Το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές πετά η Κομισιόν με απάντηση που έδωσε δια της αρμόδιας Επιτρόπου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ένωση κεφαλαιαγορών Μαρέιντ
Μαγκίνες, σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, λόγω συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου.Με αφορμή τις συνεχιζόμενες, εναρμονισμένες πρακτικές συρρίκνωσης τoυ ελληνικού τραπεζικού δικτύου, οι οποίες έχουν στερήσει από σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση και χρήση βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, με σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την ανάπτυξη, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούσε την Κομισιόν για ταμέτρα που σκοπεύει να λάβει για τη διασφάλιση της εφαρμογής της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της καθολικής τραπεζικής υπηρεσίας ως Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος κατά το άρθρο 36 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Στην απάντησή της η Επίτροπος Μαγκίνες υπογραμμίζει ότι η οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμών αφενός «απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι όλοι οι καταναλωτές που διαμένουν νόμιμα στην Ένωση έχουν πρόσβαση σε λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά» και αφετέρου «ότι οι λογαριασμοί δεν προσφέρονται από τα πιστωτικά ιδρύματα μόνο διαδικτυακά». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή ελέγχει τη συμμόρφωση των κανόνων των κρατών μελών με την οδηγία και μπορεί, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει».
Σε ό,τι αφορά τέλος τις εναρμονισμένες πρακτικές συρρίκνωσης του ελληνικού δικτύου που οδηγεί σε μονοπωλιακή παροχή υπηρεσιών, ιδίως σε απομακρυσμένες αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, η Επίτροπος δηλώνει πως «η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές στον ελληνικό τομέα της λιανικής τραπεζικής» και στην ουσία ‘πετά το μπαλάκι στις αρμόδιες ελληνικές αρχές’, αναφέροντας πως «εναπόκειται στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει τυχόν καταγγελίες σχετικά με συμπεριφορές παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας».
Ακολουθούν η ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης Ε-001526/2021 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (TheLeft)
Οι συνεχιζόμενες, εναρμονισμένες πρακτικές συρρίκνωσης τoυ ελληνικού τραπεζικού δικτύου έχει στερήσει από σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση και χρήση βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, με σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την ανάπτυξη. Το φαινόμενο είναι εντονότερο σε απομακρυσμένες αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τις οποίες οι τράπεζες αποφεύγουν, καθώς οι πληθυσμιακές ομάδες που ζουν εκεί δεν είναι «ελκυστικές» με εμπορικούς όρους.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύει τις ανισότητες, δεδομένου ότι οι ανωτέρω ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης, λόγω γνώσεων, κόστους και έλλειψης υποδομών.
Ήδη το 2003, πριν ξεκινήσει η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου, το 28% των Ελλήνων ήταν χρηματοοικονομικά αποκλεισμένοι. Σήμερα, αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται σε έναν ανά 185 κατοίκους.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη διασφάλιση της εφαρμογής των άρθρων 15 και 16(1) της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ, του δικαιώματος πρόσβασης σε βασικές, ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτωνκαι των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της καθολικής τραπεζικής υπηρεσίας ως Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος κατά το άρθρο 36 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να παύσουν οι εναρμονισμένες πρακτικές των Τραπεζών, οι οποίες οδηγούν σε μονοπωλιακή παροχή υπηρεσιών;
EL, E-001526/2021
Απάντηση της κ. McGuinness εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμών1 (ΟΛΠ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι όλοι οι καταναλωτές που διαμένουν νόμιμα στην Ένωση, μεταξύ των οποίων οι καταναλωτές χωρίς σταθερή διεύθυνση και οι αιτούντες άσυλο, έχουν πρόσβαση σε λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά. Προκειμένου να αποφευχθούν τα εμπόδια για τους καταναλωτές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι λογαριασμοί πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά δεν προσφέρονται από τα πιστωτικά ιδρύματα μόνο διαδικτυακά. Η Επιτροπή ελέγχει τη συμμόρφωση των κανόνων των κρατών μελών με την οδηγία και μπορεί, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει. Η Επιτροπή θα εγκρίνει επίσης, εντός του τρέχοντος έτους, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της ΟΛΠ.
Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές στον ελληνικό τομέα της λιανικής τραπεζικής. Εναπόκειται στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει τυχόν καταγγελίες σχετικά με συμπεριφορές παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου