Στη Βουλή έφεραν τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα που ανέδειξε την περασμένη Πέμπτη 14/2 η «Εφ.Συν.»(«Σώστε τα ‘’Ηλύσια’’ – Το διατηρητέο μνημείο θα γίνει σούπερ μάρκετ;»), για να μη μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ το διατηρητέο μνημείο του ομώνυμου πρώην κινηματογράφου.
Η πρωτοβουλία είναι του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και η επίκαιρη επερώτηση απευθύνεται προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, βάζοντας ευθέως το ζήτημα της πολιτιστικής αξιοποίησης του μνημείου.
Εχει και τη σημασία του ότι την ερώτηση ανάμεσα στους άλλους υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό αν «υπάρχει η πρόθεση ουσιαστικής προστασίας - πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού αυτού μνημείου» και, κυρίως, αν υπάρχει τέτοια πρόθεση, «ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με σκοπό την αποκατάσταση-ανάδειξη και δημόσια αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου - πρώην κινηματογράφου Ηλύσια;».
Στην ερώτηση, που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, τονίζεται ότι, αν και «ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ελέγχων, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση», παραμένει το αίτημα και οι βασικές προϋποθέσεις «να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτηρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν».
Οπως τονίζεται στην επερώτηση, η οποία απηχεί τα αιτήματα του δήμου, προσωπικοτήτων του αρχιτεκτονικού χώρου και συλλόγων αρχιτεκτόνων, «και η νέα εμπορική χρήση για την οποία προορίζεται (σούπερ μάρκετ) διαιωνίζει την απαξίωση και υποβάθμιση του μνημείου, ενώ δημιουργούνται προβλήματα και στον περιβάλλοντα χώρο του».
Από το κείμενο των βουλευτών πληροφορούμαστε επιπλέον ότι «ο εγγονός του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον κινηματογράφο το 1930 ζήτησε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων τα σχέδια της μελέτης της μετατροπής του κτιρίου σε σούπερ μάρκετ, ωστόσο η υπηρεσία δεν του τα έδωσε, επικαλούμενη πως δεν έχει έννομο συμφέρον».
Η βολή των βουλευτών μάλιστα είναι ευθεία, καθώς, όπως σημειώνουν, «μόνο αρνητική έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στις 30.08.18 -μετά και την αντίστοιχη εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων- σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η μελέτη μετατροπής από κατάστημα ρούχων σε κατάστημα τροφίμων και ποτών (σούπερ μάρκετ) του διατηρητέου αυτού μνημείου».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά το δημοσίευμά μας, υπήρξαν και άλλες πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτική και χαρακτηριστική, η κίνηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ελένης Χοντολίδου, η οποία δημιούργησε χώρο υπογραφών στο AVAAZ, συγκεντρώνοντας μέσα σε λίγες μέρες περί τις 200 υπογραφές πολιτών που συντάσσονται με το αίτημα να ξαναπάρει ο χώρος τον πολιτιστικό του χαρακτήρα.
Θυμίζουμε για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση ότι τα «Ηλύσια» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της εποχής του Μεσοπολέμου (1930), βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, πλατεία Φαναριωτών) και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα μοντερνισμού στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου