Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Το έγκλημα της γαλάζιας μάσκας


Το έγκλημα της γαλάζιας μάσκαςEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία ● Κατήγγειλαν το νομοσχέδιο οι αρχηγοί και τα κόμματα ● Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την καραντίνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.         Πρώτη και τελευταία προειδοποίηση για το πυκνό «νομοθετείν» των επόμενων μηνών έδωσε στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας χθες το βράδυ από την ψηφοφορία των νέων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.
     «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας στο τέλος της ομιλίας του και με αφορμή τη μικτή διαδικασία της αυτοπρόσωπης (ηλεκτρονικής) και της επιστολικής ψήφου που εφαρμόστηκε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανεχθεί παρόμοιο τρόπο νομοθέτησης το προσεχές διάστημα ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που προγραμματίζεται να συζητηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. «Δεν θα συναινέσουμε να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού, δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών», πρόσθεσε.


EUROKINISSI
    «Η κυβέρνηση αναθέτει στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τις ψήφους συνείδησης των βουλευτών και αυτό εγείρεται ως μείζον ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματός του για εκ περιτροπής ψηφοφορία ή για λειτουργία θερινών τμημάτων. Και όταν ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επιχείρησε να συγκρατήσει την αποχώρηση της πτέρυγας, επικαλούμενος τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε: «Εχω κάνει πρωθυπουργός και γνωρίζω από έκτακτες καταστάσεις. Μη νομίζετε ότι έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι…».

Αντί συναίνεσης, θύελλα

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, μόνο από την κυβερνητική πτέρυγα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ρίχνουν στο κενό τη διακομματική συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις ως έδαφος ασύδοτης ιδιωτικής κερδοφορίας, αλλά και τις θυελλώδεις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη νομοθετική διαδικασία και τις τροπολογίες της «τελευταίας στιγμής». Σημειώνεται πως επιστολική ψήφο έστειλαν συνολικά 141 βουλευτές.
   Νωρίτερα το μεσημέρι –και ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στους νεκρούς της Marfin– ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε πλάτη στο νομοσχέδιο αναφερόμενος σε «βήμα για το αύριο» και σε μοχλό οικονομικής ανάταξης της χώρας, μετά την πανδημία.
   «Την επόμενη ημέρα όλες οι χώρες θα πασχίζουν να αναπληρώσουν την οικονομία τους, διαγκωνιζόμενες να αποκτήσουν πόρους και επενδύσεις. Επείγει η Ελλάδα να είναι παρούσα σ’ αυτό το μέτωπο με ένα πρόσωπο ελκυστικό για τις επενδύσεις, μόνο έτσι θα αποδείξει ότι όσο αποτελεσματική αποδείχθηκε στον πόλεμο κατά της πανδημίας τόσο θα είναι αποτελεσματική για την ανάταξη της οικονομίας», είπε. «Οι διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και θέτουν επιταχυντικούς βατήρες για μια γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της επόμενης ημέρας και θα ξαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου», υπογράμμισε.
   Την ίδια στιγμή και σε αντιδιαστολή με τις εκκλήσεις του για ήπιο και παραγωγικό κοινοβουλευτικό διάλογο, ο ίδιος κλιμάκωσε τους τόνους σηκώνοντας το δάχτυλο στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. «Προσωπικά, ασχολούμαι με το περιβάλλον από το 2004, όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής.
   Δεν επιτρέπω κάποιοι, που για πολλές δεκαετίες ισχυρίζονται ότι έχουν μονοπώλιο ευαισθησίας, να λένε ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνησαν χωρίς έργο για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε. Αναφερόμενος στο θέμα των αδειοδοτήσεων δήλωσε πως δεν γίνονται «εκπτώσεις» καθώς «δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου», ενώ αντίστοιχα και για τη διαχείριση των περιοχών Natura υποστήριξε πως δεν υπάρχει περιθώριο αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας.

Ενας καλύτερος κόσμος

    Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός σχολίασε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «άθλια» εικόνα: «Απαιτώ από κόμματα και φορείς να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία και να σέβονται τις υποδείξεις των ειδικών…» είπε και πρόσθεσε: «Τι να πω; Ούτε στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν κρατάτε και μετά εκνευρίζεστε όταν οι πολίτες σκέφτονται τι θα τους συνέβαινε αν διαχειριζόσασταν εσείς την κρίση…» Σχολιάζοντας, ακόμη, ορισμένα από τα μηνύματα της διαδήλωσης περί περιβαλλοντικού πραξικοπήματος και επαναφοράς των μνημονίων, δήλωσε: «…Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα επιχειρήματα, απαντά το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Εδώ θα ταίριαζε η φράση όχι άλλο κάρβουνο…»
   «Ναι, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», δήλωσε ο ίδιος ζητώντας από όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν το νομοσχέδιο. «Σας καλώ να το ψηφίσετε λέγοντας ένα παλιό σύνθημα της Ανανεωτικής Αριστεράς που διαπιστώνω ότι μόνον η δική μας παράταξη μπορεί να κάνει πράξη…» είπε.
    «Το σύνθημα ήταν “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός” και δεν ήταν της Ανανεωτικής Αριστεράς, ήταν του 2000 για την παγκοσμιοποίηση», τον διόρθωσε στη δική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας. «Εννοώντας έναν κόσμο που δεν έχει στον πυρήνα του το κέρδος και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και των φυσικών πόρων. Σήμερα, το σύνθημα είναι “αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα”. Στην Ελλάδα χαρακτηριστικότεροι πολιτικοί εκφραστές του συστήματος από το κόμμα που μας κυβερνά και τον αρχηγό του δεν υπάρχουν, άρα το σύνθημα αυτό θα μεταφραζόταν: Αλλάξτε κυβέρνηση, όχι το κλίμα…» πρόσθεσε.
   Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ουσιαστικά επιδιώκει να ξαναστήσει το μοντέλο ανάπτυξης που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γής και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate. «Τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε και η απαρχαιωμένη σας αντίληψη για το κράτος και τον δημόσιο τομέα που μισείτε είναι αυτά που καθορίζουν την πολιτική σας και φέρνουν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές» είπε.
Απαντώντας, τέλος, στις αναφορές του πρωθυπουργού στη συγκέντρωση του Συντάγματος, σχολίασε:
    «Ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις… Οταν καλούσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο το φορτηγό με τη συναυλία και να περάσει έξω από το Μαξίμου καλώντας τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτήν τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή δεν τον πείραζαν οι αποστάσεις, κι ας μην είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα».

Γεννηματά: Κερκόπορτα

   Οξύτατη κριτική εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας και από την πλευρά της πως η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο τη συγκεκριμένη περίοδο για να αποφύγει τον δημόσιο διάλογο. Μιλώντας για «μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως οι νέες διατάξεις ανοίγουν «κερκόπορτα» στις βλαπτικές χρήσεις, ιδρύουν έναν «συγκεντρωτικό υδροκεφαλικό οργανισμό» και ανοίγουν διάπλατα παράθυρα σε «ημέτερους».
   «Καταψηφίζουμε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και για τη συνολική λογική και για τις επικίνδυνες, επί μέρους, διατάξεις του», είπε η κ. Γεννηματά. «Η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο, για τη Ν.Δ. είναι γράμμα κενό.    Χωρίς ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλίδες ασφαλείας, ευνοεί μόνο τους μεγάλους στην παραγωγή ενέργειας σε βάρος των μικρών κοινοτήτων. Σταθερή επιλογή σας δεν είναι το επιτελικό αλλά το συγκεντρωτικό κράτος, όπου ο κοινωνικός έλεγχος περιορίζεται δραστικά και επικρατούν οι πελατειακές σχέσεις», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου