Πολιτεία

Πολιτεία

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Σαν σήμερα το 1858, δημοσιεύεται το έργο του Κάρολου Δαρβίνου για την “εξέλιξη των ειδών”, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στον επιστημονικό κόσμο της εποχής.


Όταν άφησε την Αγγλία, ο Δαρβίνος φαίνεται να ήταν πιστός χριστιανός που συμφωνούσε με «τη συντριπτική πλειοψηφία των φυσιοδιφών, (οι οποίοι) πίστευαν ότι τα είδη ήταν  αναλλοίωτα  δημιουργήματα και ότι είχαν δημιουργηθεί ξεχωριστά από την αρχή».

Οι μελετητές της Βίβλου υποστήριζαν ότι τα είδη ήταν φτιαγμένα κατόπιν θείας εντολής.
Μετά από πέντε χρόνια ερευνών με το Beagle και δύο ακόμα χρόνια μελετών στο σπίτι του, ο Δαρβίνος κατέληξε σε ένα αιρετικό συμπέρασμα.


Τα διάφορα είδη δεν ήταν αναλλοίωτα. Όλα τα ζώα προέρχονται από κοινούς προγόνους, τα διαφορετικά είδη προέκυψαν από σταδιακές αλλαγές σε διάρκεια χιλιάδων χρόνων και ο Θεός δεν είχε σε τίποτα να κάνει με αυτό.

Είναι δύσκολο σήμερα να εκτιμηθεί πόσο σοκαριστική ήταν αυτή η ιδέα για τα μεσαία και υψηλά στρώματα της κοινωνίας την εποχή του ΔαρβίνουΗ θρησκεία δεν ήταν απλά το «όπιο του λαού», αλλά έδινε στους πλούσιους την ηθική νομιμοποίηση για τα προνόμιά τους σε έναν κόσμο συνεχών αλλαγών και αυξανόμενης ανισότητας.

Τα παραπάνω αναφέραμε σε μια περασμένη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας στην οποία επικεντρωνόμαστε στο πόσο τα πάνω-κάτω έφερε στην επιστημονική κοινότητα της εποχής του η θεωρία του Δαρβίνου περί εξέλιξης των ειδών.

Σ’ αυτή σημειώναμε ότι μόνο 1.250 αντίτυπα τυπώθηκαν στην πρώτη έκδοση του έργου «Η Καταγωγή των Ειδών» και πουλήθηκαν όλα την ίδια μέρα. Ένας από αυτούς που το προμηθεύτηκε ήταν ο Ένγκελς, ο οποίος τότε ζούσε στο Μάντσεστερ. Τρείς βδομάδες αργότερα έγραφε στον Μάρξ:

«Ο Δαρβίνος, τον οποίο διαβάζω αυτή την περίοδο, είναι εντυπωσιακός. Υπήρχε μια πλευρά της τελεολογίας που έπρεπε ήδη να έχει καταρριφθεί και αυτό έγινε τώρα. Ποτέ προηγούμενα δεν είχε γίνει μια τόσο μεγαλόπνοη προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική εξέλιξη στη Φύση και οπωσδήποτε ποτέ με τόσο καλό αποτέλεσμα».

Αυτή η μελέτη του Δαρβίνου συνέβαλε τα μέγιστα στην χειραφέτηση μεγάλου μέρους του κόσμου απ’ τα δεσμά των μεταφυσικών δοξασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου