Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Στην τρίτη εβδομάδα διαδηλώσεων και συγκρούσεων η Χιλή

Στην τρίτη εβδομάδα διαδηλώσεων και συγκρούσεων η Χιλή
 efsyn.gr

      Από συγκρούσεις και επεισόδια αμαυρώθηκαν και οι νέες διαδηλώσεις στη Χιλή, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας εισέρχεται μαζικά στην τρίτη εβδομάδα του, παρά την ανακοίνωση κοινωνικών μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, συγκεντρώθηκαν και χθες Δευτέρα, στο Σαντιάγο, στην πλατεία Ιταλίας, η οποία έχει αναχθεί σε σύμβολο του κινήματος που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου.
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, ενώ πολλά λεωφορεία πυρπολήθηκαν. Την ώρα που πορεία προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο, η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.
AP Photo/Esteban Felix
Τουλάχιστον μία αστυνομικός τραυματίστηκε, με φωτογραφίες να δείχνουν την εξάρτησή της να φλέγεται.
AP Photo/Esteban Felix
Το κοινωνικό κίνημα, που ξέσπασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται και το σύνθημα «Δεν έχει τελειώσει», που μεταδιδόταν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι έχει βρει απήχηση.
AP Photo/Esteban Felix
   «Μολονότι ο κόσμος χάνει χρήματα από όλη αυτήν την κατάσταση με τις διαδηλώσεις, θα τα πάρουν πίσω αργότερα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε η λογίστρια Βερόνικα Πέρεζ.
«Οι μόνοι ωφελημένοι όλα αυτά τα χρόνια της Δημοκρατίας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις», είπε ο Μάρκος Ντίαζ. «Το 60% των εργαζομένων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανάπτυξη είναι μια απάτη που εφευρέθηκε για να κρύψει την ανισότητα που υπάρχει σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε ο 51χρονος δάσκαλος.
Το πρωί της Δευτέρα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα σκαλοπάτια δικαστηρίων και οργισμένοι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν με τα οχήματά τους, κινούμενοι με πολύ χαμηλή ταχύτητα, για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των διοδίων.
Σε άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Βίνια ντελ Μαρ, πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.
Οι Χιλιανοί ζητούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο κληροδοτήματα της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.
Στη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό (η οποία έκτοτε έχει ακυρωθεί), έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Εκτός από τους 20 θανάτους που έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, 1.305 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έναν ανεξάρτητο κρατικό οργανισμό.
Κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας, ισχυρός σεισμός 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου