Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ηλιακή ακτινοβολια και κλιματική αλλαγή. Υπάρχει σχέση?

     Όποτε υπάρχουν αναφορές για προβλεπόμενη μείωση της ηλιακής δραστηριότητας, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, θα αρπάξουν την ευκαιρία να μεγαλοποιήσουν την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας
σχετικά με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της γης. Μια συχνή αναφορά-παραπληροφόρηση από τους αρνητές είναι ότι η επιστροφή της εποχής των παγετώνων οφείλεται στην εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας. Σε ποιο βαθμό η ηλιακή δραστηριότητα συμβάλλει όμως τελικά στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της Γης?
   Οργανα μέτρησης βασισμένα σε δορυφορικές αναλύσεις μετρούν συνεχώς πόση ειναι η ηλιακή ενέργεια που φτάνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα (επίσης γνωστό ως το σύνολο της ηλιακής ακτινοβολίας, ή ΣΗΑ για συντομία) από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
   Η μέση τιμή της ΣΗΑ έχει βρεθεί να είναι περίπου 1361 Wm-2. Ενώ η ηλιακή δραστηριότητα ακολουθεί έναν κύκλο περίπου 11 ετών, η μέση διακύμανση της ΣΗΑ κατά τη διάρκεια αρκετών ηλιακών κύκλων στο παρελθόν είναι μόνο περίπου 0,1%. Για την προ-δορυφορική περίοδο, οι τροποποιήσεις της ΣΗΑ πρέπει να εκτιμώνται από τους αριθμούς ηλιακών κηλίδων ή τη ραδιοϊσοτοπική ανάλυση πολικού πάγου και δακτυλίων δένδρων. Η ηλιακή δραστηριότητα ήταν πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της περιόδου 1645-1715, επίσης γνωστή ως το ελάχιστο όριο. Η εκτιμώμενη διαφορά στις τιμές ΣΗΑ μεταξύ του ελάχιστου ορίου και της παρούσας ημέρας είναι επίσης της τάξης του 0,1%.
   Οι αλλαγές στις αποκλίσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης που οφείλονται στην ηλιακή δραστηριότητα οπως προσομοιώνονται από το κλιματικό μοντέλο της Αμερικάνικης Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) βρέθηκαν να είναι γενικά εντός συν ή μείον 0.1 oC κατά την περίοδο 1880-2005 (μπλε γραμμή στο Σχήμα), μια μάλλον ΑΣΗΜΑΝΤΗ επίδραση σε σύγκριση με την ταχέως αυξανόμενη επιρροή του ΑΝΘΡΩΠΟΥ που προκάλεσε η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου (κόκκινη γραμμή στο Σχήμα).
πηγή: NASA weather.gov.hk
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με έμφαση στην κλιματική αλλαγή
ΚΙΝΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου