Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων

Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργανώνει τον «Περίπατο κατά των διακρίσεων 2019» και καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία μέχρι τα
Προπύλαια, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 110 οργανώσεις.
Θα ακολουθήσει απονομή του επάθλου «Αντιρατσισμός-Τζανέτος Αντύπας 2019» στο Golden Dawn Watch για την προσφορά του στην κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  Σε ενημερωτική συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής με δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία, σημείωσε ότι το πρώτο θέμα του φετινού περιπάτου είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς. «Ο περίπατος φέτος θέλουμε να ξυπνήσει τον κόσμο γι’ αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
  Η πρόεδρος της Praksis, Ντίνα Βαρδαραμάτου, μίλησε για τον φόβο των θυμάτων να καταγγείλουν τις διακρίσεις και τη βία που δέχονται.
«Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, φοβούνται το μπλέξιμο», είπε χαρακτηριστικά, θίγοντας το ζήτημα των κρατικών υπηρεσιών και της προσέγγισης των θυμάτων.
  Η διευθύντρια του γραφείου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Αννα Απέργη, που συμμετείχε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και στην πρόσφατη εμπρηστική επίθεση στο Checkpoint της οργάνωσης «Θετική Φωνή» στο Μοναστηράκι.
  «Οι τρανς ζούμε καθημερινά τι σημαίνει περιθωριοποίηση, ρατσισμός, διάκριση [...] ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε.
  Η Τίνα Σταυρινάκη, εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τόνισε τη σημασία τού να «είμαστε ορατοί». «Στοχοποιούνται και οι υπερασπιστές των ανθρώπων που είναι θύματα διακρίσεων. Ο περίπατος δείχνει πως έχουμε την ανάγκη να είμαστε όλο και περισσότερο ενωμένοι».
  Επισήμανε πως έχει διευρυνθεί η βάση του ρατσισμού και των δραστών. «Μπορεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη σύλληψη της Χρυσής Αυγής να σταμάτησε κατακόρυφα αυτός ο τρόπος επίθεσης, στην ουσία όμως δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Εχουμε κάθε χρόνο οργανωμένες επιθέσεις […] η κουλτούρα αυτής της βίας έμεινε στις γειτονιές», υπογράμμισε.
  Η Ελένη Τάκου, εκπρόσωπος των οργανώσεων HumanRights360 και Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.
  «Εν έτει 2019, συζητάμε την εκδοχή να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Είναι μια πολύ σημαντική ενθύμηση ότι πρέπει συνέχεια να είμαστε εκεί και να πιέζουμε».
  Επισήμανε και αυτή τη σημασία της ορατότητας και σχολίασε πως «είμαστε στην τελευταία χρονιά της κομβικότερης δίκης της εποχής μας, με μια πάρα πολύ χαμηλή κάλυψη και γνώση από την κοινωνία […] είναι πολύ σημαντικό ότι η σκυτάλη πάει στο Golden Dawn Watch και ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του τι συμβαίνει μέσα στη δίκη».
  Ο αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών και προσφύγων και πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μίλησε για «θεσμική παρέμβαση» του Δήμου Αθηναίων στους περιπάτους κατά των διακρίσεων από το 2015, αλλά και στην καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας γενικότερα.
  «Θα πρέπει να πείσουμε κι άλλους ανθρώπους που έχουν θεσμική ευθύνη να μη φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχει διστακτικότητα ως προς την ανάπτυξη μετώπου απέναντι στον ρατσισμό», δήλωσε.
  Σε ερώτηση της εφημερίδας αναφορικά με τον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, αλλά και τις υποθέσεις όπου εμπλέκονται αστυνομικοί υπάλληλοι, η Τ. Σταυρινάκη τόνισε πως «ο ρόλος της αστυνομίας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εχουμε δει κάποιες βελτιώσεις, αλλά και κάποιες οπισθοδρομήσεις. Είναι μια διαρκής μάχη».
  «Υπάρχει ρατσιστική βία γενικευμένη στην κοινωνία, υπάρχει ρατσιστική βία αστυνομικού χαρακτήρα και υπάρχει και ένα φαινόμενο οργανωμένης ρατσιστικής βίας που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή», τόνισε για το ίδιο ζήτημα η κ. Τάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου