Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!

Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!Τάσος Τσακίρογλου

     Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές (Πέμπτη πρωί) δεν ήταν σαφές εάν ο Τζο Μπάιντεν είχε κατορθώσει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ακόμα και σε περίπτωση ήττας του νυν προέδρου (πόσο μάλλον με νίκη του), το κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε μαζί του και βγήκε από το περιθώριο της

πολιτικής ζωής θα παραμείνει ζωντανό, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στην αμερικανική κοινωνία.

   Και όταν λέμε «κίνημα» δεν εννοούμε κάτι το ενιαίο και οργανωμένο βάσει κάποιου πολιτικού προγράμματος. Μιλάμε για έναν ανθρώπινο «πολτό», βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ακροδεξιά (έως φασιστική) ιδεολογία, η θρησκοληψία, η συνωμοσιολογία, ο ανορθολογισμός και η εναντίωση στην επιστήμη.

   Αυτός ο ανθρώπινος «κονιορτός» μεταφέρεται σαν ιός και στην Ευρώπη μαζί με τον άνεμο της αλλαγής που φυσά σε όλο τον κόσμο, «σκεπάζοντας» σταδιακά όλο και περισσότερες χώρες. Δεν είναι μόνο ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που ήρθε στη Γηραιά Ηπειρο για να οργανώσει και ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Είναι και οι ιδέες που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μετατραπεί στην αντιδραστική μήτρα του σκοταδισμού ανά τον κόσμο. Σ’ αυτή την αλλαγή δεν είναι αμελητέος και ο ρόλος της Ρωσίας, η οποία υποδαυλίζει καιροσκοπικά –παρεμβαίνοντας με τα κέντρα παραπληροφόρησης που διαθέτει, αλλά και με άλλους τρόπους– κάθε διαλυτική τάση που υπάρχει στη Δύση.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι σούπερ πλούσιοι της Σίλικον Βάλεϊ και της Γουόλ Στριτ –τμήματα που πλούτισαν ακόμα περισσότερο την τετραετία του Τραμπ– χρηματοδότησαν σε μεγάλο βαθμό την καμπάνια του Μπάιντεν, προφανώς γιατί αντιλαμβάνονται τον διχαστικό και καταστροφικό ρόλο του σημερινού προέδρου για το μέλλον του αμερικανικού κεφαλαίου και της κοινωνίας συνολικά. Και αυτό παρότι ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι θα αυξήσει τη φορολογία τους. Στη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ οι 200 πλουσιότερες οικογένειες –μια ομάδα που εκπροσωπεί το 0,00006% του πληθυσμού– αύξησαν τον πλούτο τους κατά το ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι Αμερικανοί που περιλαμβάνονται στη Λίστα Δισεκατομμυριούχων Bloomberg διέθεταν τη νύχτα των εκλογών του 2016 κάτι λιγότερο από 1,8 τρισεκατομμύρια περιουσίας σε καθαρή αξία, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τα 2,8 τρισεκατομμύρια.

   Ο Αλέν Φρασόν της Monde περιέγραψε τον Τραμπ ως τον «τσαρλατάνο που υπόσχεται να ξανακάνει την Αμερική όπως ήταν τη δεκαετία του 1950: συντηρητική, λευκή και χριστιανική». Συντήρησε και φρόντισε να αυξηθούν οι φόβοι των ψηφοφόρων του, διόρισε περί τους 200 δικαστές, εξασφάλισε την ελεύθερη πρόσβαση στα όπλα, πολλαπλασίασε τα εμπόδια στις αμβλώσεις και προσπάθησε να επιβάλει την προσευχή στα σχολεία. Οσο για την πολιτική του στην πανδημία; Ηταν μια καταστροφή με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

   Ακόμα και σε μια πιθανή προεδρία του, ο Μπάιντεν θα έχει μια ακροδεξιά αντιπολίτευση. «H κυριαρχία του νόμου –η οποία διαβρώθηκε καθοριστικά επί Τραμπ– θα συνεχίσει να απειλείται από τις ένοπλες ακροδεξιές πολιτοφυλακές και από τις διαδικτυακές καμπάνιες μίσους ρατσιστικών ομάδων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα θα μετατραπούν σε έναν πολιτικό στίβο μάχης, όπως εκείνα του Μεσοπολέμου». Αυτό έγραφε προ ημερών ο Πολ Μέισον σε άρθρο με τίτλο «Ακόμα και εάν νικηθεί ο Τραμπ, η Αριστερά πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει τον τραμπισμό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου