Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Μέχρι 6,5 εκατ. δολάρια οι «μίζες» για τα πανεπιστήμια της «αριστείας»


Μέχρι 6,5 εκατ. δολάρια οι «μίζες» για τα πανεπιστήμια της «αριστείας»University of CaliforniaAP Photo/Damian Dovarganes, File

       Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τις «πληρωμένες» θέσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με πράκτορα του FBI οι γονείς κατέβαλαν ως δωροδοκία από 250.000 δολάρια μέχρι 6,5 εκατ. δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στα παιδιά τους.   Συνολικά το διάστημα 2011 – 2019 η εταιρεία Edge College & Career Network, που αναλάμβανε να προετοιμάσει τους υποψήφιους σπουδαστές και σε πολλές περιπτώσεις να τους εκπροσωπήσει κιόλας στις εισαγωγικές εξετάσεις, φέρεται πως έλαβε περίπου 25 εκατ. δολάρια από εύπορους γονείς που «αγόραζαν» θέσεις σε πανεπιστήμια όπως το Γέηλ, το Στάνφορντ, το Wake Forest, το UCLA και άλλα.
  Γνωστοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, προπονητές και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών βρίσκονται μεταξύ των 52 εμπλεκομένων στην απάτη. Εξ αυτών οι 33 γονείς, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες, όπως και κατά του επικεφαλής της εταιρείας, Ούλιαμ "Ρικ" Σίνγκερ, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
  Πρόκειται για μια «λίστα πλουσίων και προνομιούχων» σχολίασε ο εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Andrew Lelling, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει να κάνει με την εξάπλωση της διαφθοράς στις εγγραφές σε πανεπιστήμια της ελίτ. «Δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστό σύστημα εισαγωγής στα κολλέγια για τους εύπορους και θα προσθέσω πως δεν θα υπάρξει ούτε ξεχωριστό νομικό σύστημα», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
  «Για κάθε φοιτητή που έγινε δεκτός μέσω απάτης, ένας πραγματικά ταλαντούχος σπουδαστής απορρίφθηκε», επισήμανε δηκτικά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η κομπίνα με τις πληρωμένες θέσεις στα πανεπιστήμια λειτουργούσε κυρίως με δύο τρόπους. Κάποιοι γονείς πλήρωναν ώστε η εταιρεία προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο με έδρα το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια, είτε να εκπροσωπήσει στις εισαγωγικές εξετάσεις τους υποψήφιους είτε να διορθώσει τις απαντήσεις τους. Επίσης, η εταιρεία δωροδοκούσε προπονητές προκειμένου να βοηθήσουν υποψήφιους ως αθλητές, ανεξαρτήτως των αθλητικών τους επιδόσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
  Για την υπόθεση έχουν γίνει συλλήψεις σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φελίσιτι Χάφμαν (πρωταγωνίστρια της σειράς "Desperate Housewives") και η Λόρι Λάφλιν (γνωστή από την σειρά «Full House»).
Η Χάφμαν είναι ανάμεσα στους περίπου 20 κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Λος Άντζελες.
Κάποιοι από τους κατηγορούμενους έκρυβαν τα πρόσωπά τους. Ο σύζυγος της Χάφμαν, ο ηθοποιός Γουίλιαμ Χ. Μέισι, γνωστός από την ταινία «Fargo» καθόταν στα μπροστινά καθίσματα.
   Ο δικαστής Αλεξάντερ Μακ Κίνον διέταξε να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων η Χάφμαν μέχρι την ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στις 29 Μαρτίου στη Βοστώνη.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Λος Άντζελες πιθανόν θα αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, όπως αναφέρει ο Τομ Μρόζεκ, εκπρόσωπος του εισαγγελέα.
Εναντίον του Μέισι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση, αλλά ο βοηθός εισαγγελέα Άνταμ Σλάιφερ είπε στο δικαστήριο ότι (ο Μέισι) "βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας".
  Ο σύζυγος της Λάφλιν, ο Μόσιμο Τζιανούλι, ένας σχεδιαστής μόδας γνωστός για την σειρά ρούχων "Μόσιμο", επίσης βρισκόταν στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Τεράστιο σκάνδαλο: Πλούσιοι δωροδοκούσαν κορυφαία πανεπιστήμια για την εισαγωγή των παιδιών τους

Ένα τεράστιο σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια στις ΗΠΑ στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Γέηλ, το Στάνφορντ, το πανεπιστήμιο του Τέξας, το UCLA και άλλα.
Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 52 ατόμων τα οποία εμπλέκονται σε σκάνδαλο δωροδοκίας προκειμένου πλουσιόπαιδα να εξασφαλίζουν μια θέση σε κάποια απ' τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Εισαγγελείς στη Βοστώνη απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του 58χρονου Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, που θεωρούν ότι ήταν ο επικεφαλής της κομπίνας μέσω του δικτύου του, του Edge College & Career Network, το οποίο εξυπηρετεί έναν κατάλογο πελατών που περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών και ηθοποιούς. Τα έσοδα από την κομπίνα ανέρχονται σε τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της και σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε ώστε υποψήφιοι για εισαγωγή να καταγραφούν ως επιλεγμένοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά σχέση με τον αθλητισμό.
Σύμφωνα με τους New York Times, συνολικά 33 βαθύπλουτοι γονείς αντιμετωπίζουν εξίσου βαριές κατηγορίες, ενώ εμπλεκόμενοι είναι και επόπτες - ελεγκτές, που κατηγορούνται ότι δέχτηκαν εκατομμύρια δολάρια για να φροντίσουν την εισαγωγή φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και οι αστέρες του Χόλιγουντ, Lori Loughlin και Felicity Huffman, ένας σχεδιαστής ρούχων και κορυφαίος δικηγόρος που δεν κατονομάζονται.
Πρόκειται για το εκτενέστερο και πιο βαρύ κατηγορητήριο παρόμοιας υπόθεσης, με 50 κατηγορούμενους σε έξι διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και την εμπλοκή συνολικά 200 ατόμων σε όλη τη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου