Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Εικόνες καταστροφής στις ΗΠΑ, μετά το πέρασμα της Σάντι

Εικόνα από ταινία καταστροφής θυμίζει η ερημωμένη και βυθισμένη στο σκοτάδι Νέα Υόρκη από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσείς, οι ζημιές ανέρχονται στα 50 δισ. δολάρια
Σε 15 Πολιτείεςσχεδόν 5,5  εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς
ηλεκτρικό, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις
εστίες τους, ενώ 57 άνθρωποι στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους τρία παιδιά- έχουν χάσει
μέχρι στιγμής τη ζωή τους.
Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ο κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θα περάσουν αρκετές ήμερες έως ότου γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις.
Την ίδια ώρα εκκενώθηκε το νοσοκομείο Bellevue Hospital Center στη Νέα Υόρκη, το οποίο λειτουργούσε με γεννήτριες μετά την «επιδρομή» του τυφώνα Σάντι στην πόλη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Σχεδόν 500 ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ανατολικό ποταμό στο Μανχάταν, ενώ το Bellvue έχει ένα από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Νέα Υόρκη.
Νοσοκομεία της περιοχής, όπως τα Mount Sinai Hospital και το St. Luke’s Roosevelt Hospital
Center, συμφώνησαν να δεχθούν μερικούς από τους ασθενείς του Bellevue.
Τα λεωφορεία άρχισαν από το πρωί της Τετάρτης να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης αλλά το μετρό παραμένει εκτός λειτουργίας.
Μετά από τις πλημμύρες στις αποβάθρες, όπου τη στιγμή της υψηλής
παλίρροιας τα νερά έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών,
ίσως χρειαστεί τρεις ή τέσσερις ημέρες για να ξανανοίξει.
Το μετρό μεταφέρει καθημερινά κατά μέσο όρο 5,3 εκατομμύρια επιβάτες,
και το χάος είναι «εξασφαλισμένο» για τους Νεοϋορκέζους, από τη στιγμή
που είναι εκτός λειτουργίας.
Μάλιστα, πρώτη φορά τα τελευταία 39 χρόνια η αποκριάτικη παρέλαση που
είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ακυρώθηκε.
Με βάση τις προβλέψεις του αμερικανικού ΝΗC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας κινήθηκε προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα). Eπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα κινήθηκε βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης και αναμένεται να περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Θύελλα ιστορικής έντασης η Σάντι
Ο τυφώνας Σάντι ήταν μια θύελλα «ιστορικής έντασης», δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Όπως είπε όλοι έγιναν θεατές σκηνών θλίψης, που θύμιζαν «τις εικόνες που έχουμε δει στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Αλλά, συμπλήρωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, «οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανθεκτικοί» και η πόλη είναι «στο δρόμο της ανάκαμψης».
«Οι συνέπειες του Σάντι θα είναι αισθητές για αρκετό καιρό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. «Οι ζημίες στην πόλη είναι σημαντικές, και δεν θα επισκευαστούν σε μια μέρα», πρόσθεσε. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, κατά τον Μάικλ Μπλούμπεργκ που ανέφερε ότι καταστράφηκαν 80 σπίτια, είναι η «επιστροφή» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.
«Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή», είπε ο κ Μπλούμπεργκ. Υπομονή θα χρειαστούν αναγκαστικά και οι πολλοί τουρίστες που ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να περάσουν τις διακοπές τους, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες στα μουσεία και τα αξιοθέατα.
Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των συνθηκών, κήρυξε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.
Το προεδρικό διάταγμα εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές αρχές διαχείρισης κρίσεων και εσωτερικής ασφάλειας να συντονίσουν όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση καταστροφών και κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε νωρίτερα σήμερα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής», έπειτα από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα.
Με την απόφαση αυτή «τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Tweets about "#Sandy OR #SandyNY OR #Superstorm OR #sandynj OR #SandyNYC OR #SandySafety OR #hurricane"
Στο Νιου Τζέρσεϊ ο Ομπάμα
Tο «πληγωμένο» Νιού Τζέρσεϊ επισκέφτηκε την Τετάρτη ο πλανητάρχης για να
επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός τυφώνας «Σάντι»
και να δώσει κουράγιο στους κατοίκους
Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε
με τον Κρις Κρίστι, τον κυβερνήτη της πολιτείας που επλήγη ιδιαίτερα
από την επέλαση του σούπερ φαινομένου. Ο Κρίστι, αν και ένθερμος
υποστηρικτής του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, Μιτ Ρόμνει, μίλησε με τα
καλύτερα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος
διαχειρίστηκε την κρίση.
«Επικοινώνησα τρεις φορές τηλεφωνικά με
τον πρόεδρο », δήλωσε ο Κρίστι στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Η βοήθεια
που προσφέρει στην πολιτεία μας είναι απίστευτη», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του Ομπάμα, Μιτ Ρόμνει επιστρέφει  δυναμικά στην προεκλογική αρένα. Την Τετάρτη πήγε στην Φλόριντα, μία από τις τρεις πολιτείες- κλειδιά (οι άλλες δύο είναι το Οχάιο και η Βιρτζίνια) που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις 6 Νοεμβρίου. 
Κι ενώ οι Αμερικανοί μετρούν τις πληγές τους από την επέλαση του σούπερ τυφώνα, τα επιτελεία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων τα παίζουν όλα  για όλα , λίγα 24ωρα πριν την «Ημέρα της κάλπης». 
Κανονικά οι συναλλαγές στη Wall Street
Κανονικά πραγματοποιήθηκαν πάντως οι συναλλαγές στη Wall Street την Τετάρτη, έπειτα από την υποχρεωτική διήμερη παύση λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων.
Σε ανακοίνωσή του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι τόσο το κτήριό του, όσο και η αίθουσα συναλλαγών του δεν έχουν υποστεί ζημιές και μπορούν να φιλοξενήσουν συναλλαγές.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έμεινε κλειστό για δύο συναπτές ημέρες για πρώτη φορά μετά το 1888 για λόγο ο οποίος αφορούσε τις καιρικές συνθήκες. Η απουσία συναλλαγών στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα και την Τρίτη δημιούργησε υποτονικό κλίμα στις αγορές σε παγκόσμια κλίμακα.
Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες διέκοψαν την λειτουργία τους λόγω της Σάντι
Διακόπηκε εν τέλει η λειτουργία τριών τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Σάντι.
Χρειάστηκε επίσης να μειωθεί η παραγωγή δύο άλλων αντιδραστήρων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο, ανέφερε το υπουργείο.
"Όλα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιλ Σίχαν, εκπρόσωπος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC), ο οποίος επίσης ανέφερε ότι ο συναγερμός που κηρύχτηκε τη Δευτέρα στην πυρηνική μονάδα Όιστερ Κρικ, μια από τις παλαιότερες της χώρας, παραμένει σε ισχύ.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ στο Χάνκοκς Μπρίτζ (Νιου Τζέρσεϊ), έκλεισε την Τρίτη, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν.
15.773 πτήσεις προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκαν
Ο τυφώνας Σάντι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίας, καθώς ακυρώθηκαν 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε την Τρίτη η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightaware.com.
Τα περισσότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των JFK, Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ ήταν κλειστά την Τρίτη καθηλώνοντας τα αεροσκάφη και προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών.
Το διεθνές αεροδρόμιο της αμερικανικής μεγαλούπολης JFK αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα Τετάρτη, ενώ η επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λα Γκουάρντια και του Νιούαρκ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Περίπου 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 7791 την Δευτέρα. Την Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες ακυρώθηκαν άλλες 6.047 πτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου