Πέμπτη μέρα κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Ανω Βαθέος Σάμου, μετά την
απόφαση του Συλλόγου Γονέων, ο οποίος αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο στη
λειτουργία της απογευματινής προπαρασκευαστικής Δομής Υποδοχής και
Εκπαίδευσης Προσφύγων. Καταδικάζει η ΕΛΜΕ του νησιού, με τον διευθυντή
να δηλώνει αποφασισμένος να πράξει ό,τι χρειαστεί για να αποκατασταθεί η
ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Ανυποχώρητη
στάση κρατούν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές στο θέμα της λειτουργίας
της απογευματινής προπαρασκευαστικής Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης
Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο Δημοτικό Σχολείο Ανω Βαθέος Σάμου όπως και της
πρωινής λειτουργίας του σχολείου, που παρεμποδίζεται για πέμπτη μέρα
σήμερα από την απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης του
Συλλόγου Γονέων να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα για όσο
διάστημα φοιτούν προσφυγόπουλα στο σχολείο, επικαλούμενη δήθεν «άμεση
απειλή της δημόσιας υγείας του νησιού μας».Αρχικά ο Σύλλογος αποφάσισε τετραήμερη αποχή για την περασμένη Τρίτη, πρώτη μέρα λειτουργίας της τάξης ΔΥΕΠ στο δημοτικό σχολείο, και την Παρασκευή πήρε την απόφαση να παραταθεί επ’ αόριστον η αποχή, παίζοντας το παιχνίδι κύκλων που επενδύουν στην καλλιέργεια φόβου και μίσους, δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας και φίμωσης και επιδιώκουν να οδηγήσουν στα άκρα την ένταση στο νησί με αιχμή το προσφυγικό.
Τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων έχει καταδικάσει η ΕΛΜΕ Σάμου, αναδεικνύοντας τον ξενοφοβικό τους χαρακτήρα, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αρχές θα κάνουν από σήμερα ό,τι χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου.
«Η εκπαίδευση των ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των προσφύγων, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας και κανενός άλλου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Ανω Βαθέος κωλυσιεργεί με υπεκφυγές και αντιφάσεις και εμμέσως παρεμποδίζει το πρωινό πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι βρίσκονται οι μαθητές εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Διαφωνούμε με τέτοιες ενέργειες και τις αποδοκιμάζουμε.
»Δεν πρέπει να θεωρηθεί κάποιου είδους υποχωρητικότητα η ανεκτικότητα που δείχνουμε. Θα κάνουμε από σήμερα με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης ό,τι κριθεί απαραίτητο για να λειτουργήσει πλήρως το Δημοτικό Ανω Βαθέος, και το πρωινό πρόγραμμα και το πρόγραμμα της ΔΥΕΠ. Η εκπαίδευση των μαθητών γίνεται μέσα στα σχολεία, ώστε να υπάρχει ένταξη στη σχολική κοινότητα, και όχι στο περιθώριο, σε χώρους που δεν εντάσσονται», υπογραμμίζει ο κύριος Καλάργαλης.
Οι διακηρύξεις του Συλλόγου Γονέων για «το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας» και για «ενσωμάτωση αυτών των παιδιών στην ελληνική εκπαίδευση» ακούγονται προσχηματικές, αν όχι υποκριτικές, καθώς στη συνέχεια τίθενται τάχα σε αντιδιαστολή με τα δικαιώματα των Ελλήνων μαθητών και την άμεση απειλή της δημόσιας υγείας. Οι γονείς αντιδρούν στη συνύπαρξη Ελλήνων και προσφύγων μαθητών στην ίδια σχολική στέγη και ζητούν να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα είτε μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε σε εγκαταλειμμένα και απομακρυσμένα σχολεία, προτάσσοντας μια λογική γκετοποίησης.
Ξενοφοβικός μητροπολίτης
Αίσθηση προκαλεί και η στάση του μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιου, ο οποίος, με αφορμή την επίσκεψη του Συλλόγου Πολυτέκνων στη Μητρόπολη, επιχείρησε να υποδαυλίσει τα ξενοφοβικά πάθη στο νησί: «Το δημογραφικό πρόβλημα καθίσταται υπαρξιακό ζήτημα για την Πατρίδα μας. Ο πληθυσμός των νησιών μας βρίσκεται υπό διωγμόν. [...] Τελευταία μάλιστα ακούμε ότι οι αλλοδαποί με δοτή ιθαγένεια θα αυξήσουν τον πληθυσμό της Ελλάδος και διερωτώμεθα, η Ελλάδα θα ζήσει χωρίς Ελληνες; Αλλοίμονο αν καταντήσουμε μειοψηφία στη Χώρα μας».Παραθέτει μάλιστα δήθεν δήλωση του πρωθυπουργού «της γείτονος Χώρας», όπως ισχυρίζεται, ότι τάχα «“δεν χρειάζεται πλέον να πολεμήσουμε τους Ελληνες. Θα είμαστε φίλοι, ώσπου να τους κατακτήσουμε με τον εποικισμό και την ελεύθερη διακίνηση των πληθυσμών”». Ισως ο μητροπολίτης, στην ξενοφοβική σύγχυσή του, θεωρεί γειτονική χώρα τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και τις άλλες χώρες που μαστίζονται από τη βία του πολέμου, ή ίσως είναι ανήμπορος να δει την ομαλή ένταξη των Αλβανών μεταναστών της δεκαετίας του 1990 στη χώρα μας.
Η ΔΥΕΠ στο Δημοτικό Σχολείο Ανω Βαθέος είναι η δεύτερη που λειτουργεί στη Σάμο, ενώ έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα ΔΥΕΠ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σύλλογοι γονέων του νησιού αντέδρασαν και εναντίον της λειτουργίας της πρώτης ΔΥΕΠ στις αρχές Φεβρουαρίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, σύντομα όμως κάμφθηκαν οι αντιδράσεις.
Το σχολείο λειτουργεί κανονικά και η συνύπαρξη Ελλήνων και προσφύγων μαθητών έχει διαψεύσει τους φόβους όσων αντιδρούσαν, ενώ δεν σημειώθηκε καμία απειλή της δημόσιας υγείας, όπως και σε κανένα από τα δεκάδες σχολεία της Ελλάδας όπου φοιτούν πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές τα τρία τελευταία χρόνια και από πολύ παλιότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου