Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Εκτελεστές φίλοι του προέδρου

      Οσο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ολοκληρώνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, εννοείται στις ΗΠΑ όπου χθες συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για να σφραγίσουν κι
επίσημα τη νέα συμμαχία τους, στο εσωτερικό της χώρας ο ακροδεξιός πολιτικός βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.
  Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο δείχνουν ότι οι εκτελεστές της έχουν σχέσεις με την οικογένεια Μπολσονάρο.
  Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Μπολσονάρο επέλεξε να σπάσει την παράδοση που θέλει την πρώτη επίσκεψη Βραζιλιάνου προέδρου να γίνεται στη γείτονα Αργεντινή: ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία είχε ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητά του είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.
  Στην ατζέντα των δύο προέδρων, πρώτο σημείο -πέραν της ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων- ήταν η στρατηγική για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς, όπως σημειώνει το CNN, οι ΗΠΑ υπολογίζουν στις σχέσεις που διατηρεί η Βραζιλία με τον βενεζουελάνικο στρατό ως μοχλό πίεσης προς τον Μαδούρο.
  Παράλληλα, ο Μπολσονάρο επιδιώκει τη στήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Βραζιλίας ως «παγκοσμίου εταίρου» στο ΝΑΤΟ -γεγονός που θα του προσφέρει ευνοϊκή πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό-, αίτημα που ο Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει ενεργά.
  Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πέτυχαν, ανάμεσα στα άλλα, την υπογραφή συμφωνίας για τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής διαστημικής βάσης Αλκάνταρα για αμερικανικές εμπορικές διαστημικές πτήσεις, ενώ αναμένεται να υπογραφούν κι άλλες συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου και ενέργειας, περιλαμβανομένων επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια.
  Αν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της αμερικανικής ηπείρου έγιναν σε αγαστό κλίμα, τοξική γίνεται η ατμόσφαιρα για την οικογένεια Μπολσονάρο μετά τη σύλληψη δύο πρώην μελών της στρατιωτικής αστυνομίας για τη δολοφονία, πέρσι τον Μάρτιο, της ακτιβίστριας, μέλους του Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL) και δημοτικής συμβούλου του Ρίο Μαριέλε Φράνκο και του οδηγού της Αντερσον Γκόμεζ.

Περίεργες «συμπτώσεις»

  Σειρά από περίεργες «συμπτώσεις» (έτσι τις χαρακτηρίζει η αστυνομία) δείχνουν πως οι δύο συλληφθέντες, ο 48χρονος έφεδρος λοχίας Ρόνι Λέσα που κατηγορείται ότι πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου της Φράνκο και ο οδηγός του οχήματος με το οποίο διέφυγαν, ο 46χρονος Ελσιο Βιέιρα ντε Κεϊρόζ, πρώην μέλος της στρατιωτικής αστυνομίας, που εκδιώχθηκε προ ετών από το σώμα και διερευνάται και για άλλα εγκλήματα, είχαν σχέσεις με την οικογένεια Μπολσονάρο.
 Ο Ρόνι Λέσα μένει στο ίδιο οικιστικό συγκρότημα στο οποίο διαμένουν οι Μπολσονάρο στην εύπορη συνοικία Μπάρα ντα Τιζούκα του Ρίο.
  Η δε κόρη του εκτελεστή υπήρξε φιλενάδα του τέταρτου γιου του προέδρου (από τον τελευταίο του γάμο με την πρώην γραμματέα του), του 20χρονου Ρενάν.
  Οσο για τον ντε Κεϊρόζ πόζαρε περιχαρής αγκαλιά με τον πρόεδρο σε φωτογραφία που ανάρτησε στο Facebook. «Σχέσεις;», κάθε άλλο επιμένει ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, δηλώνοντας πως ούτε τους γνωρίζει ούτε έχει κάποια ανάμιξη στην υπόθεση.
  Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, οι δράστες συνδέονται με το Γραφείο Εγκλήματος, μια εγκληματική ομάδα έμμισθων δολοφόνων που σχετίζονται με παραστρατιωτικούς της συνοικίας Ρίο ντας Πέντρας, στα δυτικά του Ρίο.
Εκεί όπου μένουν ο Φαμπρίσιο ντε Κεϊρόζ (συνωνυμία με τον έναν από τους δύο δράστες), οδηγός και σύμβουλος του πρωτότοκου γιου του Μπολσονάρο, Φλάβιο, κι άλλοι βοηθοί του.
  Ηγέτες αυτής της εγκληματικής ομάδας φέρονται ο Αντριάνο Νόμπρεγκα, που διέφυγε τη σύλληψη σε προηγούμενη επιχείρηση, και ο Ρόναλντ Περέιρα, που συνελήφθη τον Ιανουάριο για άλλα εγκλήματα.
  Οι δύο πρώην στρατιωτικοί αστυνομικοί είχαν τιμηθεί από τον Φλάβιο για «την προσφορά τους προς την πατρίδα» σε τελετή που οργάνωσε στο Κοινοβούλιο του Ρίο, ενώ ανταμείβοντας τον Νόμπρεγκα για τις υπηρεσίες του, είχε προσλάβει στο πολιτικό του γραφείο τη σύζυγο και τη μητέρα του.
  Η τελευταία μάλιστα είναι μία από τις υπαλλήλους του Φλάβιο που κάθε μήνα κατέθετε χρήματα στον λογαριασμό του οδηγού του, Φαμπρίσιο ντε Κεϊρόζ, ο οποίος διερευνάται για παράνομες τραπεζικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος.
  Οπως κατέθεσε στους δικαστές ο ντε Κεϊρόζ, τα χρήματα προορίζονταν για την προεκλογική εκστρατεία του Φλάβιο, ο οποίος ωστόσο «αγνοούσε την παράνομη προέλευσή τους»!

Ποιος διέταξε τη δολοφονία;

  Οι εισαγγελικές αρχές αποκάλυψαν πως η δολοφονία της Μαριέλε σχεδιάστηκε λεπτομερώς επί τρεις μήνες και είχε ως κίνητρο την πολιτική δράση της δημοτικού συμβούλου που διερευνούσε τις μαφιόζικες δομές στη στρατιωτική αστυνομία και κατάγγελλε τη σχέση της με το οργανωμένο έγκλημα.
  Ο Ρόνι Λέσα έψαχνε συστηματικά στο διαδίκτυο τους τόπους όπου σύχναζε η Φράνκο και ο βουλευτής Μαρσέλο Φρέιζο για τον οποίο δούλεψε επί χρόνια η ακτιβίστρια ως βοηθός του σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής (CPΙ) που διερεύνησε τις παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές και οδήγησε το 2008 στη σύλληψη εκατοντάδων παραστρατιωτικών, πολιτικών και αστυνομικών.
  Ο κλοιός ολοένα σφίγγει γύρω από την ακροδεξιά προεδρική οικογένεια της Βραζιλίας.
Κάθε κομμάτι του παζλ της δολοφονίας της Μαριέλε –γυναίκα, μαύρη, αριστερή, λεσβία, κάτοικος των παραγκουπόλεων και σύμβολο της νέας αντίστασης κατά του εκφασισμού– οδηγεί σε μια νέα ένδειξη της σχέσης των Μπολσονάρο με τους παραστρατιωτικούς: «συμβάσεις εργασίας», παράνομοι τραπεζικοί λογαριασμοί, φωτογραφίες, πολιτικές εξυπηρετήσεις, φιλικές συναναστροφές...
  Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να αποκαλυφθεί ποιος διέταξε τη δολοφονία της. «Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Τώρα μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση», δήλωσε ο Ζίνιτον Λάγκες υπεύθυνος των ερευνών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Ρίο που οδήγησαν στις συλλήψεις.
  Αλλά όπως ανακοινώθηκε, ο Λάγκες «μετά από αυτή την εξουθενωτική έρευνα τιμήθηκε» με ένα τετράμηνο ταξίδι στην Ιταλία, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής των ομόλογων υπηρεσιών.
  Είναι άγνωστο ποιος θα τεθεί επικεφαλής των ερευνών. Και αν αυτές θα οδηγήσουν στους ηθικούς αυτουργούς.
  Πόσο μάλλον όταν αστυνομικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν πως κάποιες «συμπτώσεις» σχετικά με τους δράστες και την οικογένεια Μπολσονάρο είναι άσχετες με την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου