Πολιτεία

Πολιτεία

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ο «πανδημικός» χορός των απευθείας αναθέσεων και των χορηγιών

Ο «πανδημικός» χορός των απευθείας αναθέσεων και των χορηγιών © Konstantinos A | Dreamstime.com 
   H καραντίνα μπορεί να σώζει ζωές όμως μάλλον δεν σώζει ούτε το δημόσιο ταμείο ούτε πολύ περισσότερο τη διαφάνεια.
     ⇒ 190 εκ ευρώ μοιράζονται μέσω μεσαζόντων στα ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) προκειμένου εκείνα με τη σειρά τους να τα
διαθέσουν κατά το δοκούν σε δικαιούχους (επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, ασκούμενους , ερευνητές κλπ) με την δικαιολογίας της «επιμόρφωσης». Ένα γερό ποσό της τάξης των 30 εκ. ( 25%) θα πάρουν οι πλατφόρμες και οι φορείς πιστοποίησης που επιλέχτηκαν με άγνωστα κριτήρια και πάντα με γνώμονα την μητσοτάκεια αξιοκρατία για να συντάξουν και να προωθήσουν τα προγράμματα.
    Ένα άλλος αστρονομικό ποσό θα μοιραστούν αδιακρίτως στα ΚΕΚ των απλήρωτων εργαζόμενων τους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πόσοι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση στο κάθε ΚΕΚ με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εισπράξουν μεγάλα ποσά που δεν θα κατανεμηθούν σε δικαιούχους. Οι δικαιούχοι που θα κάνουν αίτηση θα εισπράξουν –όσοι από αυτούς αντέξουν την υποτιμητική και προσβλητική διαδικασία με τα προγράμματα της «πλάκας» (τα είδαμε να παρελαύνουν σας κακόηχα αστεία στο διαδίκτυο τις τρεις προηγούμενες ημέρες)- ένα μάξιμουμ 600 ευρώ δηλαδή κατά 200 ευρώ λιγότερα από όσους περιλαμβάνει το 800αρι (αναλυτικό ρεπορτάζ στο thepressproject.gr)
   Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 190 εκ. που θα γεμίσουν πολλές τσέπες και όχι φυσικά εκείνες των πραγματικά πληττόμενων από την πανδημία δικαιούχων είναι περισσότερα από το να έδινε η κυβέρνηση το 800άρι και σε αυτούς αντί να τους κοροϊδεύει και να τους υποτιμά.
   Ο Αλέξης Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση  αλλά κυρίως εργαζόμενοι που αντιλήφθηκαν την κοροϊδία αντέδρασαν και απομένει τώρα να πληροφορηθούν και οι πολίτες το μέγεθος ενός ακόμα διαφαινόμενου κυβερνητικού σκανδάλου που οδηγεί στην αφαίμαξη των δημόσιων πόρων.
⇒ 40 εκ. συνολικά θα μοιραστούν μέσω ενδιάμεσης εταιρείας, μέσω Περιφερειαρχών και με αναστολή πληρωμών των οφειλόμενων δόσεων των βασικών καναλαρχών με ανύπαρκτα κριτήρια για τη στήριξη των ΜΜΕ.    Διαφημιστικές καμπάνιες για τον κορονοϊό κοινωνικά αλλά ακριβοπληρωμένα μηνύματα σε όσα ΜΜΕ θεωρηθούν... άξια να εισπράξουν με ένα 3% να το παίρνει η εταιρεία με την απευθείας ανάθεση. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ίσως αποδειχτεί υποδεέστερο μπροστά στη νέα αυτή μοιρασιά δημόσιου χρήματος.
   ⇒ 4,5 εκ. πάλι με απευθείας ανάθεση για την εταιρεία (με πλούσιο ιστορικό σύμφωνα με ρεπορτάζ του DOCUMENTO) που επελέγη να αναλάβει το έργο της δομής στη Μαλακάσα. Εκεί είδαμε πρόσφατα την πρόσληψη μετακλητών με γαλάζιο βιογραφικό που θα διαχειριστούν τα ποσά και θα κατασκευάσουν το έργο (Εφ.Συν. 14/4/2010)
   ⇒ Με απευθείας ανάθεση και με το πρόσχημα της στήριξης του τουρισμού η κυβέρνηση  (υπουργείο Τουρισμού) μέσω ΠΝΠ ωθεί, εκτός από τον ΕΟΤ και το υπουργείο, όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς της χώρας να κάνουν απευθείας ανάθεση, ανεξαρτήτως ποσού, σε μια και μόνη εταιρεία. Η εταιρεία δεν είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Είναι μια κανονική ΑΕ, που δημοσιεύει ισολογισμούς, έχει μετόχους, πραγματοποιεί γενικές συνελεύσεις κλπ. Το γεγονός ότι το μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται από εισφορές των μετόχων, εταιρειών ή συλλογικών φορέων του κλάδου, και το ότι σκοπός της είναι η  συνολική προβολή του τουριστικού προϊόντος δεν την καθιστά φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έχει μήπως συμφωνηθεί να προσφέρει δωρεάν, άνευ αντιτίμου, τις υπηρεσίες που θα της ανατεθούν από το υπουργείο, τον ΕΟΤ, τις περιφέρειες ή τους δήμους; Και γιατί η διάταξη της ΠΝΠ ορίζει ρητά ότι οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται ανεξαρτήτως ποσού; Το θέμα του μονοπωλιακού αυτού «διακανονισμού» ανέδειξε η «Εφ.Συν.» στις 16/4 αποκαλύπτονται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποκτά για πρώτη φορά το μοναδικό προνόμιο μοναδικό προνόμιο να συμβάλλεται αποκλειστικά με 340 φορείς του δημοσίου.
Κι εδώ ας θυμηθούμε ότι:
  • Έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες από τότε που μέσω ΠΝΠ και τα τραπεζικά στελέχη που κατηγορήθηκαν για απιστία έχουν πλέον παραδοθεί πεντακάθαρα στην κοινωνία εφόσον οι διοικήσεις των τραπεζών δεν ...πρόλαβαν να προχωρήσουν σε εγκλήσεις τώρα που το αδίκημα έχει πάψει πλέον να είναι αυτεπάγγελτο μετά τις αλλαγές που έγιναν στο νέο Π. Κ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που χωρίς δημοσιευμένα βιογραφικά διορίστηκαν οι κολλητοί στις διοικήσεις των Νοσοκομείων.
  • Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που παραβίασε η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Αρχής Ανταγωνισμού διώχνοντας τα μέλη της και διορίζοντας πρόσωπα της επιλογής της.  
  • Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάθμισε ή και κατάργησε κρίσιμους μηχανισμούς ελέγχου προκειμένου να τους εντάξει στη νέα Αρχή Διαφάνειας που μέχρι στιγμής παρουσιάζει πλούσιο έργο όχι στον έλεγχο πόθεν έσχες ή σε πορίσματα κακοδιαχείρισης αλλά στην επιβολή προστίμων για κάπνισμα και για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοιού.
  • Έχουν τέλος περάσει ελάχιστες μέρες από τότε που το vouliwatch αναγκάστηκε να κάνει αναφορά στους εισαγγελείς δεδομένου ότι η ειδική επιτροπή της Βουλής στη νέα της σύσταση λειτουργεί με σοβαρότατες παραλήψεις και παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας.
   Δυστυχώς η επιδημία του κορονοϊού συγκαλύπτει την ζοφερή πραγματικότητα των κυβερνητικών χειρισμών και το καθημερινό διάγγελμα του κ. Χαρδαλιά έχει απομείνει σχεδόν η μοναδική πηγή ενημέρωσης των πολιτών μια και η πρώτη μεγάλη συνέπεια της πανδημίας στην Ελλάδα αποτυπώνεται στην μονόπλευρη και ελλιπή ενημέρωση, στη νομοθέτηση έκτακτων νόμων που μοιράζουν με αδιαφάνεια το «μαξιλάρι», στη φίμωση των καταγγελιών γιατρών, νοσηλευτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην υποβάθμιση του ελέγχου της Βουλής.
   Με δύο λόγια η καραντίνα μπορεί να σώζει ζωές όμως μάλλον δεν σώζει ούτε το δημόσιο ταμείο ούτε πολύ περισσότερο τη διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου