Μπορεί να έχουν περάσει δέκα ημέρες από το «χέσιμο» του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, με τις χυδαίες δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού και των ρυθμιστικών αρχών κατά τη συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Black Trail» για τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όμως φαίνεται πως αυτές συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές αναταράξεις.

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία» ανέφερε τότε ο εφοπλιστής, και φερόμενος φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, προκαλώντας έναν ορυμαγδό αντιδράσεων, πλην των προσώπων της κυβέρνησης, παρότι τις δηλώσεις του παρέθεσαν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον «πιο σημαντικό υπουργό παγκοσμίως, με όρους ναυτιλίας», Γιάννη Πλακιωτάκη.

Τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα διαδέχτηκαν οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια, πύρινη ήταν η αντίδραση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, που φαίνεται πως έδωσε το στίγμα και στην Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδας.

«Δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» ανέφερε μεταξύ άλλων η καταδικαστική ανακοίνωση της Ένωσης, τονίζοντας παράλληλα πως «εκπροσωπώντας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αλλά και προσωπικά ως Έλληνας πολίτης και επιχειρηματίας, νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα». Στη συνέχεια, διατρανώνει τον σεβασμό και την τιμή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της, «πρεσβεύοντας στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο». Μόνο όταν πέρασαν τέσσερις ημέρες καταγράφηκε μια κάποια αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να αρκείται να δηλώσει πως «το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης».

Από κοντά, και η αντίδραση του ίδιου του αδερφού, Αθανάσιου Λασκαρίδη, που με ανακοίνωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο». Σημειώνεται πως από την επόμενη της αντιπαράθεσης που ξέσπασε για τις δηλώσεις του, ο εφοπλιστής επανήλθε με δημόσια δήλωσή του, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους στους οποίους παραχώρησε τη συνέντευξη και απειλώντας τους «ανεκδιήγητους Πορτογάλους δημοσιογράφους» πως «θα υποστούν τα επίχειρα των πράξεών τους».

Υποστήριξε ακόμα πως οι δηλώσεις του διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους» και προέρχονται από αντιπάλους του στη ναυτιλία, καθώς και πως πρόκειται για «συρραφές», μομφή που απάντησε το ανεξάρτητο δίκτυο Reporters United που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ πως η συνέντευξη δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2020.

Την Τρίτη, ο εφοπλιστής επανήλθε στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά κοινοποιώντας την επιστολή παραίτησής του από την Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδας καθώς και το συμβούλιό της, «γιατί δεν πρόκειται με την παρουσία μου να ευλογήσω την συνεχιζόμενη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα που έχουν αναλάβει ορισμένοι μέσα από την Ένωση, μαζί με διάφορα media εγνωσμένης ‘αξιοπιστίας’», όπως ανέφερε. Στην επιστολή παραίτησής του, ο Π. Λασκαρίδης απολογείται «στους συναδέλφους μου, τουλάχιστον σε όλους εκείνους που δεν συμμετέχουν σε αυτή τη φαρσοκωμωδία», καθώς και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ακολούθως, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «δεν θα απολογηθώ όμως σε κανέναν άλλον, που με αφορμή αυτή την ελεεινή δημοσιογραφία, θεώρησε σκόπιμο να την χρησιμοποιήσει για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”», προκαλώντας επιπλέον εντυπώσεις για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ένωσης και ποιους «δείχνει» με τη δήλωσή του.

«Όσο για την ουσία των κατηγοριών που περιελάβανε η δήλωση της Ενώσεως, υπάρχουν πολλοί άλλοι, πλέον κατάλληλοι, να κρίνουν και τον πατριωτισμό μου και την αγάπη μου για την πατρίδα. Για το εάν σέβομαι τους θεσμούς και εάν αγαπώ την Ελλάδα και την Ναυτιλία μας, μπορούν να το κρίνουν άλλοι και σας παραπέμπω στις δεκάδες φορές που έχω ξεκάθαρα δηλώσει τις θέσεις μου υπέρ της σημασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας» αρκείται να απαντήσει στις αναφορές της Ένωσης περί πατριωτισμού, καταλήγοντας πως «αρνούμαι να συνεχίσω να υπηρετώ την Ένωση υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι παραιτούμαι και από αυτήν και από το Διοικητικό της Συμβούλιο με σημερινή ημερομηνία».

Επ’ ευκαιρία, παρακολουθήστε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Μαύρα Φουγάρα» στα ελληνικά:

ΠΗΓΗ