Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η δραματική έκκληση για βοήθεια από έναν "σύγχρονο σκλάβο"

Η απελπισμένη κίνηση ενός σύγχρονου σκλάβου. Έγραψε "βοήθεια" και την έβαλε σε τσάντα πολυτελούς καταστήματος

 
Όταν η Stephanie Wilson επέλεξε να κάνει τα ψώνια της σε πολυτελές κατάστημα της Νέας Υόρκης στην Πέμπτη Λεωφόρο αποχώρησε κρατώντας σακούλες με όσα είχε ψωνίσει, τότε διαπίστωσε ότι στο εσωτερικό μιας τσάντας υπήρχε ένα σημείωμα.
Ήταν γραμμένο με μπλε μελάνι σε ένα  λευκό χαρτί και ήταν γραμμένη η λέξη "βοήθεια". Το σημείωμα είχε γραφτεί από έναν άνδρα  ο οποίος έφτιαχνε σακούλες για γνωστή φίρμα και όπως έγραφε, τον κρατούσαν παράνομα σε εργοστάσιο της Κίνας: "Μας κακομεταχειρίζονται και δουλεύουμε σαν σκλάβοι 13 ώρες κάθε μέρα κατασκευάζοντας αυτές τις τσάντες σωρηδόν στο εργοστάσιο της φυλακής", έγραφε το σημείωμα και κατέληγε: "Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την ενόχληση".

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά μέσα, το κείμενο ήταν υπογεγραμμένο από τον  Tohnain Emmanuel Njong και συνοδευόταν από μια μικρή φωτογραφία και μια διεύθυνση email.
Η 28χρονη,  δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Έδειξε το χαρτί στο ερευνητικό ίδρυμα Laogai, στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές. Τελικά, μετά από σχετική έρευνα ο άντρας βρέθηκε και όπως προέκυψε ήταν φυλακισμένος για τουλάχιστον τρία χρόνια στις φυλακές Qingdao.
Όσον αφορά το κατάστημα, έλαβε σοβαρά υπόψη του το περιστατικό και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες εργασίας των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε πρόσφατα νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες να πιστοποιούν την προέλευση των υλικών τους.Άλλοι δύο Αμερικανοί νόμοι καθιστούν παράνομα τα προϊόντα που κατασκευάζονται με τη χρήση σκλάβων.
Στις χώρες αυτές οι απολύσεις είναι συχνό φαινόμενο, ενώ ακόμα πιο συχνό είναι οι παραιτήσεις, λόγω της αφόρητης κατάστασης. Μάλιστα πολλοί εργάτες κοιμούνται μέσα στα εργοστάσια για να μην χάνουν χρόνο κατά την μετακίνηση και να μπουν γρήγορα στην γραμμή παραγωγής. Ακόμα και στα μέσα μεταφοράς τους διευκολύνουν οι υπόλοιποι επιβάτες για να μην αργήσουν.
Πηγή:Huffingtonpost
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου