Πολιτεία

Πολιτεία

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Το “επιτελικό κράτος” μας προστατεύει με ομπρέλα θαλάσσης


Πηγή: Documento

H φωτογραφία έχει τραβηχτεί στις 18 Ιούλη 2023, στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, απ’ όπου επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το στιγμιότυπο αποτυπώνει την ετοιμότητα του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη και αποτελεί «φωτογραφία» όσων θα ακολουθήσουν μερικές μέρες μετά. Της πρωτοφανούς δηλαδή απειλής και εκκένωσης της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας σε καιρό ειρήνης.

Στη φωτογραφία, στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών ένα Canadair επιδιορθώνεται στην πίστα του αεροδρομίου. Η θερμοκρασία στην περιοχή της Ελευσίνας είναι 38 βαθμοί Κελσίου και στην πίστα του αεροδρομίου αγγίζει τους 42° Κελσίου. Οι φωτιές φυσικά είναι σε εξέλιξη, αλλά ένας μηχανικός, υπό την προστασία μιας ομπρέλας θαλάσσης, κάτω από άθλιες συνθήκες, προσπαθεί να μετατρέψει το Canadair σε ικανό για πτήση.

Μόλις εννιά μέρες μετά μια φωτιά που ξεκίνησε από το Βελεστίνο στον Βόλο, αφού έκαψε χόρτα και χαμηλή βλάστηση, έφτασε ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας στη Νέα Αγχίαλο. Στη Νέα Αγχίαλο δεν υπήρχαν δέντρα και δάση και όπως μπορεί να καταλάβει ακόμη και αυτός που δεν έχει εικόνα της περιοχής, η αεροπορική βάση έχει κατασκευαστεί σε περιοχή στην οποία δεν απειλείται από την πιθανότητα να υπάρξει μια μεγάλη φωτιά που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Παρ’ όλα αυτά, η έρπουσα φωτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ανατίναξε τις αποθήκες με πυρομαχικά (κανένας δεν γνωρίζει το είδος και την επικινδυνότητά τους) σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Η ίδια η βάση εκκενώθηκε από τα 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται εκεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση παραβιάσεων και απειλών ενάντια στην εθνική κυριαρχία.

Εν ολίγοις, μια μικρή φωτιά, χωρίς τον πολυδιαφημιζόμενο όγκο καύσιμης ύλης που είναι η αιτία για την ανάπτυξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, απείλησε κατοικημένες περιοχές προκαλώντας εκρήξεις και παρέλυσε την εθνική άμυνα.
Η Νέα Αγχίαλος είναι μια βομβαρδισμένη περιοχή σε καιρό ειρήνης.

Η φωτογραφία της αθλιότητας στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και οι φωτογραφίες από τη βομβαρδισμένη Νέα Αγχίαλο αποδεικνύουν το ίδιο πράγμα. Η κυβέρνηοη είναι ανίκανη να προστατεύοει τη χώρα από τις φωτιές.

Η φωτιά στη Ρόδο αφήνει πίσω της. με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 200.000 στρέμματα καμένης γης. Οπως σε κάθε αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις φωτιές τα τελευταία πέντε χρόνια αναπαράγεται το ίδιο επικοινωνιακό μοτίβο. Οτι καίγεται μεν το σύμπαν αλλά δεν καίγονται άνθρωποι. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κανιβαλική χρήση της καταστροφής στο Μάτι προκειμένου να είναι δικαιολογημένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφού δεν καίγονται άνθρωποι, γαία πυρί μιχθήτω.

Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται στη φωτογραφία που βλέπετε. Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη μπορεί να δημιουργεί τηλεοπτικά την εικονική πραγματικότητα που επιθυμεί, αλλά η πραγματική του εικόνα είναι αυτή ενός χαλασμένου Canadair που επισκευάζει ένας μοναχικός ήρωας μηχανικός στο λιοπύρι, υπό την προστασία μιας ομπρέλας θαλάσσης. Αποκαλύπτεται πλέον η εκρηκτική ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από τη φωτιά. Παράγει μόνο επικοινωνιακές επιτυχίες σε σκηνοθεσία Μαξίμου. Σε μια χωρά που δεν μπορεί να προστατευτεί η εθνική άμυνα, είναι βέβαιο ότι δεν είναι ασφαλής κανένας πολίτης.
K.B.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου