Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Χαρίζοντας γη και ύδωρ στου ιδιώτες: Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ η νέα συμφωνία δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός»

           Μια συμφωνία η οποία έχει χαρακτηριστεί σχεδόν από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις ως «αποικιοκρατική» εγκρίθηκε επί της αρχής από τη βουλή με 180 ψήφους από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Με τη νέα συμφωνία του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» το κράτος παραιτείται από αποζημιώσεις και από τα μελλοντικά φορολογικά του έσοδα, ενώ ακόμα και ο βουλεύτης της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, την χαρακτήρισε «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας», ωστόσο έπειτα ψήφισε υπέρ της.

  Χθες το βράδυ, εγκρίθηκε, επί της αρχής, το σχέδιο νόμου για τη νέα συμφωνία του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός». Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και η συμφωνία εγκρίθηκε με 180 ψήφους από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ενώ κατά ψήφισαν 119 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Τα βασικά σημεία της «αποικιακής» σύμβασης 

Σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, η σελίδα «Save Skouries» παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία της, όπως την χαρακτηρίζει « σύμβασης της ντροπης και της υποταγής μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως ανέφερε το ΤPP σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η απόφαση του ΣτΕ έδινε στο ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση και να ζητήσει αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση αποζημίωσης και να αλλάξει τη σύμβαση.  Στη νέα καταστατική συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ελληνικός χρυσός, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη βουλή, το αν θα προχωρήσει η εταιρεία σε μεταλλουργία είναι πια προαιρετικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν παραιτήθηκε μόνο από τις αποζημιώσεις αλλά και από τα μελλοντικά του φορολογικά έσοδα.                        

Σύμβαση δημοσίου- Ελληνικός Χρυσός: Το κράτος παραιτείται από αποζημιώσεις και από τα μελλοντικά φορολογικά του έσοδα

«Η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις»

Ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι πρόκειται «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις». «Το ερώτημα είναι ένα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Θέλουμε ή δεν θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας;», αντέτεινε ο κ. Σκρέκας και υποστήριξε ότι, «διασφαλίζονται πλήρως τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

«Με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές και λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με το άρθρο 11 της Σύμβασης, γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μηδενίζοντας το ρίσκο να πληρώσει το κράτος ενώ δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση. Σε καμία περίπτωση η εταιρία δεν απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικού χαρακτήρα ούτε το δημόσιο παραιτείται από τα δικαιώματα του», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Αντιδράσεις και απο εντός της ΝΔ

Στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης περί «αποικιοκρατικής» συμφωνία με την οποία το δημόσιο χαρίζει γη και ύδωρ στους ιδιώτες ήρθε να προστεθεί και ο επικριτικός λόγος εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βαγιωνά. Ο βουλευτής αφού είπε ότι η συμφωνία είναι «ετεροβαρής υπέρ της εταιρίας» ψήφισε υπέρ της. « «Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά  κατά την ομιλία του ο κ. Βαγιωνάς, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».

Τσίπρας: Το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την σύμβαση με την «αποικιακού τύπου» εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». «Η τροποποιημένη Σύμβαση περιέχει όρο, σύμφωνα με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του, παρελθούσα ή μελλοντική, έναντι της “Ελληνικός Χρυσός”» επισήμαινε. «Την πιο κρίσιμη στιγμή φέρνετε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί μεγάλή ένταση στη Χαλκιδική και στους ανθρώπους της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στη λιμενική εγκατάσταση στον αιγιαλό που ζητά η εταιρεία αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι μοναδικός της σκοπός είναι η εξαγωγή συμπυκνωμάτων στο εξωτερικό, παρότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στη νομοθεσία. «Εκεί στο δάσος των Σκουριών, την Ιερισσό και τα άλλα χωριά της περιοχής οι άνθρωποι έχουν υπερασπιστεί τον τόπο τους με αξιοπρέπεια, και αγώνες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βαρουφάκης: Συμβάσεις όπως αυτή με την «Ελληνικός Χρυσός» υπογράφονται μόνο σε μπανανίες και αποικίες

«Η Eldorado Gold δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία χειρότερη Fraport που δηλητηριάζει και το χώμα, ενώ παράλληλα διώχνει τους τουρίστες. Φτιάχνετε ένα νομικό πλαίσιο προσαρμόσμένο στην Εldorado. Δεν ντρέπεται λίγο η Κυβέρνηση που ουσιαστικά καταργεί το ελληνικό κράτος, με μια εταιρεία που συμπεριφέρεται σαν “κλασική” εταιρεία αποικιοκρατικού χαρακτήρα;» Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης κατέκρινε την αποικιακή σύμβαση με την Εldorado, τονίζοντας επίσης ότι «μόνο σε μπανανίες και αποικίες υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις. Όμως η Κυβέρνηση είναι συνεπής στα όσα κάνει με την πολιτική της. Ασυλία στα αρπακτικά και αυτοαξιολόγηση στους ιδιώτες, τη στιγμή που βαφτίζει την ασυδοσία μεταρρύθμιση και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που διαπράττει, κοινή λογική»

Ανέφερε επίσης ότι «σε όλα αυτά βέβαια έχουν ευθύνες και οι “σύντροφοι” του ΣΥΡΙΖΑ καθώς φτιάξανε αυτό το πλαίσιο στο οποίο τώρα συνεχίζει σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» και συνέχισε προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει όμως να χάσουμε αυτή την στιγμή και το “τρένο” της 4ης Βιομηχανικής Πράσινης Επανάστασης. Δυστυχώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δένουν τη χώρα σε εξορύξεις, αγωγούς και λοιπές πρακτικές ενός παρελθόντος χρόνου. Με το “Μητσοτάκειο” καθεστώς ωστόσο, δεν θα χάσουν ευκαιρία να χάσουν ευκαιρίες, ενώ παράλληλα περιμένουν διαρκώς τις εντολές από τις Βρυξέλλες».

Σχολιάζοντας την κατάσταση με την πανδημία και την οικονομία, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «αλήθεια δεν βλέπουν το δημοσιονομικό και εμβολιαστικό φιάσκο στην Κυβέρνηση; Είναι όμως ένοχοι για όλα όσα δεν έκαναν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για αυτούς που πεθαίνουν σήμερα. Έστω και τώρα ζητάμε από την Κυβέρνηση να στήσει το δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ και εμβολιασμού, το οποίο μετά μπορεί να μείνει και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η Κυβερνητική ολιγωρία κοστίζει ζωές. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τα πειθήνια όργανα μιας Κυβέρνησης-καφενείο, εντός μια ΕΕ-παιδικής χαράς. Εδώ φτάνουμε στο σημείο να μας βγάλει η Κυβέρνηση από την καραντίνα με περισσότερους διασωληνωμένους απ’ όσους μπήκαμε! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν την Κυβέρνηση που τους αξίζει».

«Η “Ελληνική Χρυσός” απαλλάσσεται πλήρως και ξεπλένεται αναδρομικά»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατηγόρησε τον υπουργό ότι «εξακολουθεί να κάνει ότι δεν ακούει τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα σύμβαση και καταφεύγει σε ψεύτικους ισχυρισμούς». «Η συζήτηση που γίνεται είναι ενημερωτικού χαρακτήρα γιατί, μετά την υπογραφή τής σύμβασης από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τροποποίησής της», ανέφερε ο κ. Δελής και προσέθεσε: «Η “Ελληνική Χρυσός” απαλλάσσεται πλήρως και ξεπλένεται αναδρομικά για πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, αλλά που θα συμβούν και στο μέλλον. Ωστόσο, ο υπουργός εστίασε μόνο στις απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις της εταιρείας, αποσιωπώντας σειρά παραβιάσεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη».

Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση της εταιρείας για οποιαδήποτε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, ούτε και καμία εγγύηση για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ στο θέμα της εντοπιότητας και των προμηθευτών μόνο ευχολόγια υπάρχουν».

Αρνητική τοποθέτηση από το ΚΙΝΑΛ με ψήφους υπέρ

Αξίζει να σημειωθεί η στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ καθώς η τοποθέτηση του επί του νομοσχεδίου ήταν ιδιαίτερα κριτική, ενώ κατέληξε να το υπερψηφίζει.

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευθεί εν κρυπτώ την τροποποίηση της Σύμβασης με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, μακριά από τα φώτα της τοπικής κοινωνίας» τόνιζε χθες ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, για να υπογραμμίσει πως «τίποτα από όσα είπαμε εμείς ή από όσα πολύ σημαντικά κατέθεσαν οι φορείς την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορούσε να ενσωματωθεί ή να διορθωθεί στην  Σύμβαση που σήμερα έρχεται προς κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής». Ο κ. Αρβανιτίδης έκανε λόγο για μια κακή και ετεροβαρή συμφωνία που έχει πολλά «δύναται» και λίγα «υποχρεούται» για την εταιρεία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως αρκέστηκε «σε μια τυπική διαβουλευτική διεκπεραίωση αυτής της Σύμβασης».

Από την άλλη, ο Α. Λοβέρδος υπογράμμιζε ότι «είναι ευκαιρία να εκπέμψουμε μήνυμα οτι η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις. Ψηφίζουμε ναι επί της αρχής για την “Ελληνικός Χρυσός”» μια «γραμμή» που απ’ ότι φάνηκε πέρασε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου