Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Απέραντο το ένοχο πλυντήριο

Απέραντο το ένοχο πλυντήριο
     Ο κύκλος των ευρωπαϊκών τραπεζών που φαίνεται να εμπλέκονται σε σχήματα ξεπλύματος ρωσικού μαύρου χρήματος μεγαλώνει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας τα ερωτήματα για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων αυτών των ιδρυμάτων αλλά και τροφοδοτώντας απώλειες στη χρηματιστηριακή τους αξία.
  Το «Troika Laundromat» ή αλλιώς το πλυντήριο χρήματος που είχε στήσει η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ρωσίας Troika Dialog -και το οποίο ήλθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μίντια OCCRP και ακόμη 21 συνεργαζόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης- έδειξε μεταξύ άλλων ότι εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή τις τράπεζες των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας Danske Bank ή τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank που γνωρίζαμε έως τώρα ότι εμπλέκονται σε σχήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη μεταφορά τους από τη Ρωσία προς τη Δύση, αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.
  Το «Troika Laundromat», το δίκτυο δηλαδή των 70 υπεράκτιων εταιρειών-βιτρίνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas που είχε στήσει η Troika Dialog, ξέπλυνε και μετέφερε από τη Ρωσία προς Ευρώπη και ΗΠΑ 4,6 δισ. δολάρια σε διάστημα περίπου 6 ετών.
Μέρος αυτού του χρήματος, όπως τα κεφάλαια που μετέφεραν στη Δύση ανάλογα πλυντήρια (Proxy Platform, Russian Laundromat ή Azerbaijani Laundromat), προερχόταν από κομπίνες και κατάχρηση ρωσικής κρατικής περιουσίας.
  Σκοπός του πλυντηρίου δεν ήταν μόνο η νομιμοποίηση και η εξαγωγή χρήματος από τη Ρωσία αλλά και η παροχή βοήθειας σε Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς προκειμένου αυτοί να αγοράσουν μυστικά μετοχές κρατικών επιχειρήσεων, ακίνητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό, πολυτελή γιοτ, να «ενοικιάσουν» γνωστούς σταρ της μουσικής κοκ. Και σε αυτό, οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται να έχουν βάλει το χεράκι τους με το αζημίωτο.

15% πτώση

 Η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International είδε χθες τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 15% μετά τη δημοσιοποίηση ότι πριν από μερικά χρόνια είχε αγνοήσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις πως κάποιες από τις τεράστιες μεταβιβάσεις κεφαλαίων που διεκπεραίωνε ήταν ύποπτες και διευκόλυναν επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος που συνδέεται με τις αποκαλύψεις του Ρώσου δικηγόρου Μαγκνίτσκι.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, 634 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς της λιθουανικής Ukio Bankas και της εσθονικής θυγατρικής της δανέζικης Danske Bank (τράπεζες-κλειδί στις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις μεταφοράς ρωσικών κεφαλαίων στη Δύση) προς λογαριασμούς της Raiffeisen.
 Το «πλυντήριο της Troika» χρησιμοποίησε όμως για την πλύση του και ολλανδικές τράπεζες. Σύμφωνα με το ολλανδικό περιοδικό De Groene Amsterdammer, που συμμετέχει στον όμιλο OCCRP, περίπου 43 δισ. ευρώ πληρώθηκαν από εταιρείες-βιτρίνα του δικτύου της Troika Dialog σε τραπεζικό λογαριασμό της ολλανδικής κατασκευάστριας γιοτ Heesen στη Rabobank για την κατασκευή δύο πολυτελών σκαφών.
 Ακόμη περί τα 190 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε θυγατρική της ΑΒΝ Αmro (που αργότερα πέρασε στα χέρια της βρετανικής Royal Bank of Scotland).
 H μετοχή της ΑΒΝ Amro υποχώρησε χθες έως και 5%, ενώ αυτή της RBS 3,3%. Αλλά και η μετοχή μιας ακόμη μεγάλης ολλανδικής τράπεζας, της ING Groep, υπoχώρησε χθες 3,6% μετά την αποκάλυψη ότι το υποκατάστημά της στη Μόσχα συνεργαζόταν ώς το 2013 με πελάτη ο οποίος εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος.
 Αποκαλύψεις εμπλοκής στο σκάνδαλο υπήρξαν όμως και για τη Nordea Bank η οποία φέρεται να διαχειρίστηκε 700 εκατ. ευρώ, πιθανότατα μαύρο χρήμα από τη Ρωσία που συνδέεται και αυτό με την υπόθεση Μαγκνίτσκι. Η Nordea Bank είναι η τρίτη σκανδιναβική τράπεζα μετά τις Danske Bank και Swedbank που εμπλέκεται σε δίκτυο νομιμοποίησης και εξαγωγής κεφαλαίων από τη Ρωσία.
 Τέλος, σύμφωνα με τη γερμανική ημερησία Suddeutsche Zeitung, περισσότερα από 889 εκατ. δολάρια φέρονται να έχουν μεταφερθεί μεταξύ 2003 και 2017 από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε λογαριασμούς των εταιρειών-βιτρίνα του «Troika Laundromat».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου