Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,Ε;KAI ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ,Ε:NA ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΕ,ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ!ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΚΩΛΟΦΥΛΛΑΔΕΣ ΤΟΥΣ!ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΠΟΝΟΛΑΓΝΕΙΑ!

H κρίση πλήττει σοβαρά την ελευθεροτυπία






Από την Άννα Μιχαήλ
Η έκθεση του Reporters Without Borders (R.W.B. ) που συντάσσεται κάθε χρόνο αποτυπώνοντας την παγκόσμια κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου με βάση έρευνα που πραγματοποιούν, αναδεικνύει το πρόβλημα  στην Ελλάδα και επισημαίνει την άμεση σχέση όχι μόνο της δημοκρατίας αλλά και της οικονομίας με την ελευθεροτυπία.
Τα κριτήρια που καθορίζουν την ελευθερία του Τύπου είναι οι επιθέσεις,συλλήψεις, φυλακίσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων αλλά και η κυβερνητική παρεμβατικότητα, η αυτολογοκρισία και την εξάρτηση των ΜΜΕ από οικονομικά συμφέροντα όπως αυτά καταμετρώνται από τις απαντήσεις στην έρευνα των ερωτώμενων δημοσιογράφων, νομικών, καθηγητών καθώς και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες.

  Η Ελλάδα από την 31 θέση – που βρισκόταν πριν τα μνημόνια - έπεσε στη θέση 99 στην παγκόσμια κατάταξη και έχει πλέον την προτελευταία θέση ευρωπαϊκής χώρας- πριν την Βουλγαρία.
«Είναι συγκλονιστικό στη παλαιότερη δημοκρατία να απειλείται συστηματικά η ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 5 χρόνια και έχει βυθιστεί περισσότερο από 50 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου στην παγκόσμια κατάταξη», αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα.
Το εθνικό συμφέρον προβάλλεται συνήθως ως ο κυριότερος λόγος για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις δικτατορίες που καταλαμβάνουν σταθερά τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη αλλά και στις δημοκρατίες. Στις δικτατορίες οι δημοσιογράφοι απειλούνται με καταδίωξη, φυλάκιση ή ακόμα κινδυνεύει και η ζωή τους. Στις δημοκρατίες έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση την κυβερνητική παρεμβατικότητα, την αυτολογοκρισία και την αποδυνάμωση του ρόλου τους καθώς πλήττεται η βιωσιμότητα των ΜΜΕ και αυξάνεται η εξάρτησή τους από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
 Όπως εξηγείται στην έκθεση των R.W.B. από το 2007 η οικονομική κρίση έπληξε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σκληρά, καθώς οι λίγοι πλούσιοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ της χώρας επέλεξαν πιο κερδοφόρους τομείς δραστηριότητας. Πέρα όμως από τις οικονομικές δυσκολίες, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν την κακή φήμη ότι βασίζουν τη λειτουργία τους εδώ και πολλά χρόνια σε πελατειακές σχέσεις. Ετσι οι Έλληνες δημοσιογράφοι στα χρόνια της κρίσης υπήρξαν συχνά θύματα είτε της αστυνομικής βίας είτε βίας των διαδηλωτών που τους κατηγορούν για συμπαιγνία με την κυβέρνηση. Επίσης οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής –που ενισχύθηκε το 2012 μαζί με την οικονομική κρίση- και οι υποστηρικτές τους στοχεύουν ανοιχτά στους δημοσιογράφους.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου απόφαση σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλον ένα λόγο για την πτώση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη.
Πρώτες στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 46η θέση.
 Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Gallop που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή αν και 2 στους 3  πολίτες στον κόσμο πιστεύουν ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη χώρα τους, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι  ένας στους δύο, ένα από τα υψηλότερα στον πλανήτη.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου