροταφείο μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ: «Αξέχαστος», «Αξέχαστη» γράφουν οι σταυροί | AP Photo/David Maung

• Ασία: Χαώδεις αριθμοί

  Η Ασία είναι από τις περιοχές με τους μεγαλύτερους αριθμούς μετανάστευσης, αλλά και τους μεγαλύτερους αριθμούς αγνοουμένων και εξαφανισμένων προσφύγων και μεταναστών. Οι κυβερνήσεις είτε από επιλογή είτε από αδυναμία, δεν δίνουν στοιχεία για το φαινόμενο, παρά το γεγονός το πρόβλημα εντείνεται διαρκώς.
  Οι Ασιάτες είναι το 40% των μεταναστών παγκοσμίως και οι μισοί από αυτούς κινούνται στην Ασία, δεν πηγαίνουν στην Αμερική, την Ευρώπη ή την Αυστραλία. Το Associated Press κατόρθωσε να «μετρήσει» περισσότερους από 8.200 πρόσφυγες ή μετανάστες που πέθαναν ή χάθηκαν στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή, ή για να γλιτώσουν από διώξεις και πολέμους, προερχόμενοι είτε από την Ανατολική Ασία είτε από τη Μέση Ανατολή.
  Πολλοί από αυτούς ήταν Ινδονήσιοι ή Φιλιππινέζοι, ακόμη και Ινδοί. Επίσης, πρόσφυγες Ροχίνγκια, Αφγανοί, Σύροι κ.λπ. Πολλοί από αυτούς πέφτουν θύματα εμπόρων λευκής σαρκός και διακινητών.

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου